FinTech Media Choice - dôchodky, akcie a digitalizácia

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Takto si vypočítate, koľko peňazí vám cinkne na účet. Už o mesiac sa môžu Slováci tešiť na 14. dôchodky - Sociálna poisťovňa vyplatí tzv. 14. dôchodok v decembri 2022 automaticky, o túto dávku teda nieje potrebné osobitne žiadať. (Pozn: Pôjde o sumu vypočítanú ako 70 % z 13. dôchodku, ktorý bol vyplácaný v júli tohto roka.) Jej výšku si môžete vypočítať v kalkulačke na stránke SP.

Bohatý október: Majetok týchto boháčov vzrástol za mesiac minimálne o miliardu dolárov - Po septembrovom dosiahnutí ročného minima uzavrel Dow Jones Industrial Average október so ziskom 14 %, čo je najlepší mesačný výsledok od roku 1976. Index S&P 500 a Nasdaq Composite vzrástli o 8 % a 4 %. Najlepší zisk za posledný mesiac dosiahol Larry Ellison (19 %), darilo sa aj ostatným (Warren Buffett 9,4 %, Phil Knight 9 %). Väčšina z nich však pri zohľadnení celoročných výsledkov stále stráca.

V digitalizácii firiem Slovensko zaostáva nielen za európskym priemerom - Prieskum spoločnosti Dell ukazuje, že až 51 % vedúcich IT pracovníkov vo firmách po celom svete priznáva vlastnú bezradnosť pri snahe prísť na to, ako realizovať inovačné a digitalizačné procesy vo vlastnej spoločnosti. Z prieskumu tiež vyplynulo, že sa len zhruba desatina svetových firiem aktívne snaží implementovať digitálne inovácie do svojho biznisu. Slovensko sa v rámci Európskej únie v roku 2021 podľa Eurostatu umiestnilo na 21. priečke indexu Digital Intensity Index (DII), teda úplne zhodne s predchádzajúcim rokom.

Zoznam: Najhorúcejšie októbrové kolá úvodného financovania start-upov - V porovnaní so septembrovým "odrazom" októbrové financovanie mierne oslablo. V 259 kolách sa vyzbieralo spolu 373 miliónov EUR (510 miliónov v 333 kolách za predchádzajúci mesiac). Aj napriek poklesu to bolo stále zlepšenie v porovnaní s priemerným počtom kôl od júna do augusta, ktorý bol 222.

  • SaaS: Spoločnosť OutThink, ktorá získala jeden z dvoch najvyšších mesačných objemov 10 miliónov EUR, sa zameriava na jedno z hlavných rizík pre bezpečnosť spoločnosti - správanie a chyby zamestnancov.
  • FinTech: Spoločnosť Arf, ktorá bola jedným zo sledovaných startupov Web3 portálu Sifted, využíva technológiu založenú na blockchaine na zefektívnenie ťažkopádneho procesu, ktorým je medzinárodné bankovníctvo pre odvetvia pracujúce za hranicami.
  • Edtech: Spoločnosť Ludenso z Nórska získala 1 milión dolárov pod vedením Ferd Venture, jednej z najväčších spoločností rizikového kapitálu v krajine, ktorá predtým investovala do teraz už neexistujúceho poskytovateľa solárnej energie Scatec.
  • Climate tech: Fínsky startup Hyperion Robotics, ktorý sa zaoberá dekarbonizáciou betónu, získal 3 milióny EUR od spoločností ako Lifeline Ventures a Impact VC Übermorgen. Prináša automatizáciu do stavebného priemyslu a jeho cieľom je znížiť uhlíkový vplyv výroby betónu.

Technológie meniace najhlbšie hlbiny mesta - kanalizáciu - Kanalizácia má na celom svete dlhú a bohatú históriu, od mezopotámskych hlinených rúr a rímskych kúpeľov až po 1,3 milióna míľ kanalizačných systémov, ktoré sú v USA v prevádzke dnes.

  • Zisťovanie chorôb - testovanie odpadových vôd na prítomnosť patogénov nie je novinkou, ale v ére Covidu sa tejto technológii dostalo viac pozornosti pre jej schopnosť monitorovať hladiny vírusov v lokalizovaných oblastiach.
  • Čoraz viac miest využíva zvuk na nájdenie upchatých kanalizácií prostredníctvom akustického zariadenia. Hodnotenie trvá 3 minúty.
  • Prevencia pred povodňami - 120 snímačov nainštalovaných v roku 2008 (a modernizovaných v roku 2017), ušetrilo mestu South Bend v štáte Indiana približne 1 milión dolárov ročne na nákladoch na prevádzku a údržbu a ďalšie milióny na predchádzaní pokutám.

Príjemné čítanie!