Finančný agent: Kľúč k vytvoreniu ideálneho investičného portfólia

intro

Nové investičné príležitosti prichádzajú a zanikajú, trh sa mení zo dňa na deň. Akoby každý mesiac prišla nová „zaručená cesta“ k bohatstvu? Ako sa v radách z každej strany nestratiť? Alebo nič nezameškať v dnešnom rýchlo sa vyvíjajúcom finančnom prostredí? Obrátiť sa na odborníka nie je hanba. Finančný agent ušije stratégiu na mieru vám a vašim potrebám.

Ako vám finančný agent pomôže s vytvorením portfólia?

Najskôr musí vedieť, pre koho je portfólio určené. Jedna, tá pravá stratégia pre každého, neexistuje. Prvým krokom pri tvorbe investičného portfólia je posúdenie vašich finančných cieľov, tolerancie rizika a investičného horizontu. Správny finančný profesionál venuje dostatok času tomu, aby pochopil vaše konkrétne požiadavky. Či už si sporíte na dôchodok, financujete vzdelanie svojho dieťaťa alebo sledujete akýkoľvek iný finančný cieľ. Až potom začne tvoriť investičný plán na mieru. Konečný cieľ je predsa dosiahnuť vaše ciele a zároveň vyvážiť riziko a potenciálne výnosy.

Diverzifikuje, riadi a optimalizuje portfólio

K vyváženiu rizika je kľúčovým aspektom diverzifikácia. Finančný agent vám pomôže rozdeliť aktíva medzi rôzne typy investícií a sektory, čím sa zníži riziko potenciálnych strát. Rozložením investícií do rôznych tried aktív, ako sú akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti a komodity, vám finančný agent pomôže vytvoriť dobre vyvážené portfólio, ktoré lepšie odolá výkyvom na trhu.

Finančné trhy sa neustále menia a dobre zostavené investičné portfólio si vyžaduje pravidelné monitorovanie a úpravy. Preto je dobré mať niekoho, kto aktívne sleduje výkonnosť vašich investícií a bude vás informovať o všetkých významných zmenách alebo trendoch, ktoré by mohli ovplyvniť vaše portfólio.

Práca finančného agenta vytvorením portfólia rozhodne nekončí. Veľmi dôležité je aj následné riadenie rizík. Finančný agent využije svoje odborné znalosti na posúdenie úrovne rizika spojeného s každou investíciou vo vašom portfóliu a zabezpečí, aby celkové riziko zodpovedalo vašej pohodlnej úrovni. Bude tiež aktívne monitorovať vaše portfólio a podľa potreby ho upravovať, aby sa zachovala požadovaná úroveň rizika a optimalizovala vaša investičná stratégia.

Daňovo optimalizuje

Finanční agenti majú rozsiahle znalosti daňových zákonov a predpisov. Vďaka svojim skúsenostiam a odborným znalostiam môžu analyzovať jednotlivé investičné nástroje a ich daňové dôsledky, čo vám pomôže minimalizovať daňovú záťaž a zvyšovať výnosy.

Okrem toho finančný agent dôkladne sleduje zákonné požiadavky a aktualizuje investičné stratégie, aby zabezpečil, že portfólio zostane v súlade so slovenskými daňovými predpismi. Navyše, finančný agent môže identifikovať vhodné daňové úľavy a výhody, ktoré klientom umožnia ušetriť na daní a optimalizovať ich celkovú finančnú situáciu.

Medzi daňovo zvýhodnené príležitosti partia napríklad:

  • Dôchodkové fondy: Na Slovensku môžu účastníci tretieho piliera dôchodkového sporenia získať daňovú úľavu vo výške 50% zaplatených príspevkov, maximálne 180 eur ročne.
  • Daňové výhody v oblasti nehnuteľností: v niektorých prípadoch môže kupec novostavby získať zníženú sadzbu DPH. Okrem toho, nájomné príjmy z nehnuteľností môžu byť za určitých podmienok oslobodené od dane.
  • Zelené hypotéky a príspevky na rekonštrukciu: S cieľom chrániť naše životné prostredie a zvýšiť energetickú efektivitu nehnuteľnosti je za určitých podmienok možné získať príspevok, ktorý v konečnom dôsledku zníži vaše výdavky na primárnu, či investičnú nehnuteľnosť.
  • Využitie daňových strát: Na Slovensku môžu daňové straty z kapitálových výnosov byť prenesené na nasledujúce roky, čím sa zníži celková daňová záťaž v budúcnosti. Daňové straty z kapitálových výnosov môžu byť prenesené na ďalšie roky až do výšky 50% z celkovej strate a môžu byť použité na zníženie zdaniteľných príjmov z kapitálových výnosov.

Váš investičný a prípadne aj daňový poradca by mal byť vybavený podrobnými informáciami o týchto a ďalších podobných príležitostiach.

TIP:

Uvoľnený rozhovor na túto tému na prvom stretnutí Vám môže prezradiť mnohé o odborných znalostiach daného agenta, aj jeho ochotu a schopnosť efektívne vás informovať.

Prístup k odborným poznatkom a výskumu

Finanční agenti majú prístup k množstvu odborných poznatkov, výskumov a zdrojov, ktoré môžu pomôcť pri vašich investičných rozhodnutiach. Využitím týchto nástrojov vám finančný agent môže poskytnúť odporúčania založené na údajoch, čo vám umožní robiť informovanejšie rozhodnutia a potenciálne zvýšiť výkonnosť vášho portfólia.

Záver

Správny finančný agent je pre mnohých skúsených investorov neoceniteľným zdrojom informácií. Prospešný môže byť pre každého, kto chce vytvoriť dobre navrhnuté investičné portfólio šité na mieru. Vďaka pochopeniu vašich finančných cieľov, diverzifikácii aktív, riadeniu rizík, optimalizácii daňovej stratégie a priebežnému monitorovaniu a vyvažovaniu vám finančný agent môže pomôcť s istotou dosiahnuť vaše finančné ciele. Spolupráca so skúseným finančným agentom je rozumnou investíciou do vašej finančnej budúcnosti, ktorá zabezpečí, že vaše portfólio bude pripravené na úspech.

Pripravte sa na budúcnosť s nami