FinTech Media Choice - trhy a investície

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Európske trhy stúpajú po bonanze centrálnych bánk

Európske trhy vzrástli po sérii rozhodnutí centrálnych bánk. Index Stoxx 600 stúpol o 0,5 %, pričom ťažobné spoločnosti viedli zisky s nárastom 2,4 %. Federálna rezervná banka USA udržala úrokové sadzby nezmenené, avšak oznámila možné zníženie sadzieb v budúcom roku. Banka Anglicka a Európska centrálna banka tiež nezmenili svoje úrokové sadzby. Na údajovej fronte boli zverejnené prieskumy PMI z Veľkej Británie a eurozóny. Britská aktivita dosiahla šesťmesačné maximum, čím posilnila libra proti doláru. Analytik z Abrdn predpovedá pre Veľkú Britániu recesiu v nasledujúcom roku.

Objem peňazí na ceste do nehnuteľností je v strednej a východnej Európe najnižší od roku 2009. Najaktívnejšími investormi sú Česi

Investície do nehnuteľností vo východnej a strednej Európe dosiahli najnižšiu úroveň od roku 2009, so zvláštnou aktivitou zo strany českých investorov. Trh s komerčnými nehnuteľnosťami, vrátane kancelárií a obchodných centier, čelí kríze v dôsledku vysokých úrokových sadzieb. Zatiaľ čo celkový objem investícií v regióne je len tretinou z minulého roku, v Česku je to okolo 860 miliónov eur. Banky hlásia stabilný podiel problémových úverov a zvýšený dôraz na ESG kritériá pri poskytovaní financovania.

Majitelia priemyselných a nákupných centier čelia tlaku na zníženie nájomného. Záujem investorov o nehnuteľnosti však bude rásť

Realitní investori zažívajú náročné obdobie s očakávaným zlepšením v druhej polovici nasledujúceho roku. Záujem o komerčné nehnuteľnosti, ako sú kancelárie a obchodné centrá, sa pravdepodobne zvýši vďaka nižším úrokovým sadzbám. V roku 2024 sa očakáva rast investícií do komerčných nehnuteľností. Napriek istým výzvam, ako je vysoká neobsadenosť kancelárií a tlak na zníženie nájmov, experti predpovedajú stabilnú budúcnosť pre realitný trh, čiastočne vďaka rastúcemu dôrazu na udržateľnosť a ESG faktory.

Kedy nemusia dôchodcovia platiť odvody a koľko môžu zarobiť?

Penzisti na Slovensku môžu využiť odvodovú úľavu pri práci na dohodu, ak ich mesačný príjem nepresiahne 200 eur. Táto úľava platí len pre jednu dohodu mesačne. Ak príjem za rok presiahne 2 400 eur, úľava je len čiastočná. Požiadanie o úľavu musí byť oznámené zamestnávateľovi písomne do konca predchádzajúceho mesiaca. Penzisti živnostníci alebo samostatne zárobkovo činné osoby túto úľavu uplatniť nemôžu. Pracovať na plný úväzok alebo podnikať môžu bez obmedzenia, s výnimkou tých, ktorí poberajú predčasný starobný dôchodok.

Do čoho investujú slovenskí milionári? Od investičných nehnuteľností sa už odkláňajú

Slovenskí milionári menia svoj investičný prístup, upúšťajú od nehnuteľností a kryptomien, obracajú sa viac k dlhopisom a akciám. Tento trend odráža zmeny v globálnej ekonomike, politickú nestabilitu a nedostatok politickej vízie krajiny. Výhľad na akcie zahraničných firiem sa zlepšil, rovnako ako popularita korporátnych dlhopisov. Záujem o dlhopisy rastie, zatiaľ čo popularita investičných nehnuteľností klesá. Umelá inteligencia čiastočne nahradila kryptomeny ako investičnú príležitosť. Millionári vnímajú potrebu veľkých ekonomických reforiem a konsolidácie verejných financií.

Pripravte sa na budúcnosť