10 dôvodov, prečo investovať do nehnuteľností (časť 3.)

intro

Investovanie do nehnuteľností je v súčasnosti bezpochybyjedným z najpopulárnejších spôsobov investovania a budovania pasívneho príjmu.V sérii článkov s názvom “10 dôvodov,prečo investovať do nehnuteľností” sme si pre vás pripravili hlavné dôvodya motivátory, prečo je tomu tak.

Sériu sme rozbehli prvým článkom, v ktorom smespomenuli možnosť budovania pasívnehopríjmu, diverzifikáciu investičného portfólia ako aj daňové výhody, ktoréplynú z investovania do nehnuteľností na Slovensku.

V druhom článku zo série sme sa zas pozreli na dostupnosť investovania do realít, ktoré sa v posledných rokoch otvorilo aj širokej verejnosti. Ďalej na bezpečnosť investícií do nehnuteľností a rôzne investičné príležitosti, ktoré sa naskytajú investorovi do realít.

No a v dnešnomtreťom a finálnom článku vám predstavíme zvyšné4 dôvody, prečo investovať do nehnuteľností, čím zavŕšime celú sériu.

Výhodač.7: Ceny nehnuteľností rastú

Napriek tomu, že raz za pár rokov prichádza obdobie, zvyčajne trvajúce rok či dva, kedy cena nehnuteľností krátkodobo poklesne, podľa oficiálnych údajov Národnej Banky Slovenska sa nehnuteľnosti určené na bývanie na Slovensku zhodnotili od roku 2002 do roku 2015 priemerne vo výške 5,77% ročne. Čo znamená, že okrem pozitívneho cash flow, kedy vám spláca nájomník hypotéku a všetky výdaje spojené s užívaním bytu, v konečnom dôsledku zarobíte aj na samotnom zvýšení budúcej kúpnej ceny.

Výhodač.8: Investovať môžete aj cudzie peniaze

Snaha ozbohatnutie, alebo odchod do predčasného dôchodku len šetrením zarobenýchpeňazí je prinajmenšom veľmi obtiažne, ak nie úplne nemožné. Investovanieje preto hneď po splatení všetkých dlhov okrem hypotéky krokom číslo 1 v budovaní finančnej slobody a nezávislosti.

Investovanie dorealít ponúka investovanie cudzíchfinančných prostriedkov (z banky) na zhodnocovanie v čase. Tento pákovýefekt sa vám určite nenaskytne, ak sa rozhodnete investovať napríklad do akcií,dlhopisov alebo kryptomien. Banka vám celkom s určitosťou výhodný úver na 30rokov za smiešny úrok na takýto typ investícií neschváli.

Výhodač.9: Nehnuteľnosti patria medzi hmotný majetok

Na rozdiel odinvestovania do cenných papierov, nehnuteľnostisú hmotným majetkom, ktorý môžete vidieť a chytiť. Pre mnohých investorov,najmä začínajúcich, je ťažké vybudovaťsi dôveru v investovanie do nehmotných statkov, do abstraktnéhovlastníckeho práva.

Kým priinvestíciách nehmotného charakteru sa v extrémnych prípadoch môže stať, žehodnota investície sa razom zníži na nulu, napríklad pri skrachovaní firmy,ktorej akcie vlastníte, prinehnuteľnostiach to nehrozí. Samozrejme áno, môže prísť tsunami, alebotornádo, ktoré dom zdevastuje úplne, avšak v našich podmienkach sa môžemeobávať tak maximálne požiaru, ktorý sa dá veľmi ľahko ošetriť hlásičmi dymunapojenými na požiarnu stanicu.

Za samozrejmosť považujeme aj riadne poistenie majetku a domu samotného, ktoré by malo zahŕňať aj poškodenie živlami, napríklad povodňami, alebo už spomínaným požiarom.

Výhodač.10: Reality sú investícia, ktorú môžete zanechať budúcim generáciám

Ultimátnym dôvodom, prečo investovať do nehnuteľností, je ich odovzdanie budúcim generáciám. Či už sa jedná o dom, v ktorom bývate, alebo o pozemky, lesy, alebo výrobné haly, ktoré vlastníte, predstava, že ich raz zdedia vaše deti je určite príjemná. Prináša akúsi istotu, že ich zabezpečíte aj po tom, čo tu už nebudete.

Ak sa však snažíte pomôcť deťom teraz, odporúčame vám namiesto kúpy fyzickej nehnuteľnosti investovať do realitného crowdfundingového projektu, ktorý vám v krátkom čase dokáže zabezpečiť pasívny príjem, ktorý môžete ako rodina používať ihneď, alebo reinvestovať ďalej.

V prípade, že rozmýšľate nad investovaním do realitného crowdfundingu a chcete o ňom vedieť viac, radi vám nezáväzne poradíme na tel. čísle +421 910 548 844, alebo prostredníctvom emailu na [email protected].