FinTech Media Choice - firmy na Slovensku neinvestujú

intro

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Iba 18 % slovenských firiem investuje svoje financie

Ako reportuje Forbes, firmy na Slovensku nechcú viazať svoje peniaze na príliš dlhú dobu. Podľa prieskumu podnikatelia radšej investujú do vlastného podnikania ako do finančných produktov. Hlavným dôvodom má byť likvidita, ideálna dĺžka viazanosti je podľa nich 6 mesiacov.

Podľa ČSOB má navyše až 63 % podnikov vytvorenú rezervu iba do 10 % svojich ročných tržieb, u malých firiem je to až 81 %. Najväčšie rezervy si držia firmy podnikajúce v oblasti nehnuteľností, stavebníctva, obchodu a ubytovacích služieb.

Nálada domácich podnikateľov aj spotrebiteľov sa zlepšila

V decembri 2023 sa zlepšila nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov, s miernym nárastom ekonomického sentimentu o 0,4 bodu na 96,3. Tento vzostup sa prejavil vo štyroch z piatich zložiek indikátora: stavebníctve, obchode, priemysle a u spotrebiteľov. Len v službách došlo k zhoršeniu. Spotrebitelia vyjadrili dôveru v zlepšenie ekonomickej situácie, finančnej situácie domácností a vývoja nezamestnanosti.

Úrokové sadzby budú klesať. Ako na tom môžeme zarobiť?

V aktuálnom ekonomickom kontexte sa naznačuje pokles úrokových sadzieb, čo prináša viaceré investičné príležitosti. Kľúčové je porozumenie vplyvu týchto zmien na rôzne aktíva, ako sú akcie, nehnuteľnosti a dlhopisy. Pri akciách môže pokles úrokových sadzieb zvýšiť ich hodnotu, zatiaľ čo na trhu nehnuteľností to môže viesť k vyššej investičnej atraktivite. Investovanie do dlhopisov si vyžaduje opatrnosť, keďže ich výnosy sú citlivé na zmeny úrokových sadzieb. Dôležitá je aj flexibilita a adaptácia investičných stratégií na meniace sa podmienky.

Od januára budúceho roka nebude musieť zamestnanec počas rodičovskej dovolenky platiť sociálne poistenie

Od januára budúceho roka dochádza k zmene v sociálnom poistení na Slovensku, ktorá sa dotkne tisícov občanov. Zamestnanci na rodičovskej dovolenke už nebudú musieť platiť sociálne poistenie. Táto zmena sa týka aj samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), ktorým sa preruší nemocenské a dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky. Uvádzané zmeny majú byť súčasťou snáh o zjednodušenie a zlepšenie podmienok pre rodičov na Slovensku.

Pripravte sa na budúcnosť