FinTech Media Choice - novostavby na Slovensku a Bitcoin ako ETF?

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Čo ak by SEC schválila Bitcoin ETF?

Schválenie spot Bitcoin ETF by mohlo mať významný vplyv na kryptomenový trh. Očakáva sa, že by to mohlo spôsobiť nárast dopytu po Bitcoine, čo by malo za následok jeho vyššiu cenu. Experti sa však rozchádzajú v názoroch, či tento efekt bude dlhodobý alebo len dočasný. Niektoré strany sa obávajú možného nedostatku Bitcoinu na burzách. Celkový dopad na trh však závisí od mnohých faktorov, vrátane globálnej ekonomickej situácie a regulácií.

Oplatí sa kúpiť starší byt či novostavbu? Cenové rozdiely sa vlani dramaticky prehĺbili

V roku 2023 došlo k značnému prehĺbeniu cenových rozdielov medzi staršími bytmi a novostavbami na Slovensku. Kým staršie nehnuteľnosti zlacneli viac ako novostavby, dopyt po nich ostáva stabilný. Pri rozhodovaní medzi starším bytom a novostavbou je potrebné zvážiť osobné priority a finančné možnosti. Staršie byty sú cenovo dostupnejšie, ale môžu vyžadovať dodatočné investície do rekonštrukcie. Naopak, novostavby sú drahšie, no ponúkajú moderné štandardy a lepšiu energetickú efektívnosť. Voľba závisí od preferencií kupujúceho v oblasti ceny, lokality, komfortu a potenciálnej hodnoty nehnuteľnosti. Trh s bytmi sa postupne oživuje, čo súvisí so stabilizovanými úrokovými sadzbami a dostupnosťou rôznych typov nehnuteľností.

Coinbase plánuje rozšíriť krypto deriváty v EÚ s akvizíciou licencie

Coinbase plánuje akvizíciu spoločnosti v EÚ s licenciou MiFID II, aby mohla ponúkať krypto deriváty v Európskej únii. Tento krok je súčasťou dlhodobej stratégie firmy na rozšírenie služieb pre profesionálnych a inštitucionálnych klientov. Akvizícia umožní Coinbase ponúkať regulované deriváty, ako sú futures a opcie. Zatiaľ čo v USA už ponúka obchodovanie s futures na bitcoin a éter, v EÚ by to bol prvý krát. Dokončenie akvizície je naplánované na neskôr v roku 2024, podlieha regulačnému schváleniu.

Dopyt sa ochladzuje, developeri čakajú na povolenia. Aký bude trh s novostavbami v tomto roku?

Trh s novostavbami na Slovensku v roku 2024 čelí poklesu dopytu a zdĺhavým povoľovacím procesom. Napriek týmto výzvam, developeri sa držia svojich plánov a pokračujú vo výstavbe. Minulý rok bol povolený najmenší počet bytov za posledných 20 rokov, čo spôsobí deficit ponuky na trhu v nasledujúcich rokoch. Hoci niektorí investori dočasne z trhu ustúpili, stále prejavujú záujem o projekty, ktoré budú dokončené až v rokoch 2026 a 2027. Zdôrazňuje sa aj potreba efektívnejšej urbanistickej politiky, ktorá by mohla zmierniť problémy spojené s povoľovaním a zrýchliť výstavbu.

Pripravte sa na budúcnosť