FinTech Media Choice - drahá koruna a lacný obed?

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Do škôl sa vracajú obedy zadarmo. Rodičia však musia o dotáciu v týchto dňoch požiadať

Od 1. mája budú mať nárok na obedy zadarmo všetci žiaci posledného ročníka materských škôl a žiaci základných škôl. Podmienkou je vyplnenie návratky, ktoré dostávajú v týchto dňoch zo škôl. Dotácia už nie je limitovaná výškou príjmu domácnosti. Dotáciu na stravu môže na rozdiel od minulosti dostať aj rodič dieťaťa, ktorý si uplatňuje u svojho zamestnávateľa daňový bonus na dieťa.

Naďalej platí, že dotácia na stravu môže byť priznaná aj dieťaťu v inom ako v poslednom ročníku materskej školy. Dieťa však musí žiť v domácnosti, ktorej úrad práce poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, alebo príjem domácnosti je najviac vo výške životného minima.

Miliardár Buffett nakupuje ropu vo veľkom. Mali by ste aj vy staviť na lacné čierne zlato?

Cena ropy sa od začiatku marca prepadla o 17 % na 67 dolárov za barel. Zemný plyn klesol od konca minulého roka na necelú polovicu z pôvodnej ceny. Prepadli sa aj akcie ťažiarskych spoločností o zhruba 20 %. „Hráči na trhu s ropou sú veľmi pesimistickí ohľadne budúcnosti,“ píše Daan Struyven s tímom vo výskumnej správe, v ktorej znížili 12-mesačný cenový výhľad zo 100 na 94 dolárov za barel. „História nám hovorí, že ceny a rovnováha sa po takýchto drsných udalostiach zotavujú len postupne.“

Warren Buffett s jeho investičnou spoločnosťou využil šesťmesačné cenové minimá na trhu na akvizíciu ďalších 13 miliónov akcií spoločnosti Occidental za takmer 800 miliónov dolárov. Berkshire tiež vlastní opcie na kúpu asi deväť percent spoločnosti za päť miliárd dolárov a prioritné akcie za desať miliárd dolárov, ktoré mu vynášajú dividendy dvesto miliónov dolárov za štvrťrok.

Najlepšia pasáž z Buffettovej ostatnej výročnej správy potvrdzuje, že ani on nedokáže veštiť ceny ropy z krištáľovej gule, ale rozumie významu fosílnych palív pre diverzifikáciu rizika a dlhodobé zdravie Berkshire.

Anketa HN: Koruna sa stále drží na vysokých úrovniach, čaká ju oslabenie?

Pred Vianocami dosiahol kurz koruny 24,18 za euro - jedenásťročné maximum. Priemer vtedajších odhadov odborníkov predpovedal úroveň 24,50 za euro v priebehu roka. Tomuto odhadu ale zatiaľ odoláva. Začiatkom mesiaca dokonca dosiahla najsilnejšie hodnoty za posledných pätnásť rokov a priblížila sa k úrovni 23,30 za euro.

České Hospodárske Noviny sa preto opäť obrátili na ekonomických expertov, aby im poskytli aktualizované odhady. Aj teraz si myslia, že domáca mena je nadhodnotená. Podľa nich by mala do polovice roka oslabiť na 24 korún za euro a v decembri by sa mala ešte pohybovať okolo 24,10 koruny (priemer odhadov). HN požiadali aj o odpovede na nasledujúce otázky:
1) Prečo koruna v tomto roku tak výrazne posilňuje?

2) Čo ovplyvní vývoj koruny v nasledujúcich mesiacoch?

Centrálne banky vidia budúcnosť v globálnych okamžitých platbách prostredníctvom mobilných telefónov

Centrálne banky v Taliansku, Malajzii a Singapure sa pochválili úspešnými testami cezhraničných okamžitých platieb prostredníctvom mobilných telefónov. „Otvára to cestu k ďalšiemu rozvoju a my sa tešíme na spoluprácu s našimi partnerskými centrálnymi bankami v ďalšej fáze projektu." V budúcnosti BIS a päť centrálnych bánk predpokladá, že systém Nexus by sa nakoniec mohol zaviesť celosvetovo.

Na dosiahnutie tohto cieľa plánujú zriadiť globálny poradný panel zložený z centrálnych bánk a prevádzkovateľov platobných systémov, ktorý bude poskytovať poradenstvo pri vývoji projektu aj mimo regiónu juhovýchodnej Ázie.

Do tohto panelu budú prizvané aj Bank of Italy a Európska centrálna banka.

Pripravte sa na budúcnosť