FinTech Media Choice - budúcnosť a prepych

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Prečo kryptoburza FTX skrachovala a čo to znamená pre budúcnosť trhu s kryptoaktívami - Štvrtá najväčšia kryptomenová burza FTX po katastrofálnom týždennom vývoji v piatok (11.11.) vyhlásila bankrot. Mala problém so solventnosťou, ktorá zanechala vo firme niekoľkomiliardovú investičnú dieru. Ešte prednedávnom bola oceňovaná na 32 miliárd dolárov a považovaná za jednu z najstabilnejších a najzodpovednejších spoločností v kryptosegmente. Skrachovala, keď šéf konkurenčnej burzy vyvolal v investoroch FTX nedôveru. „Zatiaľ to vyzerá tak, že burza vzala užívateľské peniaze a požičala ich svojej sesterskej firme, ktorá ich používala na ďalšie obchodné aktivity. To je úplne neprípustné,“ hovorí Peter Kriš. Cena bitcoinu sa v reakcii na ohlásenie bankrotu v piatok prepadla o skoro 5 % na 16 402 USD, úroveň z konca roku 2020.

Počet kybernetických útokov rastie, takto môžu riaditelia zlepšiť kybernetickú odolnosť - Simulačne podporovaný výskum MIT CAMS ukazuje, že záväzok a prijatie Zásad Svetového ekonomického fóra pre kybernetické riziká výrazne zlepšuje kybernetickú odolnosť. Jednou z kľúčových zásad je pochopiť ekonomické faktory a vplyv kybernetických rizík a následne zosúladiť riadenie kybernetických rizík s obchodnými potrebami.

Cenovka za luxus. Ako sa zmenili náklady na prepychový život v čase vysokej inflácie? - Index nákladov na výnimočne pohodlný život (CLEWI) spoločnosti Forbes stúpol viac enž obyčajne, no menej ako index spotrebiteľských cien, ktorý sa používa na hodnotenie vývoja ekonomiky. Cenovky ultra-luxusných predmetov tento rok vytlačil nahor najmä nedostatok pracovnej sily, rastúce náklady na suroviny a zvýšený dopyt, teda rovnaké faktory, ktoré zvyšovali náklady v celej ekonomike. Silný dolár však stlačil ceny viacerých položiek nižšie.

Výhľady do budúcna - V investovaní je dôležité sledovať nielen vývoj konkrétnych inštrumentov, ale aj všetkých vonkajších faktorov, ktoré majú vplyv na vývoj cien. Fed na jeho poslednom zasadnutí zvýšil úrokové sadzby o 75 bázických bodov na cieľovú sadzbu 3,75 % až 4 %. Zvyšovanie bude pokračovať a pravdepodobne pôjde vyššie ako sme si pôvodne mysleli. Z Anglicka prichádzajú správy, ktoré potvrdzujú, že tamojší trh s nehnuteľnosťami by mohol byť na pokraji výrazného poklesu. USA má najnovšie zverejniť svoj plán energetickej transformácie, ktorého cieľom je vyraďovanie uhlia v prospech čistých zdrojov energie. Touto cestou pôjde aj Čína. Takže spoločnosti, ktoré kladú dôraz na tento element môžu mať v roku 2023 a neskôr výhodu.

Príjemné čítanie!