FinTech Media Choice - budúcnosť finančného plánovania

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Ľahšie je peniaze zarobiť, ako si ich udržať. Ako odovzdať majetok ďalšej generácii?

V dnešnej dobe je často ľahšie zarobiť majetok, ako si ho udržať a správne ho investovať. Mnohí podnikatelia reinvestujú voľné zdroje do svojej firmy, čo pomáha expanzii ich aktivít a zvyšuje hodnotu firmy. Avšak, je dôležité si uvedomiť, že firemné peniaze sú viac firemné ako majiteľove až dovtedy, pokiaľ si ich nevyberie do vlastného majetku ako fyzická osoba. Toto môže byť dosiahnuté napríklad formou výplaty dividend.

Na ochranu a zhodnocovanie súkromného majetku existuje široká paleta investičných nástrojov, vrátane fondov kvalifikovaných investorov, ETF fondov a podielových fondov, akcií a dlhopisov, a alternatívnych investícií. Pri výbere správneho investičného portfólia môžu poradiť profesionáli, ktorí zohľadňujú dĺžku investičného horizontu, ciele človeka či rizikovosť investície.

Na konci života podnikateľa príde otázka, ako zabezpečiť plynulý prechod majetku ďalším generáciám. Je dôležité myslieť na to, komu v rámci rodiny (alebo mimo nej) odovzdá firmu. Ak sú to deti, mal by s nimi o týchto veciach priebežne počas rokov hovoriť, snažiť sa zapáliť v nich nadšenie pre ďalšie budovanie biznisu, zahrnúť ich do chodu firmy a pripravovať ich tak na ich budúcu rolu.

Budúcnosť finančného plánovania

Budúcnosť finančného plánovania sa skrýva v technológiách ako sú umelá inteligencia (AI) a blockchain. Tieto technológie môžu pomôcť pri rozhodovaní o investíciách, daniach a poistení, a otvárajú nové príležitosti pre príjem. AI algoritmy by mohli analyzovať obrovské množstvo dát, aby pomohli pri rozhodovaní a v reálnom čase upravovať finančné plány.

V oblasti konštrukcie portfólií prináša príchod nezameniteľných tokenov (NFT) zmeny. NFT umožňujú frakčné vlastníctvo a predaj akéhokoľvek aktíva prostredníctvom inteligentných kontraktov uložených na blockchainu, čo potenciálne umožňuje portfóliám držať jedinečné aktíva ako hudobné albumy, nehnuteľnosti, priamo držané podniky, hodinky a umenie.

Napriek týmto pokrokom zostáva ľudský prvok finančnej porady kľúčový. Klienti hľadajú nielen odborné finančné poradenstvo, ale aj osobný prístup, a finanční poradcovia, ktorí rozumejú človeku za klientom, budú naďalej veľmi žiadaní. Finanční poradcovia budú musieť byť v budúcnosti proaktívni vo svojej príprave na efektívne začlenenie technológií AI a blockchain do svojej praxe.

Takto by sa mala zvýšiť minimálna mzda

Od januára budúceho roka sa opäť zvýši minimálna mzda na Slovensku. Presná suma zvýšenia však zatiaľ nie je známa, pretože Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR a Konfederácia odborových zväzov SR sa zatiaľ nedohodli. Ak sa nedohodnú do konca augusta, minimálnu mzdu nastaví automat, ktorý ju určuje na 57 % priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Podľa tohto výpočtu by minimálna mzda budúci rok mala byť 743 eur, čo je o 43 eur viac ako tento rok. Po odpočítaní odvodov na zdravotné a sociálne poistenie a daní by zamestnancovi v čistom zostalo takmer 600 eur. Odborári však žiadajú, aby bol výpočet minimálnej mzdy na úrovni 60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo by znamenalo minimálnu mzdu 782 eur.

Asociácia zamestnávateľov však upozorňuje, že pri navrhovaní minimálnej mzdy je potrebné brať do úvahy reálne možnosti všetkých zamestnávateľov, aby bola minimálna mzda zvládnuteľná pre firmy aj na východnom Slovensku.

Národná banka neočakáva výrazný rast splátok hypoték, priemerne sa bude pohybovať na úrovni 100 eur

V najbližších troch rokoch bude refixovaná približne polovica hypotekárnych úverov na Slovensku, čo sa bude týkať približne 13 percent všetkých domácností. Napriek očakávanému rastu úrokových sadzieb však Národná banka Slovenska neočakáva výrazný rast úverových splátok. Priemerná súčasná mesačná splátka úverov refixovaných do konca roka 2025 je približne 270 eur. Pri simulovanom náraste sadzieb na úroveň 4,5 až 5 percent, bude priemerný rast splátok týchto úverov na úrovni 100 eur.

Nárast splátok nebude dramatický, pretože úvery už sú do určitej miery splatené. Dodatočné výdavky na vyššie splátky budú v priemere na úrovni 7 percent príjmov klientov bánk. NBS preto nevníma rast úverových splátok ako významné riziko pre finančnú stabilitu. Veľká väčšina domácností je pripravená zvýšenie splátok zvládnuť bez ohrozenia schopnosti splácať.

NBS tiež potvrdila fungovanie spoločnej pracovnej skupiny s Ministerstvom financií a Slovenskou bankovou asociáciou, ktorá sa zaoberá situáciou na trhu s úvermi. O prípadných krokoch bude verejnosť informovaná v blízkej dobe.

Pripravte sa na budúcnosť