FinTech Media Choice - akcie, komodity, úroky

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Kia, Continental či U.S. Steel: tieto svetové koncerny sú od Slovenska najviac závislé

20. výročné vydanie rebríčka Global 2000, ktoré hodnotí najväčšie svetové firmy na základe tržieb, ziskov, aktív a trhovej hodnoty, prináša množstvo zmien oproti jeho začiatkom v roku 2003. Na vrchole rebríčka je po prvýkrát od roku 2011 americká banka JPMorgan, zatiaľ čo minuloročný lídr, Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, klesol na 338. miesto.

Významné svetové firmy s pobočkami na Slovensku zahŕňajú Samsung Electronics (14. miesto), Volkswagen (29. miesto) a Allianz (37. miesto), s materskými spoločnosťami zaujímajúcimi vysoké miesta v rebríčku. K najvýznamnejším slovenským odnožiam týchto firiem patrí Kia Slovakia, ktorá tvorí 8,5 % celkovej skupiny a je druhou najväčšou firmou na Slovensku, a U.S. Steel Košice, ktorá tvorí približne pätinu svojej materskej firmy U.S. Steel.

Okrem toho, mnohé veľké slovenské banky, ako VÚB banka, Slovenská sporiteľňa a ČSOB banka, majú materské firmy, ktoré sú súčasťou rebríčka Global 2000. Na Slovensku pôsobí aj viacero globálnych retailových reťazcov, vrátane Tesco a Lidl, ktorých materské firmy však nie sú kótované na burze a preto nie sú zahrnuté do rebríčka.

Úroky sa odrazili od dna a ďalej stúpajú. V ktorej banke zarobíte aktuálne najviac? (+ prehľad sadzieb)

Po jesennom náraste úrokov v roku 2022, banky na Slovensku pokračujú v trende zvyšovania úrokov na vkladoch a bežných účtoch. Inflácia, ktorá nedávno dosiahla 15,4 %, spolu so zvyšujúcimi sa úrokmi vkladov mierne zmierňuje znehodnocovanie peňazí uložených v bankách. Naposledy zvýšila úroky Slovenská sporiteľňa, ktorá ponúka až 1,50 % ročne pri trojročnej viazanosti na termínovaných vkladoch.

Je však dôležité si uvedomiť, že lepšie úrokové sadzby môžu byť podmienené splnením viacerých kritérií, ako je napríklad založenie bežného účtu alebo pravidelné investovanie do podielových fondov. Napriek tomu sú termínované vklady pre klientov stále atraktívne, poskytujú jasný úrok a sú chránené Fondu ochrany vkladov. Banky sa zároveň snažia motivovať klientov k prehadzovaniu peňazí z bežných účtov na termínované vklady pre väčšiu stabilitu sektoru.

Komoditné trhy klesli najnižšie od roku 2021

Komoditné trhy v posledných týždňoch vykazujú výrazné straty, pričom Bloombergov komoditný index od začiatku roka stráca 13 %. Tento pokles sa dáva do súvisu s koncom roku 2021. Najväčšími strácami sú energetické komodity, najmä zemný plyn. Ceny ropy klesli napriek snahám OPEC+ o zníženie produkcie, pretože ponuka na trhu stále prevyšuje dopyt. Cena plynu klesla od začiatku roka o 71 %, zatiaľ čo ceny elektriny klesli o 52 %. Ceny priemyselných kovov tiež klesajú v dôsledku slabého výkonu čínskej ekonomiky. Medzi jediné komodity, ktoré si polepšili, patria niektoré poľnohospodárske komodity ako cukor a zlato, ktoré tento rok zaznamenalo nárast o 8,20 %.

Akcie sú na tohtoročných maximách. Stávky na pokles vzrástli na najvyššie úrovne od roku 2007

Hedžové fondy a špekulatívni investori zvyšujú stávky na pokles indexu S&P 500, pričom objem na trhu futures je najvyšší od leta 2007. Napriek tomu sú akcie na tohtoročných maximách, čo je podporované silným pracovným trhom, mierne rastúcimi ziskami spoločností a očakávaním zastavenia zvyšovania sadzieb zo strany Fed. Tento rast však postráda širokú podporu, s jeho ťahom súvisiacim len s niekoľkými technologickými spoločnosťami.

Odborníci tiež upozorňujú na riziko spojené s potrebou vlády vyzbierať stovky miliárd dolárov po zvýšení dlhového stropu, čo môže odčerpať likviditu z akciových trhov. V tomto prostredí sa zdôrazňuje potreba ochrany investorov, napríklad prostredníctvom diverzifikácie alebo čiastočného výberu ziskov.

Pripravte sa na budúcnosť