ELON MUSK: Fakty, o ktorých ste ani netušili...

intro

Elon Musk pochádza z Južnej Afriky, konkrétne z mesta Pretoria. Je synom elektroinžiniera a modelky. Okrem toho je vnukom dobrodruhov, ktorí lietali  na dovolenky do odľahlých nepreskúmaných púštnych oblastí.

1. Elon sa v médiách objavil prvýkrát v roku 1984 ako 12-ročný. V časopise PC a kancelárske technológie uverejnili článok o ňom a o jeho hre Blastar. Dostal za ňu cenu 500 dolárov. 

2. Musk bol podivín. Ale zároveň veľmi talentované a múdre dieťa. Na svoj vek relatívne malý.

3. V škole ho šikanovali.

4. Čítal toľko, že mu už dochádzali knihy, a tak začal čítať encyklopédie.

5. Svoju mladosť investoval do vzdelania. Položil tak základy svojich obrovských znalostí a intelektuálnej prevahy.

6. Jeho blízki ľudia spomínajú, že už ako malý chlapec sa zvykol doslova zaseknúť. Dostal sa do určitého tranzu. Pozeral sa do neznáma a premýšľal.

7. Muskova genialita pramení z jeho schopnosti predstaviť si ťažké problémy a vizualizovať si ich riešenia.

8. Elon síce pochádza z milujúcej rodiny, no jeho vzťah s otcom je veľmi zvláštny a naštrbený.

9. Jeho rodičia sa rozviedli a jeho otec Errol sa znova oženil a mal dve dcéry, čiže Musk získal dve nevlastné sestry okrem svojich dvoch súrodencov Kimbala a Toscu.

10. Jeho prvým počítačom bol Commodore VIC -20, ktorý mal 5 kB pamäti.

11. K počítaču dostal aj návod na programovanie v jazyku BASIC. Predpoklad bol, že na prejdenie všetkých funkcií bude bežný užívateľ potrebovať tak 6 mesiacov. Elon to prešiel za 3 dni. 

12. V sedemnástich rokoch odišiel Musk z Južnej Afriky do Kanady, aby sa vyhol povinnej vojenskej službe.

13. Elon spolu s bratom Kimbalom v novinách vyhľadávali zaujímavých ľudí, s ktorými by sa radi stretli. Snažili sa im dovolať a dostať ich na obed, aby sa s nimi mohli porozprávať.

14. Elon takto získal letnú stáž v Bank of Nova Scotia, kde sa oznámil s menežérovou dcérou.

15. Druhá veta s Elonových úst, ktorú menežérovej dcére kedy povedal bola: Často myslím na elektrické autá. Myslíš aj ty na elektrické autá?

16. V roku 1992 prešiel z Queens University of Ontario na University of Pennsylvania. Vyštudoval tu bakalára z ekonomiky spolu s bakalárom z fyziky.

17. Na škole sa začal venovať solárnej energii, napísal o nej aj prácu s názvom Dôležitosť využívania solárnej energie.

18. Musk má hlavu vedca a podnikateľa na jednom krku.

19. V roku 1995 bratia Muskovci založili spoločnosť Zip2. Zlúčili zlaté stránky a GPS mapy a vytvorili tak primitívnu verziu Google máp ️ s kontaktmi na rôzne podniky a firmy v okolí.

20. V roku 1999 ju predali za 307 miliónov spoločnosti Compaq. Musk vyšiel z tohto obchodu s 22 miliónmi dolárov. Z 28 ročného programátora sa tak odrazu stal internetový milionár.

21. Väčšinu peňazí, ktoré Musk zarobil vrazil do svojho ďalšieho projektu - X.com. Išlo o prvé elektronické bankovníctvo na svete.

22. Z ľudí chce spraviť multiplanetárny druh, ktorý v prípade katastrofy na jednom svete, bude mať stále jeden záložný.

23. V roku 2002 založil svoju ďalšiu tentoraz úplne vlastnú firmu SpaceX.

24. Jeho zamestnanci sa o ňom často vyjadrujú nie ako o kapitalistovi podnikateľovi, ale skôr ako o generálovi, ktorý ich vedie k vyššiemu cieľu.

25. Jeho prvá raketa sa volala Falcon 1 - čím Musk vzdával hold filmom Star Wars a lodi Millennium Falcon. Mala byť schopná vyniesť 600 kg náklad za 6,9 milióna dolárov.

26. Prvý úspešný Falcon 1 vyletel do vesmíru až v roku 2008. Tak ako to s raketami býva, ani so Sokolom 1 sa nepodarilo vyletieť na obežnú dráhu na prvý pokus. Prvému úspešnému štartu predchádzali 3 neúspešné.

27. Jeho posledným úspechom nie je nič iné ako to, že dostal amerických astronautov na medzinárodnú vesmírnu stanicu. Bola to prvá súkromná vesmírna misia so živou posádkou.

28. Musk nevynašiel elektricke autá, ale prispel 10 000 zo 100 000 dolárov, ktoré vynálezca a inžinier Tesly - JB Straubel na svoj projekt potreboval. 

29. Do Tesly nalial 6 a pol milióna dolárov a stal sa tak jej najväčším akcionárom a predsedom správnej rady.

30. Prvý projekt sa volal Tesla Roadster 27. januára 2005 uzrelo svetlo sveta prvé auto, ktoré zmontovalo 18 šialencov z úplne neznámej firmy, ktorá do tej doby nepredala ešte ani jedinú skrutku. Musk sa na ňom povozil a do Tesly nalial ďalších 9 miliónov  .

31. Objavil sa aj vo filme Iron Man 2.

32. Finančné problémy z čista jasna vyriešila NASA, ktorá dala firme SpaceX kontrakt na zásobovanie medzinárodnej vesmírnej stanice v hodnote 1,6 miliardy dolárov.

33. Muskovi sa začalo po rokoch trápenia začalo dariť. Akcie Tesly vystúpili nad 160 dolárov a trh ohodnotil túto spoločnosť na zhruba 20 miliárd dolárov. Podarilo sa mu uzatvoriť strategické partnerstvá s Toyotou a nemeckým Daimlerom, ktorý vyrába Smarty.

34. Do kúpy Modelu S sa ľudia nehrnuli. Tak zamestnanci Tesly na Elonov podnet predali 4900 kusov áut.

35. Továreň na výrobu batérií do áut značky Tesla v Nevade bola tak obrovská, že by sa tam zmestilo 979 lietadiel ️ značky Boeing.

36. Podľa Bena Horowitza a jeho knihy To ťažké na ťažkých veciach, existujú dva typy manažérov - mieroví a vojnoví.

37. Musk zatiaľ prevažnú väčšinu svojho podnikania strávil hasením krízových situácií, ktoré si na seba priviedol sám. Ku cti mu však slúži, že sa o to snaží pre dobro ľudstva.

Zdroje:
https://www.youtube.com/watch?v=pm6gD6r3-cw
https://www.youtube.com/watch?v=nfiRd4Y5z_g
https://www.youtube.com/watch?v=ycPr5-27vSI
https://www.youtube.com/watch?v=OaUU3-KQYck

*Našli ste chybu? Napíšte nám na [email protected]