Ako začať zarábať pasívne?

intro

Všetci vieme, že ak si chceme zabezpečiť pasívny príjem, musíme svoje financie investovať. Povedzme si úprimne, že najradšej by sme investovali bezpečne s maximálnymi výnosmi. Ale…

Ak nechceme riskovať, aspoň zo začiatku, nie je na tom nič zlé, avšak musíme rátať s tým, že náš výnos nebude vysoký a poznačí ho aj inflácia. Takýto typ investovania je typický pre konzervatívcov, ktorí investujú na istotu a snažia sa vyhnúť rizikám. 

Opakom konzervatívneho prístupu je dynamický, čiže sa investuje tam, kde je vidina zisku. Vhodný, je pre ľudí, ktorí už na trhu majú skúsenosti a nie pre začiatočníkov.

Do tretice existuje zlatá stredná cesta a tou je vyvážený model, kedy sa financie rozložia do bezpečných a aj do tých rizikovejších investícii. 

Čo urobiť ako začiatočník? 

Možností investovania na trhu je celá škála. No ako začiatočníci chceme investovať menej peňazí a nájsť si stabilnú investíciu s menším rizikovým faktorom. Dlhodobo sa za najvýhodnejšie považujú nehnuteľnosti, pretože tento trh je stabilný a hýbe sa len o pár jednotiek percenta ročne. 

Nehnuteľnosti môžete prenajímať, čo je skvelá možnosť, pretože ľudia potrebujú niekde bývať a oddychovať. Poskytnete im primárnu potrebu, ktorá garantuje neustály dopyt. 

Na druhej strane nie všetci vlastnia nehnuteľnosť, na ktorej by mohli pasívne zarábať a rovnako ani dostatočne veľký kapitál. Vtedy si najskôr potrebujete vybudovať pravidelný návyk, investovať častejšie v menších čiastkach. Tým zároveň minimalizujete riziko a získate skúsenosti. Môžete na to využiť ponuku davového financovania, čo znamená, že viac ľudí investuje menšiu čiastku, kľudne len 100 eur, do jedného projektu. Takáto forma ,,Crowdfunding“ je v posledných rokoch veľmi populárna, považuje za bezpečnú a jednu z najziskovejších investičných možností.