Investor robí správne rozhodnutia v správny čas. Zbavte sa emócií.

Date
30.03.2020
Read time

4 min.

Author

Redakcia Invest in Slovakia

Situácia s COVID-19 ide ruka v ruke s panikou a stresom. 

Média v týchto týždňoch dostali fantastické "žrádlo", kde sa môžu pri obriom stole do sýtosti prežierať a predávať titulky časopisov. Žiaľ, už teraz nemajú na výber. Mediálny biznis je jedným z tých, ktorý v týchto dňoch výrazne utrpel. Hlavne print a inzercie.

Neodpustím si jednu poznámku a to tú, akým "sofistikovaným" vzorcom počítame štatistiky úmrtí. Globálne. Aj keď som o tom v tomto blogu písať vôbec nechcel, nevyhnem sa tomu, lebo to má súvis s panikou a s tým, čo napíšem neskôr.

Panika

Všetci sme sa stotožnili s faktom, že počet úmrtí na koronavírus vydelíme počtom nakazených a vyjde nám % miera úmrtia ľudí na COVID-19. Ľahká matematika, že?

V Nemecku nám hlásia menej ako 1% úmrtia z počtu nakazených. V Taliansku je to viac. Žiaľ, vďaka nedostatočnej zdravotnej pohotovosti a starostlivosti. A aj vďaka vyššiemu priemernému veku pacientov v Taliansku.

Každý jeden deň počítame v online svete čísla nakazených vs. počet úmrtí. A každý jeden deň sa kŕmime touto dezinformáciou, ktorá je takmer 100% nepravdivá. Pravda je tá, že počet nakazených je ďaleko vyšší, s akým sa počíta. Počet mŕtvych však nie.

Špičkoví vedci počítajú s minimálne 3-5x násobným počtom nakazených, resp. tých, čo už koronavírus prekonali. Dokonca, existujú vyjadrenia, ktoré hovoria o viac ako 10-násobku!

Nechcel som tým vyvolať ešte väčší strach. Len chcem, aby ste si doplnili čísla do kolonky počtu nakazených a vyjde vám % miera úmrtí, ktorá je reálnejšia ako to, čo denne vidíme v televízii a čítame na internete. A možno sa týmto priblížime k obyčajnej chrípke.

Ďalej sa už tejto téme venovať nebudem. Vnímam túto situáciu s koronavírusom absolútne zodpovedne a vážne a nebudem ju zámerne zľahčovať. Sám rešpektujem všetky príkazy a pravidlá, ktoré sme si ako spoločnosť nastavili.

Pozitívne vnímam to, že sme sa dokázali zomknúť v tejto nie úplne bežnej situácii a ťahať za jeden povraz. No obávam sa, že do tých najväčších problémov, ktoré nás ešte môžu postihnúť sa dovedieme sami prostredníctvom strachu a paniky.

Príležitosť

Existujú však ľudia, ktorí túto paniku vedia dokonale využiť. Poďme sa teraz na to pozrieť inak. Za každou podobnou situáciou, ako je táto, sa skrýva príležitosť.

Tí, ktorí nepodľahnú panike a strachu sa okamžite začnú zaujímať o to, ako tento chaos využiť. Táto situácia, ktorá sa deje, nie je žiadnym darom, pretože umierajú ľudia.

No vždy, ak sa zmení rytmus ekonomiky a veci sa začnú diať inak, ako bolo plánované, vzniká priestor pre chytrých a ponúka sa šanca výrazne zhodnotiť svoj majetok.

Podnikateľ alebo investor by nemal za žiadnych okolností podľahnúť panike. Myslím, že Warren Buffet, najúspešnejší investor všetkých čias, povedal: „Buďte chamtiví, keď ostatní majú strach".

Medzitým, ako svet bojuje s touto neľahkou situáciou, investor potrebuje premýšľať, pretože toto je čas, kedy môže urobiť správne rozhodnutie v ten správny čas. V posledných dňoch som dostal niekoľko pozitívnych správ a tipov, kam investovať. 

Akcie, nehnuteľnosti, zlato. Dokonca sa objavila rada priekupníkov s rúškami a dezinfekčnými gélmi, ktorí na tejto situácii celkom slušne zarobili.

Investícia

Odhliadnuc od toho, že sme platforma, ktorá sprostredkováva realitné projekty, nepredávajte teraz svoje akcie na akciovom trhu, aj keď ste posledné dni zrejme zažili šok. Z dlhodobého hľadiska sa to vráti späť a akcie opäť naskočia na svoju krivku rastu. To sa udeje v prípade, ak vaša investičná stratégia bola dlhodobá a vy máte čas. 

Ak chcete predávať svoju nehnuteľnosť, teraz nie je ten správny čas. Počkajte, kým sa situácia upokojí. Teraz nakupujte!

Žiaľ, veľa ľudí bude musieť pod vplyvom nepriaznivých okolností predať svoj majetok za podstatne nižšiu cenu, akú by dostali pred 2 mesiacmi. Toto je však skvelá príležitosť pre investora.

Malá developerská stavba Rezidencie J. Wolkera je dobrým príkladom, ako využiť paniku a strach. Teda kupovať a stavať s nižšími nákladmi a vo fáze ekonomického rastu predať so slušným ziskom.

Takýchto príležitostí sa objaví rozhodne viac. Niektoré z nich, ak budeme mať šťastie, zverejníme na našej platforme pre všetkých členov KLUBU INVESTOROV. Niektoré nám pravdepodobne ujdú.

"Buďme chytrí. Zbavme sa emócii. Tých zlých, ale aj tých príliš optimistických."

Ja práve investujem. Podobne ako moji kolegovia. Tým z vás, ktorí sa rozhodnú rovnako, držím palce na ceste za pasívnym príjmom...

O autorovi
Redakcia Invest in Slovakia
Crowdfundingová platforma Invest in Slovakia sprostredkúva investície do slovenských realitných projektov investorom z celej Európy. Zameriava sa na inovatívne riešenia s prínosom pre okolie. Dlhodobou snahou tímu špecialistov je rozvoj finančnej gramotnosti. Klientom umožňuje prístup k dôkladne prevereným aktívam s rozličnými stratégiami zhodnotenia.

Najnovšie články

Výhodné investovanie do realít netradičným spôsobom

Registrovať sa
Ochrana osobných údajov   |   Podmienky používania portálu   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in Slovakia prevádzkuje spoločnosť Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slovensko.
Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, od ktorého subjektu Invest in Slovakia dostávate služby, alebo ak máte ďalšie otázky, obráťte sa na nás prostredníctvom chatu v aplikácii Invest in Slovakia, alebo emailom na [email protected]. Platforma investinslovakia.eu neposkytuje investičné poradenstvo a individuálni investori by sa mali rozhodovať sami alebo hľadať nezávislé odborné poradenstvo, ak si nie sú istí vhodnosťou akejkoľvek investície pre ich individuálne potreby. Hodnota investícií môže stúpať, ale aj klesať v závislosti od vývoja trhu a nepredvídaných okolností. Majte na pamäti, že pri investovaní do pôžičiek podlieha Váš kapitál rizikám a nevzťahuje sa na neho žiaden ochranný mechanizmus. Viac informácií sa dozviete v sekcii FAQ (najčastejšie otázky o ich odpovede).
NBS. Na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/1503 zo dňa 7.10.2020 o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie a o zmene nariadenia (EÚ) 2017/1129 a smernice (EÚ) 2019/1937 (ďalej len „Nariadenie o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie“) sa crowdfunding stane legislatívne regulovanou činnosťou. Z povahy predmetného nariadenia sa predpokladá, že orgánom povoľujúcim činnosť poskytovateľov služieb hromadného financovania a vykonávania dohľadu nad nimi bude v rámci Slovenskej republiky Ministerstvo financií Slovenskej republiky alebo Národná banka Slovenska. Ako poskytovateľ služieb hromadného financovania vítame túto snahu Európskeho parlamentu a sme pripravení aktívne sa podieľať na implementácii Nariadenia s cieľom sprehľadniť a nastaviť jednotné pravidlá crowdfundingu v rámci Slovenska ako aj celej Európskej únie.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
crossmenu