Koronavírus a transformácia návykov celej spoločnosti. Bude ešte lepšie, ako bolo!

Date
21.03.2020
Read time

Author

Redakcia Invest in Slovakia

Dnešný blog pri tradičnej sobotňajšej káve bude mať iný charakter, než na aký som zvyknutý. 

Pokladám však za svoju povinnosť oboznámiť našich investorov, priaznivcov, fanúšikov a všetkých kolegov Invest in Slovakia, čo sa v týchto momentoch deje u nás, a aký dopad má tento "neštandardný” stav na nás.

Nenapíšem teraz žiadnu bomba správu, ani nebudem strašiť davy. Nebudem podceňovať túto situáciu, ani to všetko neberiem príliš na ľahkú váhu. Len chcem s vami zdielať to, čo sa deje okolo mňa a aké hrozby a príležitosti momentálne vidím, resp. vidíme v našej firme, ale aj v našich osobných životoch.

A hlavne, chcem k tomuto článku pristúpiť racionálne a maximálne triezvo, no so štipkou sebavedomia a pozitívneho uvažovania.

Prognóza

Nečítam noviny. Takmer vôbec. Za posledné 4 týždne som si prečítal možno 5 tituliek o koronavíruse a pravdepodobne ani jeden celý článok. Už si to ani nepamätám.

Čítam však veľa kníh. Vyhľadávam a učím sa od múdrych ľudí, podstatne múdrejších a skúsenejších ako som ja sám. Učím sa z histórie. Všímam si ľudí okolo, ako reagujú na rôzne situácie. Učím sa z prostredia, v ktorom žijem a ktoré ma obklopuje. A dáva mi to istý nadhľad. 

Za posledný mesiac určite vzniklo 10-tisíc článkov o tom, aká prognóza nás čaká. 

Aká?

Tí, ktorí dnes tvrdia, že nás čaká ekonomický kolaps pred mesiacom tvrdili, že súčasná ekonomika je nepriestrelná. 

Ja si vôbec nemyslím, že som expertom na situáciu, ktorá vznikla. A ani si nemyslím, že tých expertov na momentálnu drámu, ktorá svetom vládne je viac ako prstov na ruke.

A možno aj práve preto by sme nemali hltať každú jednu informáciu, ktorá sa napíše.

Mnohí prirovnávajú súčasnú situáciu ku kríze z roku 2009. A idú ešte ďalej. Uvažujme. V roku 2009 tu bola ekonomická kríza. V obehu neboli peniaze. Banky nemali hotovosť. Nezamestnanosť bola rekordná a dlžníci si neplatili svoje záväzky. 

Teraz je ekonomika na steroidoch. Banky sú plné hotovosti. Firmy majú peniaze a darí sa im. Všetci sú pripravení zjednotiť sa a pomôcť. Toto je spoločenský problém a je pre mňa veľmi divné, ak niekto túto situáciu v tomto momente prirovnáva k ekonomickej kríze z roku 2008-2009.

Koronavírus je chrípka. Mutácia chrípky, na ktorú nie je zatiaľ jasný liek . No nie je to kosa, ktorá kosí ľudí a čoskoro nás všetkých vyhubí. 

S najväčšou pravdepodobnosťou sa minimálne na Slovensku situácia čoskoro upokojí a mračná nad našimi hlavami sa začnú rozplývať. Za žiadnych okolností nepodceňujem túto situáciu, no pri najväčšom rešpekte by sme mali mať hlavu hore a nepodliehať panike.

Postoj

Je mi úplne jasné, že ak sme denne bombardovaní zlými správami, tak naša psychika na tom nemôže byť dobre. Prestaňte čítať noviny. Myslím to vážne. To najdôležitejšie sa k vám dostane tak či tak - od suseda, resp. rodiny. 

Dodržujme všetci pravidlá, ktoré nás chránia a posilňujme naše telo a ducha. Nikomu nepomôžeme, ak začneme šíriť okolo seba paniku a stres. Majme zdravý postoj. 

Ja som v karanténe, pretože som pred 12 dňami prišiel zo zahraničia. Našťastie som zdravý ja, aj moja rodina. No, ak sa pozriem z okna môjho bytu, vidím všetkých ľudí v rúškach. Mladých, starých, ženy s deťmi. 

Je to pre mňa zvláštne. Zrejme pre každého z vás. No toto, čo vidím ma nesmierne motivuje.  

To, ako sme sa zomkli a dodržujeme všetky pravidlá potrebné na to, aby sme vírus porazili, je obrovská výhra pre nás všetkých.

Pozitívna zmena

Jedno viem určite. Bude lepšie, ako bolo! Táto situácia, ktorou si všetci prechádzame, zmení našu spoločnosť. Nie je to o žiadnej kríze a niekoľkoročnom spamätávaní sa z krachu. Ani o opätovnom štartovaní ekonomiky od podlahy.

Je to skúsenosť, zložitá situácia, ktorú všetci spoločne prekonáme a zvíťazíme. Slovensko sa zomklo a bojuje spoločne, je to ohromná sila. 

Dodržujme prosím všetky povinnosti, ktoré máme a počkajme si na ten deň, keď sa objavia prvé pozitívne signály. A užime si toto víťazstvo. Bude to nesmierne hrdý pocit pre nás všetkých.

Transformácia spoločnosti

Už nikdy nebude tak, ako bolo pred tým. Nehovorím o ekonomike. Hovorím o našich návykoch. Toto je skúsenosť, ktorá ovplyvní veľa vecí - ako v našich životoch, tak v podnikaní.

Od obyčajných úkonov, akými je umývanie rúk. Od prevencie proti vírusom až po biznis plány, ktoré budú musieť firmy prekopať od základu.

Je to príliš silná skúsenosť na to, aby sme sa mohli vrátiť do starých rutín a pokračovať v tom, čo bolo. Nebojujme s tým, prispôsobme sa.

Podnikanie

Prvé, čo mi napadlo, akonáhle bolo jasné, že sa budem musieť načas zavrieť v našom byte bolo, ako táto skúsenosť môže silno ovplyvniť všetky firmy na našej planéte.

Premýšľal som nad tým, ako vírus dokáže transformovať svet a podnikateľské prostredie. Je možné, že po podobných skúsenostiach s vírusmi sa čiastočne izolujeme.

Prestaneme vyhľadávať davy ľudí. Nakupovať a míňať naše peniaze budeme chcieť z pohodlia našej pohovky. Investovať, resp. požičiavať si budeme pri rannej káve od nášho pracovného stola.

Táto skúsenosť, ktorou si všetci prechádzame môže definitívne zmeniť podnikateľské prostredie.

Verte mi, že práve v tomto okamihu tisíce firiem uvažuje, ako sa dostať k vám domov. A intenzívnym sústredením na tento problém sa otvárajú nové dimenzie poskytovaných služieb. 

Aplikácia. Donáška. Domáca práca. Toto sú súčasne najvyhľadávanejšie slová v Google. Ak sa firmy neprispôsobia, môžu na to tvrdo doplatiť.

Invest in Slovakia

Naši kolegovia, vrátane mňa, máme home office. No usilovne denne pracujeme. Pravidelné porady a komunikácie cez konferenčné hovory, písanie správ a emaily. V podstate pracujeme tak, ako stále a prispôsobujeme sa možnostiam, ktoré máme. 

Máme mesiac novú kanceláriu, v ktorej som ešte nebol. Nie sú to však neprekonateľné problémy. Skôr naopak. Veľa nás to učí. Byť viac samostatným. Pracovať možno viac uvoľnene, manažovať si svoj vlastný čas, nájsť si dostatok priestoru na koncentráciu a úvahy, ktoré potrebujeme. 

Realitné projekty sa na čas pribrzdili. Úrady nepracujú tak efektívne, ako by mali. Môžu, samozrejme, vzniknúť zdržania, no žiadne katastrofické scenáre vo svete realít sa zatiaľ nedejú.

Predajné ceny nehnuteľností ️ sa nehýbu. Nekupujete v zľavách a ani za rekordne vysoké čiastky. Tieto dni sa dopyt po nových nehnuteľnostiach zastavil. Je to z dôvodu úplne novej skúsenosti a prerušeným návykom, na aká sme boli doposiaľ zvyknutí. 

My pokračujeme v práci a hľadáme možnosti, ako rôzne situácie využiť tak, aby sme boli ešte silnejší ako predtým.

Bude ešte lepšie, ako bolo

Viete, čo sa stane, ak začnú prichádzať prvé pozitívne signály? Začneme víťaziť nad vírusom. Spoločnosť sa zomkla a kolektívne zvládla situáciu, ktorá vyvolala tak nezvyčajnú paniku. Po niekoľko týždňovej stagnácii konečne zasvieti slnko.

Svet sa však zmení. Zmení sa naše správanie. Zmení sa podnikateľské prostredie. Žiaľ, veľa firiem nemusí zvládnuť niekoľko týždňov ticha, no na druhej strane vzniknú nové projekty, ktoré začnú dominovať.

A koniec tohto roka by mohol byť, a to hovorím so všetkou vážnosťou, tým najlepším obdobím pre všetkých nás.

Záver

Držme si ten správny postoj. Pokračujme v návykoch, ktoré sú pre naše telo a ducha pozitívne. Robme tie veci, na ktoré sme nemali dlhé mesiace či roky čas. Dodržujme všetky pravidlá, ktoré sú potrebné na potlačenie vírusu.

A nakoniec, to spoločne všetci oslávme!




O autorovi
Redakcia Invest in Slovakia
Crowdfundingová platforma Invest in Slovakia sprostredkúva investície do slovenských realitných projektov investorom z celej Európy. Zameriava sa na inovatívne riešenia s prínosom pre okolie. Dlhodobou snahou tímu špecialistov je rozvoj finančnej gramotnosti. Klientom umožňuje prístup k dôkladne prevereným aktívam s rozličnými stratégiami zhodnotenia.

Najnovšie články

Výhodné investovanie do realít netradičným spôsobom

Registrovať sa
Ochrana osobných údajov   |   Podmienky používania portálu   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in Slovakia prevádzkuje spoločnosť Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slovensko.
Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, od ktorého subjektu Invest in Slovakia dostávate služby, alebo ak máte ďalšie otázky, obráťte sa na nás prostredníctvom chatu v aplikácii Invest in Slovakia, alebo emailom na [email protected]. Platforma investinslovakia.eu neposkytuje investičné poradenstvo a individuálni investori by sa mali rozhodovať sami alebo hľadať nezávislé odborné poradenstvo, ak si nie sú istí vhodnosťou akejkoľvek investície pre ich individuálne potreby. Hodnota investícií môže stúpať, ale aj klesať v závislosti od vývoja trhu a nepredvídaných okolností. Majte na pamäti, že pri investovaní do pôžičiek podlieha Váš kapitál rizikám a nevzťahuje sa na neho žiaden ochranný mechanizmus. Viac informácií sa dozviete v sekcii FAQ (najčastejšie otázky o ich odpovede).
NBS. Na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/1503 zo dňa 7.10.2020 o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie a o zmene nariadenia (EÚ) 2017/1129 a smernice (EÚ) 2019/1937 (ďalej len „Nariadenie o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie“) sa crowdfunding stane legislatívne regulovanou činnosťou. Z povahy predmetného nariadenia sa predpokladá, že orgánom povoľujúcim činnosť poskytovateľov služieb hromadného financovania a vykonávania dohľadu nad nimi bude v rámci Slovenskej republiky Ministerstvo financií Slovenskej republiky alebo Národná banka Slovenska. Ako poskytovateľ služieb hromadného financovania vítame túto snahu Európskeho parlamentu a sme pripravení aktívne sa podieľať na implementácii Nariadenia s cieľom sprehľadniť a nastaviť jednotné pravidlá crowdfundingu v rámci Slovenska ako aj celej Európskej únie.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
crossmenu