FinTech Media Choice - rekonštrukcie, crypto a forex

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Euro a libra zamierili strmo nadol. Euro kleslo na nové 20-ročné minimum - Britská libra v piatok klesla o 2,6 % na 1,0972 USD/GBP (aj napriek sérii daňových škrtov a ekonomických opatrení v rámci rozsiahlych zmien vo financiách krajiny). Za poklesom eura ( o 0,9 % na 0,9755) má byť zníženie podnikateľskej aktivity v súkromnom sektore eurozóny v septembri v dôsledku vyšších cien energií.

Na dotovanie obnovy starších rodinných domov je vyčlenených 30 miliónov eur. Čo všetko potrebujete vedieť? - O príspevok bude možné požiadať už od 17. októbra 2022. Výzvy budú trvať do konca februára budúceho roka. O obnovu sa bude môcť uchádzať majiteľ každého rodinného domu využívaného v prevažnej miere na bývanie, ktorý bol skolaudovaný pred 1. januárom 2013. 15 miliónov eur je určených širokému okruhu vlastníkov domov, druhá polovica znevýhodneným rodinám. Takíto žiadatelia sú v rámci tejto výzvy zvýhodnení a môžu dostať až 95 % z nákladov na rekonštrukciu, maximálne však 18-tisíc eur. Energetická úspora domu musí dosiahnuť najmenej 30 %.

Viac ako polovica svetových centrálnych bánk skúma alebo vyvíja digitálne meny - Digitálne verzie hotovosti, vydávané a regulované centrálnymi bankami, sú bezpečnejšie a menej volatilné, než iné kryptoaktíva. V júli 2022 ich bolo takmer 100 vo fáze výskumu alebo vývoja a dve plne spustené: eNaira v Nigérii, predstavená v októbri 2021, a bahamský pieskový dolár, ktorý debutoval v októbri 2020. Podľa odborníkov môžu vytvoriť väčšiu odolnosť domácich platobných systémov a podporiť väčšiu konkurenciu, zvýšiť efektívnosť platieb a následne znížiť transakčné náklady. Spojené sú ale aj s rizikami, ktoré musia centrálne banky zvážiť. Banky taktiež musia zvážiť ich schopnosť riadiť riziká, ktoré predstavujú kybernetické útoky, a zároveň zabezpečiť ochranu osobných údajov a finančnú integritu.

Digitálne euro bude k dispozícii najskôr v roku 2026 - V dokumente o pokroku v tejto iniciatíve ECB uvádza, že pred zavedením digitálneho eura bude potrebné vykonať niekoľko krokov vrátane analýzy toho, ako by mohli finanční sprostredkovatelia poskytovať front-end služby, ako by sa mena distribuovala používateľom a ako by sa platby vyrovnávali. „[Realizačná] fáza by mohla trvať približne tri roky," uvádza centrálna banka. „Rozhodnutie o prípadnom vydaní digitálneho eura môže padnúť až neskôr, a to aj v závislosti od legislatívneho vývoja v súvislosti s nariadením o zavedení a riadení základných aspektov digitálneho eura, ktoré na návrh Európskej komisie prerokuje Európsky parlament a Rada EÚ." Centrálna banka taktiež spomína spoluprácu „s rôznymi zainteresovanými stranami - sprostredkovateľmi, spotrebiteľmi a maloobchodníkmi."

V najbližších rokoch pribudnú raketovo elektromobily. Ako to ovplyvní dopravu a životné prostredie? - Prognóza hovorí, že od roku 2027 sa bude znižovať množstvo vyťaženej ropy a s tým aj spotreba nafty a benzínu. Zároveň, medzi rokmi 2021 a 2050 by mal vzrásť objem tovaru prepravovaného po cestách o 61 %. Počet vozidiel prepravujúcich tovar má v polovici storočia dosiahnuť 350 miliónov z dnešných 226, výrazne sa však má zmeniť vozidlová štruktúra. V roku 2050, sa má, aj napriek dominancii dieselových pohonov, najvýraznejšie presadiť skvapalnený zemný plyn LNG a elektrokamióny.

Finančné inštitúcie sa zaviazali znížiť poplatky za prevody na Ukrajinu - Tie v súčasnosti predstavujú približne 7 % HDP krajiny, v priebehu tohto roku majú ale kvôli vojne vzrásť na 22 % HDP. Viaceré finančné inštitúcie sa rozhodli situácii pomôcť znížením poplatkov za prevody peňazí aspoň počas vojny. Zaviazali sa k tomu podpisom spoločného vyhlásenia.

Počet stiahnutí krypto aplikácií v Európe sa od roku 2021 znížil takmer o polovicu - Tohtoročný hospodársky pokles zasiahol nie len celý technologický sektor, najviac však utrpel zrejme práve kryptografický sektor. Počet stiahnutí 10 najlepších európskych kryptoaplikácií podľa prieskumu spoločnoti App Radar klesol na 4,1 milióna stiahnutí v prvom polroku 2022 - čo je 45 % pokles oproti prvému polroku 2021, keď zaznamenali 7,5 milióna stiahnutí. Nepatrný nárast počtu stiahnutí v porovnaní s minulým rokom zaznamenali len tri kryptoaplikácie - kryptografické burzy Bitstamp, Change a Coinmetro. Zdá sa však, že to všetko zatiaľ nepoškodilo celkové investície rizikového kapitálu do tohto sektora.

Veľký návod HN, ako investovať do kryptomien. Na trhu je ich priveľa, je to neudržateľné, varuje analytik - Aj keď hodnota väčšiny kryptomien klesá, trh s digitálnymi aktívami sa neustále rozrastá. Pri investovaní do nich obzvlášť platí rada investovať len toľko, koľko ste ochotní stratiť. V dnešných časoch sa na kryptomenách stavia vnútorná ekonomika rôznych počítačových a mobilných hier alebo metaverse svetov. „Z nášho pohľadu ľudia [Slováci] stále prejavujú najviac záujem o najväčšie kryptomeny, teda bitcoin či ethereum,“ zhodujú sa odborníci. V prípade menších aktív už začína byť orientácia pre bežných investorov oveľa menej prehľadná a zväčša sú ešte oveľa rizikovejšie. Dôležité je samoštúdium a schopnosť nájsť výhodu oproti zvyšku trhu. Niektoré kryptomeny dnes sledujú vyšší účel, než len sprostredkovanie transakcií. „Ak niekto investuje do NFT, mal by sa skôr zamerať na umeleckú alebo inú pridanú hodnotu toho diela. Vidina zisku by nemala byť primárnym účelom,“ vysvetľuje David Štencel.

Príjemné čítanie!