RAY DALIO: Fakty, o ktorých ste ani netušili…

Date
16.02.2021
Read time

Author

Redakcia Invest in Slovakia

Ray Dalio je zakladateľom spoločnosti Bridgewater Associates. Je to americký miliardár, ktorý získal svoje bohatstvo v sektore hedžových fondov v akciovom priemysle. Dalio je svojpomocne vyrobený magnát, ktorý má zaujímavý a inšpiratívny príbeh. Je vzorom pre podnikateľov, ktorí nezačínajú veľkým kapitálom. Radil niektorým z najbohatších ľudí na svete vo finančných záležitostiach. Tu je 16 vecí, ktoré ste pravdepodobne o Rayovi Daliovi nevedeli.

Aj keď Dalio nezaujíma pozíciu najbohatších ľudí na svete, je tam hore v prvej stovke. Blomberg ho zaradil medzi 58. najbohatšieho človeka na svete. Platí to od júna 2019 a je pravdepodobné, že si Dalio bude udržiavať svoju pozíciu v tomto exkluzívnom zozname alebo sa dokonca môže vyšplhať vyššie, pretože spoločnosti Bridgewater Associates a jeho ďalším mnohým investíciám sa stále darí.

1. Ray Dalio, narodený ako Raymond Dalio, je americký investor a manažér hedžových fondov. Je zakladateľom spoločnosti Bridgewater Associates, jednej z najväčších svetových investičných spoločností.

2. Narodil sa v newyorskej  štvrti Queens vo štvrti Jackson Heights. 

3. Mal iba 12 rokov, keď uskutočnil svoju vôbec prvú legitímnu investíciu. Kúpil akcie spoločnosti Northeast Airlines v hodnote 300 . Keď sa Severovýchod spojil s inou spoločnosťou, Dalio strojnásobil svoju investíciu. 

4. Dalio nebol obklopený bohatou rodinou s množstvom finančných zdrojov. Pracoval dokonca ešte ako dieťa, ale bola to jedna z jeho pracovných pozícií, ktorá ho inšpirovala vyskúšať si pôsobenie na burze. 

5. Vyštudoval Long Island University a odtiaľ získal bakalársky titul v odbore financie. Neskôr získal titul MBA na Harvard Business School. 

6. Po ukončení vzdelania začal Ray Dalio pracovať na newyorskej burze cenných papierov a začal obchodovať s komoditnými futures.

7. Je tiež autorom a vydal esej „Ako funguje ekonomický stroj: šablóna pre pochopenie toho, čo sa deje teraz.“ Vydal knihu  s názvom „Princípy“, ktorá podrobne popisuje filozofiu miliardárskeho investora v oblasti investícií a podnikového riadenia na základe jeho vlastnej autoanalýzy a podnikových skúseností.

8. Raz sa objavil na zozname „100 najvplyvnejších ľudí na svete“.

9. Pripojil sa k sľubu Warrena Buffetta a Billa Gatesa a sľúbil, že počas svojho života dá viac ako polovicu svojho majetku charitatívnym nadáciám. Prostredníctvom svojej nadácie Dalio venoval dary v hodnote miliónov dolárov.

10. V roku 2013 sa Dalio podelil o svoje ekonomické teórie a investičné tajomstvá na YouTube prostredníctvom 30-minútového videa  s názvom „Ako funguje ekonomický stroj“.

11. Dalio je ženatý   s Barbarou už od roku 1976. Jeho manželka je predchodkyňou Gertrúdy Vanderbiltovej Whitneyovej. Pár má štyroch synov vrátane filmového režiséra Paula Dalia.

12. V roku 2018 premenil spoločnosť Bridgewater Associates na partnerstvo. Pri tohto partnerstva dal svojim zamestnancom väčší podiel vo firme. Z Daliovej strany išlo o veľkorysý krok, chcel však zabezpečiť prežitie spoločnosti, ktorú postavil z múrov dvojizbového bytu v New Yorku. 

13. Ray Dalio zaujíma miesto na niekoľkých najlepších zoznamoch Forbes s najlepšími výsledkami.

14. Jeho odhadovaná čistá hodnota je 18,7 miliárd  .

15. Založil nadáciu Dalio Foundation, aby dohliadal na dary charitatívnym organizáciám. Nadácia podporuje vzdelávanie v mestách, mikrofinancovanie a pod.

16. Dalio netrávi každú bdelú chvíľu vo firme. Záleží mu na ochrane prírodných zdrojov planéty a na úsilí o jej zachovanie. Zaujíma sa tiež o prieskum oceánu.  Je nasledovníkom organizácie OceanX.

*Našli ste chybu? Napíšte nám na [email protected]

O autorovi
Redakcia Invest in Slovakia
Crowdfundingová platforma Invest in Slovakia sprostredkúva investície do slovenských realitných projektov investorom z celej Európy. Zameriava sa na inovatívne riešenia s prínosom pre okolie. Dlhodobou snahou tímu špecialistov je rozvoj finančnej gramotnosti. Klientom umožňuje prístup k dôkladne prevereným aktívam s rozličnými stratégiami zhodnotenia.

Najnovšie články

Výhodné investovanie do realít netradičným spôsobom

Registrovať sa
Ochrana osobných údajov   |   Podmienky používania portálu   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in Slovakia prevádzkuje spoločnosť Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slovensko.
Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, od ktorého subjektu Invest in Slovakia dostávate služby, alebo ak máte ďalšie otázky, obráťte sa na nás prostredníctvom chatu v aplikácii Invest in Slovakia, alebo emailom na [email protected]. Platforma investinslovakia.eu neposkytuje investičné poradenstvo a individuálni investori by sa mali rozhodovať sami alebo hľadať nezávislé odborné poradenstvo, ak si nie sú istí vhodnosťou akejkoľvek investície pre ich individuálne potreby. Hodnota investícií môže stúpať, ale aj klesať v závislosti od vývoja trhu a nepredvídaných okolností. Majte na pamäti, že pri investovaní do pôžičiek podlieha Váš kapitál rizikám a nevzťahuje sa na neho žiaden ochranný mechanizmus. Viac informácií sa dozviete v sekcii FAQ (najčastejšie otázky o ich odpovede).
NBS. Na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/1503 zo dňa 7.10.2020 o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie a o zmene nariadenia (EÚ) 2017/1129 a smernice (EÚ) 2019/1937 (ďalej len „Nariadenie o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie“) sa crowdfunding stane legislatívne regulovanou činnosťou. Z povahy predmetného nariadenia sa predpokladá, že orgánom povoľujúcim činnosť poskytovateľov služieb hromadného financovania a vykonávania dohľadu nad nimi bude v rámci Slovenskej republiky Ministerstvo financií Slovenskej republiky alebo Národná banka Slovenska. Ako poskytovateľ služieb hromadného financovania vítame túto snahu Európskeho parlamentu a sme pripravení aktívne sa podieľať na implementácii Nariadenia s cieľom sprehľadniť a nastaviť jednotné pravidlá crowdfundingu v rámci Slovenska ako aj celej Európskej únie.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
crossmenu