28# O mužovi, ktorý chcel obuť celý svet 🎙️ - Jan Antonín Baťa (4)

intro

Tomáš nebol aristokrat, ale biznisman. A to až za hrob. Po Tomášovej predčasnej smrti prevzal rodinný podnik Jan Antonín Baťa. Zvládol chodiť v topánkach svojho staršieho nevlastného brata?

Čo sa v novom podcaste dozviete?

Po smrti Tomáša otvorili trezor v jeho pracovni. Našli v ňom dve obálky. V jednej bol závet a v druhej kúpna zmluva. Antonín nedostal firmu len tak darom. Skutočná cena firmy sa odhaduje až na miliardu korún. Tomáš ju Janovi predával len za 50 miliónov. Tie mali byť vyplatené Tomášovej žene a synovi, aby boli zaopatrení a Ján sa stal hlavou spoločnosti.

Výstavba domov v Zlíne.

Začal s masívnou výstavbou tehlových rodinných domov pre svojich zamestnancov. Na túto úlohu si prizval svetoznámych a renomovaných architektov.

Spoločnosti pridal svoj vlastný spin.

Nadviazal na prácu svojho brata - rozširoval podnikanie, zlepšoval sociálny systém pre zamestnancov, investoval do vzdelania. Ján založil ďalšie školy, výskumný ústav, dom kultúry a filmové ateliéry.

Trieda mladíkov - Tomášovci.

Nosili čierne fraky a švihácke cylindre. Boli to kvasiaci manažéri Baťových podnikov v zahraničí. Učili ich cudzím jazykom, obchodu a aj etikete vyššej spoločnosti.

Veľká obchodná cesta okolo sveta.

Svoje nápady z ciest zhrnul v kontroverznej eseji s názvom "Osidlovat". V Brazílii kúpil pozemky o veľkosti Moravy a na Slovensku odkúpil zem a začali sa výkopové práce na novom meste - Baťovany. Dnes známe ako Partizánske. Aj napriek zložitej predvojnovej situácií tu prvý pár topánok vyrobili ani nie rok po začiatku výstavby.

Sú tieto vedomosti pre vás prínosné?

Podporte náš podcast a pomôžte ľuďom vzdelať sa o finančnej gramotnosti. Prispieť nám môžete na náš crowdfunfingový účet: patron.podbean.com/KLUBINVESTOROV alebo o nás povedzte svojim priateľom. Ak túžite naštartovať svoj pasívny príjem investovaním do realít, pridajte sa do KLUBU INVESTOROV. 


V podcastoch sa venujeme peniazom, produktivite, investovaniu, ale aj naplnenému a bohatému životu. Zdrojom informácií sú svetoznáme knihy, videá, životopisy, citácie úspešných osobností,  ale aj reálne rozhovory s úspešnými investormi, podnikateľmi a inšpiratívnymi ľuďmi, ktorí dosahujú pozoruhodné výsledky. 

Zaujímame sa o to, akým spôsobom títo ľudia premýšľajú o peniazoch, aké návyky ovplyvňujú ich každodenný život, čomu pripisujú svoj úspech, ale aj aké najväčšie zlyhania v živote prežili. Vyberáme pre Vás len to najlepšie a spoločne nahliadneme do tajomstiev, ako žiť úspešnejší, bohatší a produktívnejší život.