FinTech Media Choice - investujeme menej, stresujeme viac

Дата
05.05.2023
Время чтения

3 мин.

Автор

Редакция Инвестируйте в Словакию

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Objem investícií v krajinách strednej a východnej Európy je o pätinu nižší ako pred pandémiou

Objem investícií v krajinách strednej a východnej Európy (CEE) v roku 2022 klesol o 3,3 % v porovnaní s minulým rokom a o 20 % s obdobím pred pandémiou. Celkový objem investícií v CEE dosiahol približne 10,7 miliardy eur. Očakáva sa, že trhy zostanú v prvom polroku 2023 utlmené kvôli negatívnemu sentimentu v ekonomike a vyšším nákladom na financovanie.

Na Slovensku dosiahol celkový objem investícií približne 1,16 miliardy eur s 42 zaznamenanými transakciami. O z toho sa postaral odpredaj realitného portfólia Penty novozaloženej spoločnosti Alto Real Estate. V regióne dominoval kancelársky sektor s 38 % z celkového objemu investícií, nasledovaný maloobchodom a priemyslom s 27 % a 26 %.

Na slovenskej investičnej scéne aj naďalej chýba ponuka v segmente komerčných nehnuteľností. Domáci hráči sa často zapájajú do obchodov s pridanou hodnotou, zatiaľ čo záujem nadnárodných inštitucionálnych investorov sa čoraz viac presúva k industriálnym nehnuteľnostiam, retail parkom a alternatívnym triedam aktív.

Medzi najväčšie transakcie roku 2022 patrila akvizícia druhého podielu bratislavského nákupného centra Aupark, predaj nákupného centra Optima v Košiciach a akvizícia MAX Portfolio v mestách Poprad, Trnava, Trenčín a Nitra.

42 % dospelých v USA tvrdí, že peniaze negatívne ovplyvňujú ich duševné zdravie

Správa o peniazoch a duševnom zdraví, ktorú vypracovali spoločnosti Bankrate a Psych Central, zistila, že 42 % (1 045 z 2 457 opýtaných) Američanov pociťuje negatívne vplyvy na duševné zdravie v dôsledku finančných problémov. Medzi kľúčové zistenia patria:

  • ženy sú častejšie negatívne ovplyvnené ako muži (46 % oproti 38 %);
  • najviac trpí 48 % mileniálov, nasleduje 46 % generácie X a 40 % generácie Z;
  • ľudia s vyššími príjmami zažívajú menej emocionálnych ťažkostí ako ľudia s nízkymi príjmami.

Spomedzi negatívne zasiahnutých osôb sa 28 % denne obáva o peniaze, prevládajú muži, osoby so stredoškolským alebo nižším vzdelaním a mladšie vekové skupiny. Hlavným stresovým faktorom sú dedostatočné núdzové úspory. Respondenti najčastejšie uviedli stres, nasledovali obavy, úzkosť, preťaženie a neistota.

Výrazný vplyv na duševné zdravie majú nie len finančné starosti, ale aj konkrétne činnosti ako je kontrola bankových účtov, platenie účtov a diskusia o financiách. Tie vraj často vyvolávajú negatívne emócie. Nárast inflácie a osobnej ekonomickej neistoty zvýšil úroveň stresu a odsunul do úzadia pozitívny vplyv nízkej miery nezamestnanosti.

Odborníci odporúčajú uprednostniť núdzové úspory a iné finančné ciele na zlepšenie finančnej aj duševnej pohody. Na získanie väčšieho pocitu finančnej kontroly by mali jednotlivci vylepšiť svoj rozpočet, určiť metódy, ako zvýšiť svoj príjem, sledovať účty a výpisy z platobných kariet, znížiť dlhy s vysokými úrokmi a odložiť si hotovosť do budúcnosti.

Finančná pohoda je záležitosť pohlavia

Ďalší prieskum spoločnosti Bankrate ukazuje, že ženy zažívajú finančný stres častejšie ako muži. Tento rozdiel možno pripísať viacerým faktorom vrátane rozdielov v platoch mužov a žien, sporiacich návykov, syndrómu podvodníka a rodovo podmieneného finančného vzdelávania.

Štúdia spoločnosti Guideline zistila, že ženy si na dôchodok sporia podstatne menej ako muži a sú z toho viac vystresované. Zatiaľ čo 80 % respondentov mužov uviedlo, že majú úspory, pričom 55 % z nich si sporí viac ako 10 % svojho príjmu, iba 69 % respondentiek uviedlo, že majú úspory, pričom 36 % z nich si sporí viac ako 10 % svojho príjmu.

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k finančnému stresu žien, je syndróm podvodníka. Ten môže mať priamy vplyv na finančnú sebadôveru žien, keďže dlho boli zodpovedné za hospodárenie s peniazmi v domácnosti, ale vylúčené z investovania a dlhodobého finančného plánovania.

Finančná terapeutka Lindsay Bryan-Podvinová pre CNBC vysvetlila, že výchova žien v oblasti hospodárenia s peniazmi ovplyvňuje ich finančné rozhodovanie v dospelosti.

Karen DeRoseová zdôrazňuje, že vyhľadanie odborného poradenstva je nevyhnutné pre každého bez ohľadu na jeho úspory alebo plat. Konzultácie s odborníkom na financie a vytvorenie komplexného finančného plánu môžu pomôcť znížiť stres a podporiť finančnú pohodu.

Pomôže regulácia kryptomien trhu alebo prišla s krížikom po funuse? Experti komentujú krok EÚ

Európa zaviedla reguláciu kryptomien s cieľom zvýšiť transparentnosť a ochranu spotrebiteľov. Nové nariadenia, MiCA a TFR, sa zameriavajú na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Firmy obchodujúce s kryptoaktívami budú musieť získať licenciu od národného regulátora a získajú tak "pas" na poskytovanie služieb v celej EÚ.

Odborníci z praxe vnímajú tieto kroky ako pozitívne, pretože prinášajú jasné pravidlá a umožňujú vstup väčším hráčom, ako sú banky. Regulácia by mohla pomôcť oddeliť seriózne projekty od podvodných, aj keď môže zvýšiť náklady a znížiť možnosti voľby pre spotrebiteľov.

Об авторе
Редакция Инвестируйте в Словакию
Краудфандинговая платформа Invest in Slovakia является посредником в инвестициях в словацкие проекты недвижимости для инвесторов со всей Европы. Она фокусируется на инновационных решениях, приносящих пользу окружающей местности. Долгосрочной задачей команды специалистов является развитие финансовой грамотности. Она предоставляет клиентам доступ к тщательно проверенным активам с различными стратегиями повышения стоимости.

Последние статьи

Прибыльное инвестирование в недвижимость нетрадиционным способом

Зарегистрироваться
Политика конфиденциальности   |   Условия использования портала   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest в Словакии управляется компанией Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Словакия.
Если вы хотите узнать больше о том, в каком подразделении Invest in Slovakia вы получаете услуги, или если у вас есть какие-либо другие вопросы, пожалуйста, свяжитесь с нами через чат в приложении Invest in Slovakia или по электронной почте по адресу [email protected]. Платформа investinslovakia.eu не предоставляет консультаций по инвестициям, и индивидуальные инвесторы должны принимать собственные решения или, если они не уверены в выгодности для них какой-либо инвестиции, обращаться за независимой профессиональной помощью. Стоимость инвестиций может повышаться или понижаться в зависимости от развития рынка и непредвиденных обстоятельств. Имейте в виду, что при инвестировании в кредиты ваш капитал подвержен рискам и не подлежит никакому механизму защиты. Для получения дополнительной информации см. ЧАСТО ЗАДАВАЕМЫЕ ВОПРОСЫ (наиболее распространенные вопросы и ответы на них).
NBS. На основании Постановления (ЕС) 2020/1503 Европейского парламента и Совета от 7 октября 2020 года о европейских поставщиках услуг краудфандинга для бизнеса и внесении изменений в Постановление (ЕС) 2017/1129 и Директиву (ЕС) 2019/1937 ("Постановление о европейских поставщиках услуг краудфандинга для бизнеса"), краудфандинг является юридически регулируемой деятельностью. Исходя из характера рассматриваемого Постановления, предполагается, что органом, уполномочивающим и контролирующим деятельность поставщиков услуг краудфандинга в Словацкой Республике, является Министерство финансов Словацкой Республики или Национальный банк Словакии. Как поставщик услуг краудфандинга, мы приветствуем эти усилия Европейского парламента и готовы активно участвовать в реализации Регламента с целью уточнения и установления единых правил для краудфандинга как в Словакии, так и во всем Европейском Союзе.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
крестменю