Ako myslí investor a ako uvažuje 95% z nás?

intro

Všetko začína a končí vo vašom myslení.

Nejdem vám teraz písať o pozitívnom myslení alebo o tom, aby ste si predstavili Ferrari, vizualizovali si to, ako "letíte" diaľnicou v červenej "rakete" a po šliapnutí na plyn sa rozozvučí ohromujúce "brblanie" pod kapotou, ktoré pripomína besnenie svorky levov.

Kolesá sa pritlačia o asfalt a Ferrari vyletí vpred rýchlosťou nepredstaviteľnej sily, až kým vás nespomalí zdravý rešpekt, ktorý vám spôsobí silné vnútorne chvenie a zimomriavky po celom tele počas tohto šoférskeho zážitku.

Je to síce veľmi príjemná predstava, ale verte mi, ani po týždni alebo dlhých mesiacoch disciplinovanej vizualizácie sa toto Ferrari neobjaví pod vašim oknom na parkovisku iba tak.

Investor, ktorý chce Ferrari, uvažuje asi takto:

,,Nekúpim si ho za svoje peniaze, to je predsa nezmysel. Vymyslím spôsob, ako Ferrari získam bez toho, aby som doň musel investovať vlastné a ťažko zarobené peniaze."

Investor neminie svoje vlastné peniaze na kúpu auta. To ani náhodou. Na to zabudnite! Auto je spotrebný tovar, ktorý stráca na hodnote už v momente, keď s ním vyjdete zo salónu. Do tohto, veru, investor nevloží svoje peniaze. Je to proti jeho presvedčeniu a princípom, ktorými sa riadi.

No pozor! Aj napriek tomu sa vozí na luxusných autách! Ako to teda robí?

Kto minie svoje vlastné peniaze na nové auto?

Tí, čo majú najmenej. Bežní ľudia, ktorí musia dennodenne pracovať, aby zarobili peniaze. Tí, ktorí musia každé ráno skoro vstávať, prísť do práce, veľmi ťažko drieť 8-10-12 hodín, aby raz do mesiaca dostali peniaze na svoj účet.

A čo sa stane, ak do práce neprídu? Dostanú oveľa menšiu výplatu alebo dokonca nič. Ak ich z práce vyhodia, resp. už nemôžu viac pokračovať, prídu o stabilný príjem, o bývanie, jednoducho o všetko, do čoho musia denne investovať peniaze.

Jeden môj priateľ si sporil na nové auto...

Poznám človeka, ktorý si 10 rokov sporil na nové auto. 10 rokov eliminoval všetky možné výdaje, ochudobňoval rodinu o zážitky, prestal sa stretávať s priateľmi na piatkovom pive. Obmedzil svoje výdavky na minimum.

10 rokov života bez dovolenky, bez iných maličkosti, ktoré robia ľuďom radosť počas bežných dni, len aby si splnil sen a kúpil si svoje vysnívané auto.

Čo spravil po 10 rokoch?

Kúpil si predsa svoje vysnívané auto za 30 000 EUR. O pár dní na to som sedel u neho doma v obývačke. Sedel unavený na gauči a hovoril mi o tom, ako jeho nové auto parkuje na parkovisku rovno pod oknom.

V tej chvíli, keď rozprával o svojom vytúženom aute, nedával najavo žiadne radostné emócie. Nezdalo sa, že by bol nadšený z nového auta pred domom. Možno sa ten pocit spontánnej radosti postupne začínal strácať. Neviem.

Alebo bol príliš unavený, pretože 10 rokov ťahal nadčasy a pracoval ako kôň. Pracoval od rána do večera, bez oddychu a bez iných radostí, ktoré si bežný človek počas dňa dopraje.

Nepovedal som mu nič

Nechcel som mu práve vtedy povedať, že to, čo urobil, nebolo veľmi rozumné a auto mohol získať oveľa jednoduchšie, rýchlejšie a bez nadčasov.

Položil som mu len jednu jedinú otázku:

,,Čo urobíš teraz? Už máš nové auto. Máš ďalší cieľ?"

Usmial sa a odpovedal: ,,Áno, mám. Potrebujem však niekoľko rokov makať, aby som si to mohol dovoliť. Vieš, my bežní ľudia musíme ťažko pracovať, aby sme si mohli dovoliť to, čo chceme."

Odišiel som a premýšľal nad týmto jeho postojom dlho do noci. Uvažoval som, koľko ľudí premýšľa rovnakým spôsobom? A ako by im to veľmi pomohlo, ak by dostali čo i len štipku múdrosti investora?

Ich život by sa určite zmenil! Premárniť tak krátky čas nášho života týmto otrokárskym spôsobom? To je veľmi, veľmi zlé!

Vrátim sa ešte k môjmu známemu s novým autom a vysvetlím vám, čo vlastne urobil a ako premýšľa väčšina z nás.

  • 10 rokov nadčasov a práce naviac. Ochudobnil svoju rodinu o všetky možné zážitky, len aby si kúpil auto za 30 000 EUR.
  • Nové auto už po 3 rokoch stratí na svojej hodnote 40 % kúpnej ceny. Po 5 rokoch až 60 % z kúpnej ceny.
  • Do čoho to vlastne investoval? 10 rokov sporil na niečo, čo mu po 5 rokoch vezme 60 % všetkých úspor.

Ak svoje auto po 5 rokoch predá, dostane zaň 12 000 EUR. 10 rokov života v keli a pod oknom staré auto, ktoré stratilo 60 % z pôvodnej hodnoty.

Čo urobí môj známy, ak toto auto po 5 rokoch predá? Opäť začne sporiť na nové auto?

Ďalších 6 rokov nadčasov a tvrdej práce, bez dovolenky a iných príjemných chvíľ s rodinou, do ktorých je potrebné investovať čo i len 10 EUR.

Totálne šialenstvo

No verte mi, že veľa ľudí to robí presne takto. Tí múdrejší povedia: ,,OK, 12 000 EUR akontácia za nové auto a 18 000 EUR rozdelím na leasingové splátky."

Čo sa vtedy stane? Nič.

To je tá istá situácia, akurát s tým rozdielom, že musíte dennodenne makať na to, aby ste zarobili na leasingovú splátku, ktorá je ešte navýšená o úroky.

Takže už nemáte žiadnu šancu prestať pracovať, resp. minúť peniaze niekde inde, pretože ak nezaplatíte splátku, vezmú vám auto a zároveň s ním aj tých 12 000 EUR, čo ste doň vložili na začiatku.

Týmto spôsobom sa zoderiete! A to doslova. Budete platiť vysoké mesačné splátky za niečo, čo každým jedným dňom stráca na svojej hodnote.

Ak po 5 rokoch splatíte poslednú splátku, vydýchnete si. No auto je opotrebované a jeho hodnota je opäť niekde na 40 % z pôvodnej hodnoty.

Čo urobíte?

Poviete si: „Ja už na to kašlem!"

A jazdíte na starom aute ďalších 10 rokov, pretože my "bežní" ľudia, na to jednoducho nemáme.

Alebo... auto predáte za 12 000 EUR. Túto sumu použijete ako akontáciu na nové auto, ktoré je však opäť potrebné splácať aj s úrokmi.

To znamená pracovať ešte viac ako doposiaľ. A odriekať si všetko, na čo máte v tomto našom krátkom živote chuť.

A takto sa to opakuje donekonečna. 100-vky rodín fungujú presne týmto spôsobom. Ťažko pracujú každý jeden mesiac, aby si mohli dovoliť spotrebné "hračky", po ktorých túžia.

Za príklad som uviedol auto, no môže to byť čokoľvek iné, čo investori považujú za pasíva. To je všetko to, čo stráca denne na hodnote, resp. vyberá z vašej peňaženky ďalšie peniaze.

Investor, ak nejde o život, nikdy nepoužije svoje vlastné peniaze na pasíva. Vlastné peniaze vloží do "hračiek", ktorých hodnota stúpa, resp. pravidelne prináša nové peniaze. A až z tých peňazí si kúpi nové auto! Pozor, tu je ten obrovský rozdiel.

Jednoduchá, až primitívna logika. No používa ju maximálne 5 % ľudí na našej planéte.

Môj druhý priateľ sa naučil jediný pricíp investora

Napíšem vám teraz jedno know-how, ktoré by mali učiť deti na základnej škole. Nie je to stratégia miliardárov, ale myslenie bežných ľudí, ktorí používajú základné princípy investora.

Môj druhý priateľ, nenápadný, veľmi pokojný a vyrovnaný človek si za 20 rokov z ničoho vybudoval pasívny príjem cca 4 000 EUR mesačne.

Akým spôsobom investoval 30 000 EUR?

Myslíte si, že si za tieto peniaze kúpil vysnívané auto? Nekúpil. A prečo to neurobil? Nesníva o novom aute?

Naopak, sníva. Ako každý chlap. No urobil to inak.

Najskôr 30 000 EUR investoval do nehnuteľností s veľmi slušným úrokom cca 14 % p.a. Začal dostávať pravidelný pasívny príjem cca 350 EUR mesačne.

A čo môžete s týmto príjmom robiť? Čokoľvek, čo len chcete. Toto je váš pasívny príjem, ktorý vám generuje vaša prvá investícia. Urobte si s nimi, čo len chcete.

Môžete ich opäť investovať, aby ste dosiahli za pár rokov pasívny príjem 700 EUR mesačne, ktoré opäť investujete. Do 20 rokov vaše pasívne príjmy dosiahnu 4000 EUR mesačne. A to bez práce, ako to urobil môj druhý priateľ.

Alebo si za tento výnos kúpte nové auto. Na splátky. Platíte auto z výnosov a nie za vaše ťažko zarobené peniaze. Toto je obrovský rozdiel! Nedriete dennodenne na peniaze, aby ste mohli zaplatiť splátku za auto.

Vaša investícia 30 000 EUR drie na to, aby ste sa mohli voziť na novom aute.

Ak auto splatíte, predajte ho, rezervujte si dovolenku pre vašu rodinu a kúpte si ďalšie nové auto. Na splátky.

Pretože vaša investícia 30 000 EUR sa stále zhodnocuje a nosí vám pasívne peniaze na účet. Bez práce.

Nepotrebujete ťažšie pracovať. Nepotrebuje si brať nadčasy. Už nepotrebujete ukracovať svoju rodinu o zážitky.

Prosím. Vaše ťažko zarobené peniaze investujte do aktív, ktoré vám budú prinášať ďalšie peniaze. To je jediná cesta, ako sa nezdrať a ako získať skutočné bohatstvo.

Nekupujte spotrebné veci, pasíva za peniaze, ktoré si musíte zarobiť vašim časom a úsilím. Vždy, ak chcete takúto vec urobiť, uvažujte ako to urobiť inak.

Pretože, ak začnete míňať peniaze zarobené vaším časom na veci, ktoré strácajú na hodnote, ocitnete sa v začarovanom kruhu večného nedostatku času a peňazí.

Ako sa vyhnúť otroctvu?

V mojich ďalších blogoch sa dozviete, ako investor investuje svojich 30 000 EUR bez toho, aby ich vôbec musel sporiť.

Investor nesporí. Využíva rôzne finančné "páky" na to, aby okamžite investoval a získaval výnosy. Je to len otázka rozhodnutia do čoho investuje a koľko.

Takto tí najbohatší bohatnú. Jazdia na drahých autách, cestujú po celom svete s pocitom, že denne prúdi na ich účet dostatok peňazí na to, aby si mohli dovoliť čokoľvek, čo budú chcieť.

Nezabudnite. Všetko začína a končí vo vašom myslení.

Nie je to o ťažkej práci a nespravodlivých výhodách bohatých. Každý z nás si môže do niekoľkých rokov zmeniť svoj život len istými rozhodnutiami, ktoré môže kedykoľvek urobiť. Aj dnes.

A po čom túžite vy?

Po aute, motorke, dovolenke, novom počítači? ️

Len si to nekupujte výplaty, ktorú vymieňate za váš čas v práci. Inak sa zoderiete. Uvažujte, investujte do pasívneho príjmu a až výnosy z tohto príjmu použite na kúpu spotrebných vecí, ktoré strácajú na hodnote.

Držím vám palce na ceste za vaším pasívnym príjmom!