Diverzifikácia a crowdfunding nehnuteľností: Víťazná investičná stratégia pre každého investora

intro

Zrejme každý investor už aspoň raz počul frázu, že „diverzifikácia je kľúčová". Aj jej využitie a benefity majú svoje medze a pravidlá. Avšak, investovanie do širokej škály aktív je základom akejkoľvek úspešnej investičnej stratégie. Diverzifikácia nielenže pomáha znižovať riziko, ale tiež zvyšuje potenciál vyšších výnosov a preto je mnohými odborníkmi označovaná za jednu z najdôležitejších zásad investovania. V tomto článku preskúmame výhody diverzifikácie a vysvetlíme, prečo crowdfunding nehnuteľností predstavuje jedinečnú a atraktívnu príležitosť pre každý typ investora.

Čo je to diverzifikácia?

Diverzifikácia je proces rozloženia vašich investícií do širokého spektra aktív, odvetví a geografických oblastí s cieľom minimalizovať riziko a volatilitu. Vďaka nej vie investor minimalizovať väčšinu rizík, ktoré sa s investovaním spájajú. Diverzifikované portfólio totiž môže pomôcť ochrániť váš majetok počas poklesov na trhu a zabezpečiť stabilnejšie a dlhodobejšie výnosy. Investovaním do rôznych typov aktív môžete znížiť vplyv jednej nevýkonnej investície na vaše celkové portfólio.

Diverzifikovať môže investor aj v rámci jedného typu aktív – napríklad ak investuje do akcií technologických spoločností, zároveň si kúpi aj akcie v realitnom odvetví. Tieto odvetvia sú nízko korelované a teda kým sa jednému darí, druhé často stagnuje a naopak. Z tohto hľadiska je však najbezpečnejšie vyhľadať negatívne korelované investície. Teda ak jedna investícia rastie, druhá klesá a naopak.

How to stop inflation from destroying your savings.

Takýto prípad v súčasnosti však v rámci jedného, rovnakého typu aktív nenájdete. Najspoľahlivejšou diverzifikáciou je teda rozloženie portfólia medzi rôzne investičné aktíva. Teda ak mám väčšinu svojho portfólia alokovanú do volatilných akcií, ako diverzifikátor použijem napríklad dlhopisy, REITy alebo iné stabilnejšie investície. Jedným z tých najlepších spôsobov diverzifikácie vášho portfólia sú práve investície do nehnuteľností. Tie sú dlhodobo obľúbenou investičnou možnosťou, a to z dobrého dôvodu. Ponúkajú celý rad výhod vrátane stability, peňažných tokov, dlhodobého zhodnotenia, aj veľmi jednoduchej diverzifikácie.

Prečo sú nehnuteľnosti dobrou diverzifikačnou stratégiou?

Nehnuteľnosti sa už dlho považujú za spoľahlivý investičný nástroj na diverzifikáciu. A to hneď z viacerých kľúčových dôvodov:

  • Nízka korelácia s tradičnými aktívami: Nehnuteľnosti často vykazujú nízku koreláciu s tradičnými triedami aktív, ako sú akcie a dlhopisy. To znamená, že keď akciový trh zaznamená pokles, investície do nehnuteľností nemusia byť tak silno ovplyvnené, čo poskytuje vankúš pre vaše portfólio.
  • Hmotné aktívum: Na rozdiel od akcií a dlhopisov sú nehnuteľnosti hmotným aktívom, ktoré má vnútornú hodnotu. Investori môžu svoje investície fyzicky vidieť a dotknúť sa ich, čo im môže poskytnúť pocit istoty a stability.
  • Generovanie pasívneho príjmu: Investície do nehnuteľností zvyčajne ponúkajú stabilný tok príjmov (cashflow) vo forme platieb za prenájom, čo pre investorov predstavuje pasívny zdroj príjmov.
  • Zhodnotenie: V priebehu času sa hodnota nehnuteľností zvyčajne zvyšuje, čo investorom umožňuje profitovať zo zhodnotenia ich nehnuteľného majetku.
  • Zabezpečenie proti inflácii: Investície do nehnuteľností môžu pôsobiť ako poistka proti inflácii, keďže hodnota nehnuteľností a príjmy z prenájmu často rastú v súlade s mierou inflácie.

Vstup do crowdfundingu nehnuteľností

Crowdfundingové platformy priniesli revolúciu v investovaní do nehnuteľností a sprístupnili ho širokému publiku. Crowdfundingové financovanie realitných projektov umožňuje jednotlivcom združovať svoje zdroje a kolektívne investovať do nehnuteľností, čím sa uvoľňujú príležitosti, ktoré boli kedysi prístupné len pre inštitucionálnych investorov a bohatých jednotlivcov.

crowdfunding umožňuje investovať každému
S crowdfundingom môže investovať každý

Prečo je crowdfunding nehnuteľností skvelou voľbou pre každého investora?

  • Dostupnosť: Vďaka crowdfundingovým platformám sa znížili prekážky vstupu na trh s nehnuteľnosťami, čo umožňuje investorom so skromným kapitálom zúčastniť sa na trhu s nehnuteľnosťami. To znamená, že diverzifikovať svoje portfólio investíciami do nehnuteľností môžu aj investori, ktorí s budovaním svojho bohatstva ešte len začínajú. Bez toho, aby potrebovali značný počiatočný kapitál.
  • Diverzifikácia aj v rámci nehnuteľností: Crowdfundingové platformy ponúkajú širokú škálu investícií do nehnuteľností, ktoré zahŕňajú rôzne typy nehnuteľností, účely využitia, lokality, rizikové profily, aj krajiny. Investori môžu ďalej diverzifikovať svoje portfólio investovaním do viacerých projektov s rôznymi charakteristikami.
  • Odborná správa: Väčšina crowdfundingových platforiem spolupracuje so skúsenými developermi a prevádzkovateľmi nehnuteľností, ktorí nehnuteľnosti spravujú v mene investorov. Investori tak môžu využívať odborné znalosti profesionálov v odbore bez toho, aby museli sami aktívne spravovať nehnuteľnosti.
  • Transparentnosť: Crowdfundingové platformy zvyčajne poskytujú komplexné informácie o každej investičnej príležitosti vrátane podrobných správ o nehnuteľnostiach, finančných prognóz a analýzy trhu. Táto transparentnosť umožňuje investorom prijímať informované rozhodnutia a budovať dobre diverzifikované portfólio nehnuteľností.

Diverzifikácia je kľúčová pre takmer každého investora a nehnuteľnosti ponúkajú jedinečný a hodnotný doplnok každého investičného portfólia. Účasťou na crowdfundingu nehnuteľností môžu investori získať prístup k širokej škále typov nehnuteľností a geografických oblastí, využívať výhody odborného riadenia a využívať výhody transparentného investičného procesu. Či už ste skúsený investor alebo práve začínate svoju investičnú cestu, realitné crowdfundingové financovanie predstavuje atraktívnu príležitosť na rozšírenie vášho portfólia a dosiahnutie vašich finančných cieľov.

Pripravte sa na budúcnosť s nami