FinTech Media Choice - boháči, diaľnica a fixácia

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Ekonomický newsfilter od DenníkN:

  1. Životná úroveň dôchodcov na Slovensku zostala stabilná napriek prudkému zdražovaniu v posledných dvoch rokoch, vďaka zvýšeniu ich príjmov cez rôzne mimoriadne dávky a bonusy. Inflácia by mala klesnúť na 6 % do konca roka a v roku 2024 na menej ako 5 %, avšak štát sa bude musieť vyrovnať s poklesom daňovo-odvodových príjmov.
  2. Slovensko sa posilňuje v elektromobilite vďaka dvom novým veľkým investíciám, ktoré podporujú prechod na výrobu elektrických áut. Výrobca autonáhradných dielov Schaeffler otvára výskumno-testovacie centrum, a koncern Mahle rozširuje výrobu v Námestove. Na Slovensku však bude prírastok čisto elektrických áut na cestách pomalší, s odhadovaným podielom menej ako 7 % do roku 2030.
  3. Rodičia, ktorí sú zosobášení, budú sa teraz môcť ľahšie dostať k štátnej prémii na Slovensku, vďaka novele zákona, ktorú presadili poslanci OĽaNO. Avšak najnovšie štatistické zisťovanie EÚ potvrdilo, že rodiny s deťmi sú viac ohrozené chudobou ako rodiny bez detí, pričom osamelí rodičia sú najviac postihnutí.
  4. Národná diaľničná spoločnosť podpísala kontrakt na výstavbu druhej časti severného obchvatu Prešova za 338 miliónov eur. Po dokončení tohto projektu v roku 2027 sa však očakáva útlm vo výstavbe diaľnic.

Boháči sú pri kúpe nehnuteľností v Dubaji ochotní znášať vyššie riziká. Realitnému trhu veria

Dubaj tento rok schválil výstavbu 24 658 nových bytov, čo predstavuje 37 % nárast oproti predchádzajúcemu roku. Analytici predpokladajú, že Dubaj zažíva svoj najsilnejší stavebný cyklus od roku 2017​. V súčasnosti sú developeri opatrnejší a požadujú, aby investori uhradili väčšinu ceny nehnuteľnosti ešte pred začiatkom výstavby. Tento prístup poskytuje dubajskému realitnému trhu ochranu pred dlhom, ale zároveň zvyšuje riziko pre kupujúcich​.

Peniaze od kupujúcich umožňujú developerom financovať väčšinu výstavby, čo znižuje finančné riziko v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Vedúca výskumu a poradenstva v spoločnosti Core, Prathyusha Gurrapuová, očakáva, že ceny rezidenčných nehnuteľností v Dubaji stúpnu tento rok o 10 až 12 %​. Avšak, taktiež upozorňuje na potenciálne riziká v dodávateľskom reťazci, ktoré by mohli spomaliť dokončenie projektov. Dodávatelia sa v súčasnosti zaoberajú viacerými projektami súčasne a mnohí z nich zmenšili svoje kapacity kvôli poklesu trhu v predchádzajúcich rokoch​.

Zahraniční investori, najmä tí, ktorí nemajú bankové účty v Spojených arabských emirátoch, majú sklon kúpiť ešte nepostavené nehnuteľnosti a často platia hotovosťou alebo kryptomenami. Mohamed Alabbar, zakladateľ developerskej spoločnosti Emaar Properties, odporúča developerom udržiavať nízky dlh a mať dostatok hotovosti na dokončenie projektov v prípade spomalenia trhu. Poukazuje na to, že realitný trh prechádza cyklami vzostupov a pádov a je dôležité si pamätať na lekcie z minulosti​.

Končí vám fixácia úrokovej sadzby? Odborníci radia, komu sa teraz oplatí refinancovať

Ľuďom, ktorým končí fixácia úrokovej sadzby, sa môže výrazne zvýšiť cena úveru. Odhaduje sa, že toto ovplyvní približne 10 % dlžníkov tento rok a až 20 % dlžníkov budúci rok. Odborníci radia zvážiť možnosti refinancovania alebo refixácie hypotéky a čeliť tak pravdepodobnému nárastu úrokových sadzieb.

Vzhľadom na pravdepodobný nárast úrokových sadzieb môže byť výhodné uvažovať o schválení refinančného úveru dnes a čerpať ho až o 6 alebo 12 mesiacov. Týmto spôsobom je možné využiť pôvodnú nízku úrokovú sadzbu a zároveň sa vyhnúť pokute za predčasné splatenie.

Národná banka Slovenska odhaduje, že úrokové sadzby by mohli vzrásť na 4,5 % ročne do konca tohto roka a tesne pod 5 % ročne v nasledujúcich dvoch rokoch. Refinancovanie hypotéky sa môže oplatiť každému, komu končí fixácia v tomto alebo v budúcom roku. V niektorých prípadoch sa môže oplatiť refinancovať hypotéku aj pred termínom refixácie, najmä ak nová banka preplatí pokutu za predčasné splatenie.

Rozhodovanie o tom, či čakať do konca fixácie alebo už dnes začať s refinancovaním hypotéky, súvisí s dĺžkou času do konca fixácie. Ľahšie sa rozhodujú dlžníci, ktorým fixácia končí o 6 až 12 mesiacov. Môžu požiadať o nový úver a touto žiadosťou si vedia zabezpečiť úrokovú sadzbu na najbližších 6 až 12 mesiacov. V čase refixácie, keď už poznajú ponuky od bánk, si stačí porovnať úrokové sadzby, zvážiť ostatné parametre a rozhodnúť sa pre výhodnejšiu ponuku. Pre týchto platí, že podať žiadosť o refinancovanie sa im oplatí, no so splatením úveru sa nemusia ponáhľať. Pri dlhšom čase je rozhodovanie viac o špekulácii na vývoj úrokovej sadzby.

Vo fondoch obchodovaných na burze ETF je investovaných viac ako 9 biliónov dolárov

Pred tridsiatimi rokmi bola uvedená na trh prvá burzou obchodovaná investičná jednotka, známa ako exchange-traded fund (ETF), s označením SPY (Spider). Tento fond umožnil investorom investovať do širokého amerického indexu S&P 500 prostredníctvom jedného cenného papiera. Dnes spravuje aktíva v hodnote 375 miliárd dolárov, čo z neho robí najväčší ETF na svete.

ETF spopularizovali myšlienku pasívneho investovania, ktorá spočíva v kopírovaní celého trhu nákupom ETF, namiesto aktívneho výberu jednotlivých akcií. Dnes je možné investovať prostredníctvom ETF do rôznych typov aktív, ako sú akciové indexy, dlhopisy, komodity alebo kryptomeny, a to na viac ako 60 svetových burzách s výberom z viac ako 11 000 rôznych titulov.

Priemerné ročné zhodnotenie ETF za posledné tri desaťročia bolo takmer 10% a za posledných desať rokov sa toto číslo vyšplhalo až na 15%. Vďaka transparentnosti a schopnosti sledovať výkonnosť konkrétnych indexov sú ETF lákavé pre investorov. Aktuálne je v ETF investovaných viac ako 9 biliónov dolárov a očakáva sa, že tento objem bude v budúcnosti rásť.

ETF ponúkajú investorom možnosť investovať do širokého spektra trhov, od širokých indexov po veľmi špecifické odvetvia. Tento prístup umožňuje investorom nepriamo vlastniť "top" spoločnosti, ktoré sú zahrnuté vo vybraných indexoch a určujú smer daného trhu.

Pripravte sa na budúcnosť