Ako si vybudovať stabilný pasívny príjem (časť 2.)

intro

Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako si vybudovať pasívny príjem, ktorý sa generuje aj bez priamej investície v podobe odpracovaných hodín. V dnešnom druhom článku zo série s názvom: Ako si vybudovať stabilný pasívny príjem, si predstavíme tvorbu pasívneho príjmu prostredníctvom kapitálových výnosov z investovania do finančných trhov a taktiež aj ďalšie, menej tradičné formy pasívneho príjmu.

V prvej časti sériesme si priblížili budovanie pasívneho príjmu prostredníctvom investícií dorealitného trhu v podobe investovania do kúpy nehnuteľnosti, realitného crowdfundingu a REITfondov. Sú to práve REIT fondy, ktoré predstavujú prirodzený prechod medziinvestovaním do realitného trhu a investovaním do finančných trhov.

REIT fondy sú totižto typom podielových fondov, ktoré sa sústreďujú na investovanie do cenných papierov v oblasti nehnuteľností. Poďme sa spoločne pozrieť aj na iné typy fondov, ako aj na investovanie do individuálnych cenných papierov.

Tvorba pasívneho príjmu prostredníctvom investovania do finančných trhov

Investovanie nafinančnom trhu by sa dalo považovať za najčastejšiu voľbu ľudí prahnúcich pobudovaní pasívneho príjmu. Investovať môžete buď prostredníctvom profesionálnych správcovských spoločností, aleboindividuálne. Ako individuálny investor sa však pripravte na časovúinvestíciu do analýzy trhu a jednotlivých spoločností, indexových fondov aďalších finančných inštrumentov, ktoré z pasívneho príjmu nerobia až takpasívny.

Profesionálnespravované podielové fondy

Investovanie do podielových fondov je najdostupnejším nástrojom budovania pasívneho príjmuprostredníctvom dlhodobého kolektívnehoinvestovania. Investora v tomto procese zastupuje správcovská spoločnosť, ktorá investuje jeho peniaze dovybraných podielových fondov.

Poznáme rôzne typyfondov, od fondov peňažného trhu, cezdlhopisové fondy až po tie akciové, no a samozrejme zmiešané fondy. Tie súvhodné pre investorov, ktorí majú v záujme dosahovať vyšší výnos, ktorý impeňažné či dlhopisové fondy jednoducho nevedia zabezpečiť.

Riziko zmiešanýchfondov sa odvíja od rizikovostijednotlivých cenných papierov, spravidla akcií v portfóliu fondu.Investovanie do fondov sa odporúča investorom s minimálnych investičným horizontom 3 roky.

Individuálneinvestovanie do dividendových akcií

Ak ako investorvlastníte akcie spoločnosti, buď priamo alebo prostredníctvom fondu, môžete zane získavať dividendy, čiže časť zozisku vlastnených spoločností. O výške dividendy rozhoduje predstavenstvodaných firiem, vyplácané sú prevažne raz za 3 mesiace. Výška dividendy, čiže pasívneho príjmu, ktorý plynie z vlastníctvaakcií spoločností závisí od počtu akcií v portfóliu investora.

Dividendy, ktoré sú vyplácané investorovi spadajú pod Ostatné kapitálové výnosy. Vyplatené dividendy môžu byť buď inkasované, alebo priamo reinvestované a použité na nákup ďalších akcií, čím sa portfólio a s ním aj bohatstvo zväčšuje čoraz rýchlejšie vďaka zloženému úročeniu.

Ostatné formy pasívneho príjmu

V posledných rokochnaberajú v našich zemepisných šírkach na popularite aj platformy na takzvané peer to peer pôžičky, ktoré prepájajúinvestorov a ľudí žiadajúcich o úver. Tí získajú nebankovú pôžičku a investorisamozrejme slušný pasívny príjem. Jedným dychom však musíme dodať a spomenúť ajrizikovosť tohto typu investovania,ktorá je často privysoká.

Ďalším spôsobom,ako získať istý pasívny príjem môže byť napríklad písanie blogu alebo tvorba videí pre YouTube kanál. Mnohoinfluencerov pôsobiacich práve na sociálnych sieťach si dokáže pekne zarobiť, ato hneď z viacerých zdrojov.

I keď mnoho ztýchto zdrojov príjmu by sa dalo považovať za aktívny príjem, ako napríklad reklama z Google Adsense na YouTube,časom sa aj z nej stane pasívny príjem, keďže plynie aj z videí, ktoré boli uždávno uverejnené.

Pri influencovaníešte ostaneme. Nedá nám totiž nespomenúť v posledných rokoch opäť veľmidynamicky sa rozvíjajúci typ pasívneho príjmu, ktorým je Affiliate marketing. Je to typ marketingu, ktorý je založený navyplácaní jednotlivcov, ktorí umiestňujú reklamu inzerenta.

Pasívny príjem jevšak vyplácaný nie za zobrazenie reklamy alebo odkazu, ale až za návštevu, alebo niekedy dokoncakonverziu na webstránke či eshope daného inzerenta. Preto ak mátevybudované veľké publikum na vašom blogu, na Instagrame alebo podobne, určitesa pozrite aj na túto možnosť tvorby pasívneho príjmu.

Tak, a to by bolo z tejto časti zo série článkov opasívnom príjme všetko. Ak hľadáte možnosti budovania pasívneho príjmu, naša platformaInvestícia Slovensko, vám poskytuje možnosť naštartovaniavášho pasívneho príjmu bez akýchkoľvek poplatkov s minimálnou investíciou už od100 eur.

Pre viac informácií nás neváhajte kontaktovať na [email protected].