Do čoho investovať v roku 2023?

intro

Investovanie je v čase rastúcej inflácie a neistôt populárnejšie ako kedykoľvek predtým. Množstvo ľudí hľadá spôsob, ako uchovať hodnotu svojich zarobených peňazí, prípadne získať ďalší zdroj príjmu. Rozhodli ste sa, že svoje financie zhodnotíte a hľadáte tú správnu finančnú príležitosť, kam investovať? Tieto budú podľa nás v roku 2023 tie najlepšie.

Akcie spoločností a indexy

Akcie dlhodobo patria k najobľúbenejším finančným inštrumentom. Vo svojom portfóliu ich majú väčší aj menší investori. Väčšina odborníkov odporúča investovať do nich priebežne a dlhodobo, pri výbere konkrétnej spoločnosti sa ale názory líšia. Vo všeobecnosti sa odporúča nekupovať akcie konkrétnych podnikov, ale diverzifikovať – napríklad nákupom ETF fondov, ktoré kopírujú vývoj burzových indexov.

V súčasnosti je populárne napríklad e-commerce, či zdravotnícky sektor, ktorému sa darilo najmä počas koronakrízy. Boj s koronavírusom však stále nie je na konci, preto môžu byť ich akcie stále zaujímavým prostriedkom na zhodnotenie majetku. Ďalšou príležitosťou môže byť aj zbrojársky, či technologický sektor, vzhľadom na vývin geopolitickej situácie v budúcom roku.

Ak sa rozhodnete pre investíciu do konkrétneho podniku, menej skúsený investor môže znížiť svoje šance na neúspech výberom väčšej, stabilnejšej spoločnosti - k najpopulárnejším spoločnostiam v tomto odvetví patrí napríklad Apple či Tesla.

Rada odborníka

Ak chcete znížiť investičné riziko, svoje portfólio nezabudnite diverzifikovať. Znamená to, že investície by ste mali rozložiť do minimálne dvoch rôznych finančných inštrumentov, prípadne komodít. Ideálne je zvoliť si jednu bezpečnejšiu investíciu, do ktorej vložíte väčšie percento financií (60 – 70 %) a jednu rizikovejšiu, do ktorej vložíte zostávajúce financie.

Dlhopisy

Pre investorov hľadajúcich istotu a dlhodobú investíciu sú vhodné dlhopisy. Štátne sú menej rizikové, no príliš veľa nezarobia. Firemné dlhopisy sú zas viac rizikové, no vedia poskytnúť oveľa zaujímavejší výnos.

Nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti patria k najčastejším voľbám začínajúcich aj pokročilých investorov nie len pre svoju stabilitu. Niekdajšiu nedostupnosť pre ich cenovú náročnosť čoraz viac investori prekonávajú pomocou realitného crowdfundingu, ktorý zažil v rokoch 2021 a 2022 veľký nárast v popularite.

Prináša so sebou aj množštvo ďalších výhod, ktoré z neho robia podľa nás ideálny spôsob ako s investovaním začať, či úspešne diverzifikovať a zhodnocovať majetok s vysokým výnosom a nízkou mierou rizika. A bude tomu tak aj počas roku 2023.

Zdroj: Unsplash.com

Kryptomeny

Rok 2022 nebol veľmi úspešným rokom pre kryptomeny. Po minuloročných rekordoch im spadla hodnota na minimum a zatiaľ nevyzerá, že by sa to malo zmeniť.

Aj keď na internete nájdete množstvo „success stories“ kryptoinvestorov, ide len o špičku ľadovca. Vo všeobecnosti sú kryptomeny investíciou skôr pre skúsených investorov, ktorí sa neboja riskovať. Ak ste začiatočníkom alebo konzervatívnym investorom, túto formu investovania neodporúčame.

Ako sa rozhodnúť do čoho investovat?

Ak sa všetci odborníci v niečom zhodnú, tak že neexistuje jedna univerzálna investícia. Každému investorovi vyhovuje iná, tak ako plány (a ekonomická situácia) jednotlivých investorov sú rôzne. Mladý, riskuchtivý investor pre vysoký úrok uprednostní krypto-investície aj napriek šanci, že o svoje prostriedky príde. Ten nerozhodný s nedostatkom času zas každý mesiac kúpi rovnaký ETF fond aj keď to znamená prísť o možnosť svoje portfólio optimalizovať.

Možnosť investovať cez realitný crowdfunding sprostredkúvame už piaty rok a historické dáta ukazujú návratnosť nad 12,5 % ako priemer všetkých našich investičných príležitostí. Taktiež vidíme, že táto forma investovania je obľúbená malými, aj majetnejšími investormi.

Prvej skupine ponúka skvelú možnosť pravidelného investovania aj menších súm bez poplatkov, so všetkým čo potrebujú k informovanému rozhodnutiu a jednoduchú diverzifikáciu.

Druhej skupine, ktorá zväčša hľadá investičný prostriedok na doplnenie svojho portfólia akcií, dlhopisov, či vlastných firiem. Títo investori obzvlášť ocenia individuálny prístup, relatívne nízke riziko, ako aj výber z rôznych investičných období – dlhšie pre tých hľadajúcich dlhodobé zhodnotenie a kratšie pre zachovanie likvidity majetku.