Budúcnosť crowdfundingu v EÚ: Kľúčové trendy pre investorov

intro

Crowdfunding, alebo kolektívne financovanie, je investičný nástroj, ktorý prešiel výrazným vývojom. Od jeho vzniku na začiatku 21. storočia tento sektor rastie exponenciálne. Pre investorov ponúka diverzifikované príležitosti a prístup k inovatívnym projektom. Pozrime sa bližšie na históriu a súčasné trendy v crowdfundingu v Európe, aby sme lepšie pochopili jeho potenciál a výnosy do budúcnosti.

História crowdfundingu:

  • Rané začiatky: Prvá crowdfundingová platforma ArtistShare vznikla v roku 2000, najskôr zameraná na financovanie umenia.
  • Rozmach v EÚ: V Európe sa crowdfunding začal formovať po roku 2010, pričom platformy ako Kickstarter a Indiegogo otvorili dvere mnohým projektom.
  • Rastúci objem financií: Od roku 2015 sa crowdfunding v EÚ zvyšuje každoročne približne o 40 %. Kým v roku 2015 sa profinancovalo okolo 5,4 miliardy EUR, v roku 2021 tento objem dosiahol viac ako 20 miliárd EUR ​(Crowdfund Insider).

Výnosy a objem investícií:

  • Priemerný ročný výnos: Pre investorov, ktorí investujú do crowdfundingu v oblasti nehnuteľností, sa očakáva ročný výnos okolo 8–12 %. Startupy a inovatívne projekty môžu ponúkať ešte vyššie výnosy, ale aj vyššie riziko.
  • Trhový objem: Do roku 2026 sa predpokladá, že objem crowdfundingu v Európe dosiahne viac ako 45 miliárd EUR​ (Crowdfund Insider)​(The Tokenizer).

Pozrime sa na to, ako sa crowdfunding bude vyvíjať v nadchádzajúcich rokoch a čo to znamená pre investorov.

1. Tokenizácia: Nový spôsob investovania

Jedným z hlavných trendov, ktorý už začína meniť svet investícií, je tokenizácia aktív. Tento proces umožňuje premeniť tradičné aktíva, ako sú nehnuteľnosti alebo akcie, na digitálne tokeny, ktoré sa dajú obchodovať na blockchainových platformách. Predpokladá sa, že do roku 2026 bude hodnota tokenizovaných aktív v Európe dosahovať až 918 miliárd eur, čo predstavuje obrovský potenciál pre crowdfundingové platformy​(The Tokenizer).

Tokenizácia zjednodušuje investovanie pre jednotlivcov, ktorí by inak nemali prístup k veľkým aktívam, ako sú komerčné nehnuteľnosti. Tento trend zároveň znižuje náklady a zvyšuje transparentnosť transakcií. Pre investorov to znamená viac príležitostí na rozloženie rizika a zlepšenie likvidity investícií.

2. Regulácie v prospech investorov

Ďalší dôležitý krok pre budúcnosť crowdfundingu v EÚ je implementácia nových regulácií, najmä nariadenia European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSP) a prichádzajúcej regulácie MiCA (Markets in Crypto-Assets). Tieto regulácie harmonizujú pravidlá naprieč Európou, čo znamená, že investori budú môcť ľahšie investovať do projektov v iných krajinách EÚ ​(The Tokenizer).

Tento krok otvára trh pre cezhraničné financovanie, čím sa crowdfunding stáva prístupnejším a atraktívnejším pre inštitucionálnych aj retailových investorov. Očakáva sa, že regulácie prispejú k stabilnejšiemu a bezpečnejšiemu prostrediu, čo podporí ešte väčší nárast objemu investícií na crowdfundingových platformách.

3. Konsolidácia trhu a rast inštitucionálnych investícií

S rastúcim trhom a zvyšujúcou sa konkurenciou možno očakávať konsolidáciu crowdfundingových platforiem. Väčšie platformy budú s najväčšou pravdepodobnosťou absorbovať menšie, čo prinesie efektívnejšie procesy a viac kvalitných projektov pre investorov ​(The Tokenizer).

Čo je ešte dôležitejšie, inštitucionálni investori (napr. private equity fondy alebo investičné banky) začínajú vnímať crowdfunding ako serióznu investičnú možnosť. Tento trend by mohol výrazne zvýšiť objem investícií na trhu a priniesť viac atraktívnych projektov s potenciálom vyšších výnosov pre bežných investorov.

4. Diverzifikácia a nové príležitosti

Pre investorov, ktorí hľadajú spôsoby, ako rozšíriť svoje portfólio, crowdfunding ponúka prístup k širokej škále investičných príležitostí. Či už ide o financovanie startupov, projekty v oblasti obnoviteľných zdrojov energie alebo investície do nehnuteľností, možnosti sú takmer neobmedzené. Investície prostredníctvom crowdfundingu často prinášajú vyššie výnosy ako tradičné formy investícií, avšak je potrebné brať do úvahy aj riziká.

Crowdfunding ako budúcnosť investovania?

S rastúcou popularitou digitálnych technológií, harmonizáciou legislatívy v EÚ a novými investičnými nástrojmi, ako je tokenizácia, sa crowdfunding stále viac stáva atraktívnou možnosťou pre moderných investorov. Pre platformy ako Invest in Slovakia to znamená obrovský potenciál na rast a prístup k medzinárodným trhom.

Crowdfunding má pred sebou svetlú budúcnosť a pre investorov prináša nové príležitosti s vysokým výnosovým potenciálom.