FinTech Media Choice - akcie, recesia, stravné

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Akciám európskych firiem sa darí lepšie ako akciám amerických spoločností

Európske akcie tento rok vzrástli o 14 %, oproti 8,5 % nárastu amerických akcií. Americké akcie zároveň klesli o 11 % z maximálnych úrovní konca roku 2021, zatiaľ čo európske stratili len 3 %. To vedie mnohých amerických investorov k diverzifikácii svojich portfólií smerom k Európe a Japonsku. Očakávania výnosov a vyhliadky ziskovosti sú tiež pozitívnejšie v Európe.

Akciový stratég Peter Garnry z Saxo Bank uviedol, že dlhový strop v USA a pravdepodobné zníženie deficitu môžu viesť k menším vládnym impulzom pre rast v USA v porovnaní s Európou v rokoch 2023 a 2024. Európske spoločnosti si navyše vedú dobre aj s menšími fiškálnymi impulzmi.

Európsky akciový trh je diverzifikovaný medzi spotrebiteľský sektor, zdravotníctvo, financie a energetiku. V popredí sú luxusné značky, predovšetkým francúzsky gigant LVMH. V oblasti zdravotnej starostlivosti sú kľúčové firmy Novo Nordisk, Novartis a AstraZeneca. Infraštruktúrny boom a zelená transformácia prinášajú výhody priemyselným a polovodičovým firmám ako ASML, Siemens a Schneider Electric.

Európske banky, ako HSBC a UniCredit, sú medzi top 20 firmami s najlepšou výkonnosťou v roku 2023. Napriek krátkej bankovej kríze vyvolanej zlyhaním Silicon Valley Bank, kríza sa v Európe zatiaľ neprejavila výraznejšie.

Štyri pravidlá, ako investovať, aby vaše peniaze prežili aj v „zlom počasí“

Pri investovaní v náročných trhových situáciách je dôležité správne nastaviť investičné portfólio. Ak sa stretávame s výzvami ako pandémia, vojna, energetická kríza, zdražovanie komodít alebo vysoká inflácia, existuje niekoľko kľúčových odporúčaní:

  1. Investujte v mene, v ktorej zarábate a spotrebúvate - to vám umožní lepšie pochopiť hodnotu vašich investícií a minimalizovať riziko výkyvov menových kurzov.
  2. Diverzifikujte portfólio - investície rozložte medzi rôzne typy aktív, ako sú akcie, dlhopisy, reality alebo komodity. To môže pomôcť zmierňovať riziká spojené s poklesom hodnoty jedného typu aktív.
  3. Pri dlhodobej investícii sa spoliehajte hlavne na akcie - tie majú tendenciu prinášať vyššie priemerné dlhodobé výnosy.
  4. Snažte sa investovať do aktív na rozvinutých svetových trhoch, kde je vyššia miera istoty a predvídateľnosti prostredia.

Využívanie trhových poklesov na dokúpenie do investičného portfólia je ďalšou stratégiou, ktorá môže zvýšiť šance na úspech. Je to však náročné z psychologického hľadiska, keďže vyžaduje odvahu nakupovať v čase, keď hodnota vašich súčasných investícií klesá.

Ďalším krokom je orientovať sa na investície spravované najväčšími a najstabilnejšími investičnými firmami na svete a využívať daňové oslobodenia tam, kde je to možné.

Dlhodobý investičný horizont je tiež dôležitý. Trhy sa vyvíjajú cyklicky a striedajú sa obdobia rastu a poklesu, ale najdôležitejšie je sledovať dlhodobý trend. S týmito stratégiami by investori mohli úspešne zhodnotiť svoj kapitál aj v náročných trhových podmienkach.

Nemecko padlo do jamy recesie. Kde sa stala chyba?

Nemecké hospodárstvo, často považované za motor európskeho rastu, zápasí s recesiou. Po stagnácii v posledných troch mesiacoch minulého roka zaznamenalo krajina v prvom štvrťroku pokles HDP o 0,3 %. Táto hospodárska recesia je pripisovaná viacerým faktorom. Medzi nimi je dlho očakávaný nedostatok dopytového impulzu z Číny po skončení politiky nulovej tolerancie voči covidu, problémy s negatívnou demografiou, pokles produktivity práce a rastúce dlhy v realitnom sektore.

V Nemecku samotnom zasahuje vysoká inflácia spotrebiteľov, ktorí reagovali znížením spotreby o 1,2 %. Štát tiež znížil svoje výdavky o takmer 5 % medziročne. Rastúca recesia môže pokračovať až do júna. Potom sa očakáva, že veľké infraštruktúrne investície, vrátane LNG terminálov, fabrík na batérie a čipy, by mohli pomôcť hospodárstvu zaradiť na vyšší stupeň. Tento vývoj nie je dôležitý len pre Nemecko, ale aj pre celú eurozónu.

Inflácia od júna opäť zvyšuje stravné zamestnancov a živnostníkov

Inflácia zvýšila hodnotu stravného na pracovných cestách od júna. Stravné pre pracovné cesty trvajúce 5 až 12 hodín sa zvyšuje o 50 centov na 7,30 eura. Ak cesta trvá 12 až 18 hodín, stravné sa zvýši o 80 centov na 10,90 eura, a pri ceste trvajúcej viac ako 18 hodín zamestnávateľ musí pridať 1,10 eura, čo zvyšuje celkovú sumu na 16,40 eura.

Minimálna hodnota gastrolístka je od júna 5,48 eura a minimálna výška príspevku zamestnávateľa na stravu bude 3,02 eura. Firmy musia tieto hodnoty zohľadniť a živnostníci, ktorí si účtujú skutočné výdavky, si môžu do nich zahrnúť aj stravné. Ak živnostník podniká popri zamestnaní a má nárok na príspevok na stravu, stravné ako SZČO si do výdavkov započítať nemôže.

Pripravte sa na budúcnosť