10 dôvodov, prečo investovať do nehnuteľností (časť 1.)

intro

Vonku zúri pandémia ochorenia COVID-19 a vy sapravdepodobne nachádzate v tej šťastnejšej časti obyvateľstva, ktorá neprišla opríjem. V krízových časoch, ako sú tieto, sa zvyknú nožnice bohatstva a chudoby roztvárať viac, než kedykoľvek inokedy, čoznamená, že ľudia s príjmom sú schopní žiť omnoho viac v luxuse než ľudia,ktorí príjem stratili. A ak sa nepotrebujete obklopovať luxusom,odporúčame vám investovať! Na trhu je dnes množstvo investičnýchpríležitostí, z ktorých si treba jednoducho vybrať.

A práve preto smesa rozhodli vytvoriť minisériu článkov o racionálnych argumentoch, prečo saoplatí investovať do nehnuteľností. V dnešnom článku si prejdeme prvé 3dôvody, prečo investovať do nehnuteľností. O zvyšných 7 dôvodoch si prečítateuž čoskoro v ďalších článkoch z tejto série.

Investovanie do nehnuteľností je jedným zo spôsobov, ako získať pasívny príjem, šetriť si na dôchodok a takisto aj ako si vybudovať diverzifikované investičné portfólio. Realitné investovanie môže prebiehať viacerými spôsobmi, a to buď kúpou nehnuteľnosti a jej následným prenajímaním, kúpou REIT, čiže indexu, ktorý drží akcie realít, no a v neposlednom rade môže investovanie do nehnuteľností prebiehať aj formou realitného crowdfundingu, pri ktorom sa investor podieľa či už na výstavbe alebo na financovaní konkrétnych budov a nehnuteľností, za vopred dohodnutých podmienok. Poďme sa spoločne pozrieť na jednotlivé výhody plynúce z investovania do realít.

Výhoda č.1: Z investovania vám plynie pasívny príjem

Hlavným dôvodom investovania do nehnuteľností je pre mnohých ľudí generovanie pasívneho príjmu. Avšak na to, aby sa nestala investícia zbytočne rizikovou, musíte dbať na výber správnej nehnuteľnosti. Tá by vám mala zvýšiť cash flow v rodinnom rozpočte aj v prípade, že ste investovali do nehnuteľnosti cudzie peniaze, napríklad prostredníctvom hypotekárneho úveru z banky. Preto je alfou a omegou dôkladný prieskum trhu a lokality, v ktorej sa chystáte investovať. Plánuje sa tam výstavba významných cestných komunikácii alebo závodov? Ako vyzerá aktuálne platný územný plán? Aká je vybavenosť v okolí, aké je zloženie obyvateľstva, prípadne firiem pôsobiacich v kancelárskej budove? To všetko a oveľa viac by ste si mali naštudovať ešte pred tým, než sa pustíte do realitného investovania v snahe o vytvorenie pasívneho príjmu.

Výhoda č.2: Diverzifikujete svoje investičné portfólio

Či už investujetedo rôznych nástrojov finančného trhu, alebo svoje investície držíte iba vrealitách, potrebujete myslieť nadiverzifikáciu. Diverzifikácia investičného portfólia je totiž najsilnejšímnástrojom na regulovanie celkovéhorizika investícií. Už v mladosti nás učia porekadlo, aby sme nedávalivšetky vajcia do jedného košíka, a inak to nie je ani v prípade investovania.

Ak investujete doakcií, dlhopisov, komodít, kryptomien alebo iných finančných nástrojov anechcete sa naťahovať s hľadaním nájomníkov a staraním sa o fyzické byty, čidomy, hľadajte diverzifikáciuinvestovaním do realitného crowdfundingu, alebo nákupom realitných indexovREITs.

Ak investujete iba v rámci realitného trhu, diverzifikujte svoje riziko nákupom rôznych typov budov (obytných, kancelárskych, skladových, výrobných, atď.) a taktiež aj nákupom nehnuteľností v rôznych lokalitách (hlavné mesto, menšie mestá, hory, atď.).

Výhoda č.3 Daňové výhody

Bohužiaľ, naSlovensku podlieha príjem z prenájmunehnuteľnosti zdaňovaniu, ak je samozrejme nehnuteľnosť prenajatá riadne nazáklade uzavretej nájomnej zmluvy. Oslobodený od dane z príjmov je každýdaňovník iba do výšky 500 eur za celé zdaňovacie obdobie. Avšak, čo sa týkadani zo zisku za predaj nehnuteľnosti, je to nastavené celkom priaznivo.

Príjem z predaja akejkoľveknehnuteľnosti na základe kúpnopredajnej zmluvy podlieha na Slovensku zdaneniu,nakoľko je považovaný za príjem zprevodu vlastníctva nehnuteľnosti. V zákone však existujú aj výnimky, ktoré oslobodzujúzisk z predaja nehnuteľnosti od dane. Najrozšírenejším spôsobom, ako savyhnúť plateniu dane zo zisku z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti je uplynutie 5 rokov odo dňa jej nadobudnutia.V praxi to znamená, že ak dnes kúpite investičnú nehnuteľnosť, ktorú o 5 rokovpredáte s povedzme 30-tisícovým ziskom, neplatíte štátu žiadnu daň.

Tak, a úľavami na daniach končíme dnešný prvý článok zo série 10 dôvodov, prečo investovať do nehnuteľností. Nezabudnite si nás prečítať aj nabudúce pre ďalšie dôvody odpovedajúce na otázku, prečo sa oplatí investovať práve do realitného sektora.

* Našli ste chybu? Napíšte nám na [email protected]