FinTech Media Choice - pokles, rast a dilemy

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností.

Investovanie v recesii - Ekonomika Spojených štátov padla do technickej recesie, ktorú odhadoval len málokto. Neočakáva sa, že by ju nasledovali aj krajiny eurozóny, no ekonomické modely sú v turbulentných časoch s vysokými cenami energií, infláciou a geopolitickou neistotou, nespoľahlivé. Stanislav Pánis odporúča "správať sa ako pri akýchkoľvek iných výpredajoch so zaujímavými zľavami. Bežať do „predajne“ a výhodne nakúpiť akcie firiem s rastúcim biznisom a priaznivým výhľadom, so silnými bilanciami či zvyšujúcimi sa dividendami." Dodáva, že "Investície nakúpené počas kríz spravidla prinášajú najväčšie zhodnotenie."

Strach z inflácie obmedzuje spotrebu. Mnohí Slováci budú siahať na úspory - Prieskum portálu kariéra.sk ukazuje, že 67 % Slovákov ma veľmi veľké obavy zo zdražovania a inflácie. Zvýšené výdavky bude časť Slovákov vraj nahrádzať z úspor, ktoré sa im podarilo nahromadiť počas pandémie a prísnych opatrení. Pred využívaním finančných rezerv by sa domácnosti mali zamyslieť aj nad možnosťou okresania výdavkov na sporiace produkty. "Odkladanie [peňazí] ich totiž pred infláciou neochráni, keďže úroky na sporiacich účtoch sú blízke nule,“ uvádza portfolio manager Dominik Hapl.

Web3 je v chaose, hovorí Randi Zuckerberg - Web3, hypotetická budúca verzia internetu založená na technológii blockchain, zatiaľ namiesto utópie prináša chaos. Podľa Randi Zuckerberg trávia ľudia väčšinu času strachovaním sa o bezpečie svojej identity a majetku, čo nijak neprospieva vývoju. „Aby sme skutočne odomkli potenciál [Web3], budeme musieť prísť na systém, v ktorom bude interoperabilita. To, čo máte, ide s vami, nech ste kdekoľvek, [a] my tam ešte nie sme,“ dodáva.

Najväčšia dilema súčasnosti: je lepší prenájom alebo kúpa nehnuteľnosti? - analytik Realitnej únie Slovenskej republiky odhaduje, že pri staršom dvojizbovom byte v Bratislave sa pri nájme zníži suma na bankovom účte nájomcu o 620 eur mesačne. Kto si takýto typ bytu v hlavnom meste kúpil a zobral naň 30-ročnú hypotéku, príde podľa neho o 700 eur. „Na druhej strane pri hypotéke približne polovica splátky smeruje na úhradu istiny dlhu. Dlžník si spláca vlastnú nehnuteľnosť. Je teda potrebné reálne zhodnotiť svoju aktuálnu i budúcu finančnú situáciu, lebo to je kľúčové,“ upozorňuje. Na trhu s nájmami číha neistota a očakávanie rastu nájmov najmä o ceny energií. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Partners Investments sa pri aktuálych úrokových sadzbách hypoték znižuje výhodnosť kúpy na úkor prenájmu. Slovensko má smerovať k štýlu západných krajín, kde vlastniť nehnuteľnosť je luxus.

Ako preraziť vo svete veľkých financií? Tri úspešné ženy sa podelili o svoje skúsenosti - "Mať vyváženú organizáciu na papieri je jedna vec, ale ak chcete čerpať z týchto výhod, musí byť rozmanitosť a inklúzia skutočne zakotvená vo vašom biznise,“ hovorí zakladateľka a výkonná predsedníčka fintech spoločnosti Snoop. "Nenechajte sa odradiť," odporúča spoluzakladateľka a generálna riaditeľka Clearco.

Ekonómovia sa rozchádzajú v názore na dlhodobý vývoj ruskej ekonomiky - Hrubý domáci produkt Ruska v druhom štvrťroku klesol o 4 %, prognóz analytikov očakávali 5. "V mnohých odvetviach sa v poslednom mesiaci alebo dvoch objavili známky stabilizácie, neočakávame však, že pokles dosiahne dno skôr ako v druhom štvrťroku 2023," uviedol ekonóm spoločnosti Capital Economics. Podľa generálneho riaditeľa moskovskej spoločnosti Macro-advisory ekonomike "nehrozí kolaps ani pravdepodobne nezažije žiadnu formu ekonomickej alebo finančnej krízy. Čaká ju však päť až sedem štvrťrokov poklesu v nízkych jednociferných číslach a dlhodobý zoznam problémov, ktoré - ak nebudú efektívne riešené - budú udržiavať rast blízko stagnácie mnoho rokov."

Prečo bohatí [Američania] nakupujú vo Walmarte - Walmart včera oznámil svoje štvrťročné príjmy, pričom tržby vzrástli o viac ako 8 % čiastočne vďaka prilákaniu väčšieho počtu nakupujúcich s vysokými príjmami. Podobná situácia nastala medzi rokmi 2009 a 2011, kedy pomer tovaru vysokej a nízkej kvality kúpeného v USA klesol a potom sa opäť zvýšil v dobe ekonomického rastu. Podobnému úspechu sa teší aj firma Dine Brands, ktorá vlastní značku Applebee's a IHOP.

Ceny ropy v stredu vzrástli o viac než jedno percento, americké rezervy sa zmenšujú - Americké ministerstvo energetiky uviedlo, že zásoby ropy v USA v týždni skončenom 12. augusta klesli o 7,1 milióna barelov, oproti očakávaným 275-tisíc barelom. Hlavným dôvodom bolo výrazné zvýšenie exportu, ktorý dosiahol rekordných 5 miliónov barelov denne.

Čína vyvoláva zrážky v boji proti veľkému suchu - Čínske úrady sa pokúšajú vyvolať zrážky v častiach strednej a juhozápadnej Číny uprostred veľkého sucha a rekordných horúčav. Podľa miestnych médií provincie v okolí rieky Jang-c’-ťiang bojujú proti nedostatku dažďa vypúšťaním rakiet s chemikáliami. Okrem vysychajúcich rezervoárov trápia obyvateľov aj niekoľko hodinové výpadky elektriny.

Regulačné orgány chcú viac ochrany pre krypto investorov - Nedávny nárast krypto podvodov, finančných manipulácií a náhlych poklesov trhu podnietil regulečné orgány k prehodnoteniu ich metód. Vlády sa snažia prísť na to, ako čo najlepšie dohliadať na kryptotrh v hodnote 890 miliárd dolárov, na ktorý sa v súčasnosti vzťahuje len nejednotná regulácia. CEO FINMA odporúča zamyslieť sa "aj nad potenciálom technológie, ktorá by uľahčila prácu s veľkým množstvom údajov a chránila spotrebiteľov pred obchodovaním na trhoch so zneužívaním“.

Wall Street zažíva rely. Trhy sa však zo strát nevykopú ani do roka, obávajú sa analytici - Index Dow Jones za uplynulý mesiac vzrástol o 5,6 % po tom, čo v priebehu pol roka od decembra prišiel o takmer 15 %. Podľa údajov Asociácie správcovských spoločností mali začiatkom tohto roka Slováci v podielových fondoch aktíva s čistou hodnotou 11,25 miliardy eur, no koncom minulého týždňa to bolo o takmer 190 miliónov menej. Napriek tomu vývoj v siedmom mesiaci bol pozitívny a zmazal časť strát. V smútku neostali ani európske akcie, i keď ich obnovu zahatávajú obavy z recesie. Čo čaká Európu a USA ďalej?

Príjemné čítanie!