27# O mužovi, ktorý chcel obuť celý svet 🎙️ - Tomáš Baťa (3)

intro

Počas rozpadajúceho sa Rakúsko-Uhorska Baťov podnik vrcholil. O jeho majetku, ktorý získal počas vojny sa rozprávajú rôzne povesti. Pravda je však taká, že mal k pádu prekliato blízko.

Čo sa v novom podcaste dozviete?

Tomáš Baťa a jeho podnik za vojny rástol. Dodával topánky pre štátnu vojnovú mašinériu a to naozaj v masívnych množstvách. Na druhej strane však štát, pre ktorý Tomáš vyrábal sa pomaly rozpadal. Ako vieme, v roku 1918 úplne zanikol.

Úplatky a korupcia nahradili ekonomiku aj chýbajúci štát.

Dostať sa k materiálu bolo takmer nemožné. Vojnová výroba úplne vyčerpávala Baťove závody. Stroje boli opotrebované, sklady poloprázdne a banky hladné.  Novovzniknutý štát potreboval peniaze, takže dane boli vysoké. Jediné aktívum, ktoré Baťa v tom čase mal, boli ľudia.

⚖️ Stabilizácia československej koruny.

Koruna prešla spočiatku veľkou infláciou (znehodnotením), potom sa začala drasticky posilňovať. Nie však pod vplyvom zdravého hospodárskeho rastu, ale z politického rozhodnutia. Silná koruna totiž spôsobila, že export v už tak ťažkých povojnových podmienkach utrpel ďalšiu ranu. Nikto si totiž nemohol za drahé koruny kupovať Baťovu obuv.

Zrazenie cien o 50%.

Tomáš stál na rázcestí - buď zastavení výrobu a prepustí zamestnancov, alebo sa prispôsobí novým pomerom. Učinil drastické rozhodnutie a zrazil ceny o polovicu. Vypredal sklady, uvoľnil kapitál, ktorý následne preinvestoval. Svojim rozhodnutím úplne odstavil konkurenciu.

Dobré hospodárenie má 3 zložky.

Prvou je je schopnosť zarobiť. Na druhom mieste je správne prerozdelenie zdrojov a až na treťom je šetrenie.

Morálne zásady sú základom dobrého obchodu.

Morálne hodnoty považoval za základ pri všetkých aspektoch života a podnikania. Keď videl na svojich topánkach zle odvedenú prácu, tak sa nepýtal, kde sa stala chyba vo výrobnom procese, ale kde sa stala chyba v charaktere človeka, ktorý takúto prácu vykonal a posunul ju ďalej.

Dielne rozdelil na samostatné účtovné jednotky.

Svojich zamestnancov motivoval k lepším výkonom. V tíme mohol každý človek vidieť dopady svojej snahy na výkon celku. Okrem toho sa zamestnanec musel spoliehať na úprimnosť zamestnávateľa a jeho účtovníka. U Baťu si každý zamestnanec mohol svoju výplatu na základe hospodárskych výsledkov jeho dielne ľahko vypočítať. 

Sú tieto vedomosti pre vás prínosné?

Podporte náš podcast a pomôžte ľuďom vzdelať sa o finančnej gramotnosti. Prispieť nám môžete na náš crowdfunfingový účet: patron.podbean.com/KLUBINVESTOROV alebo o nás povedzte svojim priateľom. Ak túžite naštartovať svoj pasívny príjem investovaním do realít, pridajte sa do KLUBU INVESTOROV. 


V podcastoch sa venujeme peniazom, produktivite, investovaniu, ale aj naplnenému a bohatému životu. Zdrojom informácií sú svetoznáme knihy, videá, životopisy, citácie úspešných osobností,  ale aj reálne rozhovory s úspešnými investormi, podnikateľmi a inšpiratívnymi ľuďmi, ktorí dosahujú pozoruhodné výsledky. 

Zaujímame sa o to, akým spôsobom títo ľudia premýšľajú o peniazoch, aké návyky ovplyvňujú ich každodenný život, čomu pripisujú svoj úspech, ale aj aké najväčšie zlyhania v živote prežili. Vyberáme pre Vás len to najlepšie a spoločne nahliadneme do tajomstiev, ako žiť úspešnejší, bohatší a produktívnejší život.