ANDREW CARNEGIE: Fakty, o ktorých ste ani netušili...

intro

Andrew Carnegie bol svojho času najbohatším mužom planéty. Začínal však úplne zdola. Chvíľku sa mu aj darilo, no napokon ho zruinovala priemyselná revolúcia. Tá istá priemyselná revolúcia, ktorá neskôr Andrewa katapultovala do závratných výšin. No, vedeli ste o ňom toto?

1. Pochádzal z tkáčskej rodiny.

2. Keď sa ho učiteľka v škole spýtala, aby povedal nejake porekadlo/múdrosť z Biblie, tak jej odpovedal: Look after the pennies and the pounds will look after themselves - (Dávaj si pozor na centy a eurá sa o seba postarajú aj samé).

3. Chodil oficiálne do školy len 5 rokov, potom začal pracovať. Mal vtedy len 13 rokov. Staral sa o parné bojlery. Neskôr sa stal poslíčkom pre telegrafickú spoločnosť.

4. Z práce pri parných bojleroch mával nočné mory.

5. Spoznal s človekom menom Thomas A. Scott, superintendatom západnej časti amerických železníc. ️ Takto sa mladý Andrew prvýkrát dostal k vlakom, na ktorých neskôr postavil svoje obrovské bohatstvo.

6. Pracoval pre Scotta ako jeho osobný telegrafista. Scott sa stal jeho mentorom. Carnegie sa pri ňom vypracoval na jeho asistenta a neskôr partnera.

7. Vnímali ho ako rozporuplného človeka. Na jednej strane bol priekopník a progresívne zmýšľajúci človek, na strane druhej neúprosný kapitalista a technokrat. 

8. Z učenia filozofa Herberta Spencera si vzal dve veci: Všetko je v poriadku, pretože sa všetko zlepšuje. A motto - upward and onward - čiže stále vyššie a vpred.  

9. Často hovorieval: "Dávajte si pozor na výdavky a profit sa o seba, postará sám."

10. Medzi svojimi zamestnancami nastoliť súťaživú atmosféru. Rýchle tempo znižovalo bezpečnosť v jeho fabrikách. Robotníci robili 12 hodín denne, 7 dní v týždni. Za rok mali len 1⃣ deň voľna, a to 4.júla.  

11. Na jeho vlastnú žiadosť ho navštívil jeho idol, filozof Spencer, ktorý však nevnímal Carnegieho oceliarne ako naplnenie jeho snov o industriálnej utópií, práve naopak. To čo tu Carnegie vybudoval označil filozof za peklo.

12. Carnegieho esej The Gospel of wealth - alebo Evanjelium bohatstva, je krátkou úvahou o pomeroch v spoločnosti a distribúcií bohatstva. 

13. Bol silným odporcom zdedeného bohatstva. Veril, že synovia prosperujúcich podnikateľov sú zriedka takí talentovaní ako ich otcovia.

14. Bol zástancom takmer % dane z dedičstva - nie preto, aby bohatstvo jednotlivcov prepadlo štátu, ale preto, aby boli bohatí nútení rozdať ho ešte za svojho života. 

15. Staval knižnice, ktorým často pripisoval aj svoj úspech - pretože väčšinu vzdelania nadobudol práve v nich.

16. Pre knižnice mal hlboké uznanie. Počas jeho mladistvých rokov mu bolo zakázané vstúpiť do miestnej knižnice kvôli novému pravidlu, ktoré vyhlasovalo, že môžu vstúpiť iba patróni školy.

17. Pomenovaná je po ňom aj slávna koncertná sieň v New Yorku - Carnegie Hall. 

18. Carnegieho činy naznačovali, že svojich podriadených nevníma ako plnohodnotných ľudí.

19. Jeho láska ku knižniciam siaha až do jeho rokov filantropie, kde založil a financoval približne 3 000 verejných knižníc v Spojených štátoch.

20. V 20-tich rokoch sa stal polosirotou, keď zomrel jeho otec.

21. Carnegie investoval v ropnom poli v Pensylvánii v roku 1864. To mu zarobilo 1 milión dolárov.

22. Založil svoju prvú spoločnosť - Keystone Bridge Company a svoje úsilie zameral na železiarne. Po rozšírení svojho podnikania bol na dobrej ceste ku sláve a bohatstvu.

23. Založil Nadáciu pre medzinárodný mier, Carnegie Institute of Science a Carnegie-Mellon University. Ďalej založil Trust Carnegie Dunfermline Trust, aby obohatil životy obyvateľov jeho rodného mesta.

24. Investoval svoje zárobky a vzal si pôžičku na investície do Woodruff Sleeping Car Company. Jeho dividendy z týchto investícií mu čoskoro priniesli dividendy 5 000 dolárov ročne.

25. Trávil veľa hodín ⏳ čítaním kníh.

26. So skupinou mladých priateľov vytvoril debatnú spoločnosť.

27. Ako nadšenec literatúry sa učil všetky línie v Shakespearových hrách.

28. Naučil sa Morseov kód a stal sa jedným z mála telegrafistov, ktorí mohli správy okamžite prepísať.

29. V továrni Homestead Steel Works úspešne zahájil Bessemerov proces, vďaka ktorému bola hromadná výroba ocele nákladovo efektívnejšie.

30. Na konci 80-tych rokov minulého storočia americká výroba ocele predstihla výrobu Veľkej Británie, hlavne kvôli spoločnosti Carnegie.

31. Carnegie Steel získala kontrakt na pomoc pri výstavbe Brooklynského mosta.

32. Bol pochovaný v Sleepy Hollow v New Yorku. Jeho zostávajúce bohatstvo bolo dané na charitatívne účely a dedičstvo, ktoré vytvoril, stále pretrváva dodnes.

Zdroje:
https://factsking.com/historical-people/andrew-carnegie-facts/
https://www.podnikajte.sk/zahranicne-pribehy/andrew-carnegie
https://www.britannica.com/biography/Andrew-Carnegie
https://www.carnegie.org/interactives/foundersstory/

https://www.youtube.com/watch?v=LNYkor8IDoA&feature=share&fbclid=IwAR2LcPe7n89sWU444rX7NvQKhU3rjXXJ1ZpwzA0romHYh8eNXbSJRJ9j1Kw

* Našli ste chybu? Napíšte na [email protected]