FinTech Media Choice - AI nájdete v banke, športe, aj na farme

intro

Do výberu z tohto týždňa sa dostalo 8 článkov z iných médií. Prinášame Vám zhrnutie každého z nich. Načerpajte novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Buffettov prepad: Berkshire Hathaway sa v 2. kvartáli dostal do straty - Spoločnosť Berkshire Hathaway cez víkend uviedla, že za obdobie apríl až koniec júna zaznamenala čistú stratu 43,76 miliardy dolárov (42,76 miliardy eur). V tom istom čase však stúpol jej prevádzkový zisk o 40 % (na 9,28 miliardy dolárov) a taktiež tržby o 10 % (76,18 miliardy dolárov) oproti predchádzajúcemu obdobiu. Konglomerát spomalil nákup nových, aj spätný výkup vlastných akcií a drží hotovosť v hodnote 105,4 miliardy dolárov.

UniCredit Bank znížila úrokové sadzby hypoték, 365.bank ich zvýšila - Zákazníkmi najobľúbenejšia fixácia na 5 rokov klesla najvýraznejšie - o 0,6 % (dokopy teda 2,89 po zlacnení). „Táto akciová ponuka je platná od 1. augusta 2022 a jej zámerom je pomôcť záujemcom získať hypotéku. V nasledujúcom období predpokladáme pokračovanie rastovej tendencie úrokových sadzieb,“ uviedla hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Ceny hypotekárnych úverov zvýšila po VÚB a Prima banke aj 365.bank. Pri 10 ročnej fixácii dosiahol úrok 3,55 % ročne.

Najväčší obchod s humanoidnými robotmi na svete podpísaný - Robotický inovátor Beyond Imagination, Inc. uzavrel dohodu o poskytnutí najmenej 1 000 humanoidných robotov na použitie v poľnohospodárskych „pestovacích boxoch“. Každý box bude vybavený solárnymi panelmi, veternými mlynmi, generátormi atmosférickej vody, 5G a pokročilou verziou robota Beomni s umelou inteligenciou. Podľa Milana Cheeksa, CEO kupujúcej firmy SELF Labs, sa firma zaviazala v najbližších 5 rokoch nakúpiť aspoň 1 000 robotov, "ale ak bude efektívnosť našej kombinovanej technológie taká, ako sme si naplánovali, toto číslo by sa mohlo ľahko zvýšiť na desaťtisíc alebo viac." Dováva, že "aj keď neexistuje jediné riešenie na vyriešenie hladu vo svete, naše automatizované pestovateľské boxy mimo mriežky sú jedným z nástrojov, ktorý prejde dlhú cestu pri plnení cieľa OSN dosiahnuť nulový hlad do roku 2030.“

Veriff odhaľuje pozdvihnutú identitu značky, ktorá odráža pokračujúci vývoj a rast spoločnosti - Cieľom aplikácie Veriff je už od založenia firmy v roku 2015 obnoviť dôveru online. Spoločnosť tento týždeň oznámila nadchádzajúce zmeny. "Vstupujúc do ďalšej evolúcie Veriffu, chceme, aby naša značka odzrkadľovala diferencovanú skúsenosť, ktorú sa snažíme poskytnúť firmám, aby boli ich používatelia online v bezpečí. Dôvera je menou digitálneho veku a každý si zaslúži skutočnú bezpečnosť, ochranu a transparentnosť online," povedal CEO spoločnosti Kaarel Kotkas. Inovácia značky nasleduje niekoľko významných produktových oznámení. Okrem iného Veriff ponúkol novú, vylepšenú verziu ich služby Biometrického Overovania. Vďaka tomuto nástroju môžu firmy urýchliť proces overovania užívateľov použitím biometrie tváre.

Ako kryptomeny menia náš svet? - odpovedá odborník Dávid Stancel - "... rozmachom nových spôsobov investovania a obchodovania sa na scéne objavujú aj pochybné projekty,“ upozorňuje. "Aby sa ľudia vyhli podvodom, tak by mali prihliadať na to, kde je spoločnosť založená, aké má zmluvné podmienky, či náhodou neproklamuje nereálne sľuby o vysokých garantovaných výnosoch. Treba si pozrieť recenzie a skúsenosti iných ľudí na internete,“ zdôrazňuje niektoré zásady. Podľa Dávida majú kryptoaktíva širokospektrálne využitie. V článku sa ďalej dočítate o využití NFT, najčastejšie mýty o kryptomenách a budúcnosti Bitcoinu.

Top v realitách: O komerčné nehnuteľnosti je záujem, rozhoduje ich kvalita - Do výberu komerčných priestorov vstupuje viacero faktorov. Klienti hľadajú lokalitu, technické vybavenie, enviromantálnu udržateľnosť a v neposlednom rade aj cenu. Tá v sebe zahŕňa aj poplatky za služby, údržbu a správu priestorov. Aktuálne je v Bratislave rozostavaných približne 170-tisíc štvorcových metrov kancelárií s termínom dokončenia do roku 2024. Viacerí developeri sa pre nasýtenie trhu rozhodli pre konverziu rozostavaných projektov na rezidenčné priestory. V súčasnej dobe je dopyt po kúpe, aj naďalej však dominuje prenájom.

Ako internet vecí a AI premenia športový biznis? - Čím vie byť umelá inteligencia prospešná športovému priemyslu? Spôsobov je hneď niekoľko. Rovnako ako v obchodnom sektore, aj športové tímy naprieč kategóriami používajú pri výbere hráčov množstvo údajov za hranicami štandardných analytických modelov. Tvorbu metriky uľahčuje AI a veľké dáta. S ďalšou analýzou pomôže aj pri tréningu. Okrem toho AI dokáže na základe udalostí v teréne zvoliť uhly kamery pre obrazovky divákov a dokonca poskytnúť automatické titulky pre živé udalosti v závislosti od geografickej polohy a jazykových preferencií divákov. Účastníkom podujatia zjednoduší platby, bezpečnosť na samotnom podujatí a ďalšie.

Časť Slovákov sa nechce vzdať osobného kontaktu s bankou. Budú si za to musieť priplatiť - Na Slovensku prebieha zlučovanie bankových pobočiek, no stále tu existuje aj medzi podnikateľmi skupina, ktorá preferuje osobnú komunikáciu a papierové výpisy. Tí sú dnes nútení zvažovať, či zvyšovanie poplatkov za úkony pobočkách vymenia za služby samoobslužných vkladomatov. „Pandémia potvrdila, že digitálne kanály sú najpohodlnejším, najbezpečnejším a najlacnejším spôsobom, ako využívať bankové služby. Robíme preto maximum, aby sme s nimi naučili pracovať aj konzervatívnejšich klientov či seniorov,“ vysvetľuje M. Cesnaková.

Príjemné čítanie!