FinTech Media Choice - dlhopisy a paretovo pravidlo

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Paretovo pravidlo. K finančnej slobode vedú jednoduché kroky, nesnažte sa o dokonalosť

Paretovo pravidlo, známe aj ako pravidlo 80/20, môže byť užitočné pri dosahovaní finančnej slobody. Podľa tohto pravidla stačí sústrediť sa na 20 % kľúčových aktivít, ktoré vedia vygenerovať 80 % výsledkov. V osobných financiách to znamená, že nie je potrebné zamerať sa na každú drobnosť, ale skôr sa zamerať na dôležité rozhodnutia, ktoré majú veľký dopad na budúcnosť. Dôležité je tiež minúť menej, než koľko človek zarobí, a byť si vedomý svojich príjmov a výdavkov. Pomocou moderných aplikácií na správu financií sa dá ľahko získať prehľad o financiách a optimalizovať hlavné výdavky, ako sú bývanie, jedlo a doprava.

ECB zastavila zvyšovanie sadzieb. Hypotéky však lacnejšie nebudú

Európska centrálna banka zastavila svoje zvyšovanie úrokových sadzieb, čo je čiastočne dôsledkom spomaľujúcej sa inflácie. Napriek tomu sa očakáva, že ceny hypoték na Slovensku zostanú stabilné a nebudú klesať, pretože súčasné sadzby nových úverov sú už teraz pomerne nízke v porovnaní s ostatnými členskými štátmi EÚ. Analytici navyše predpovedajú možný mierny nárast úrokových sadzieb do konca roka vzhľadom na nízku maržu medzi sadzbami pre klientov a nákladmi bánk na financovanie.

Vo vláde sa však hovorí aj o bonifikácii hypoték. Či politici svoje slová dodržia a či podobný návrh prejde, uvidíme.

Dlhopisy sa po rokoch cenovej stagnácie dostávajú opäť do popredia

Dlhodobá stagnácia cien dlhopisov sa končí, keďže po pandémii a s rastúcou infláciou začali Európska centrálna banka (ECB) aj Federálny rezervný systém (FED) zvyšovať svoje kľúčové úrokové sadzby. To spôsobilo nárast výnosu 10-ročných amerických dlhopisov na úroveň nevídanú od roku 2007. V dôsledku toho sa dlhopisy stávajú atraktívnejšími investíciami. Dlhopy sú známe ako investície s pevným výnosom a sú obľúbené v časoch neistoty. Nízke riziko dlhopisov je atraktívne pre konzervatívnych investorov, hoci výnosy nie sú také vysoké ako pri akciách.

Pripravte sa na budúcnosť