FinTech Media Choice - Investície a úspory

Data
24.02.2023
Leggi il tempo

3 min.

Autore

Editoriale Investire in Slovacchia

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Prestali sme si šetriť. Vklady v bankách klesajú

Aj keď objem prírastku nových vkladov zatiaľ zostal na stabilnej úrovni (zhruba 35 miliónov eur za mesiac), vývery zo slovenských účtov stúpajú na hodnote. Len v decembri si z nich ľudia vytiahli zhruba pol miliardy eur. „Minulý rok bol prvým v histórii, keď vklady domácností v bankách klesli,“ konštatuje v správe o finančnej stabilite NBS.

Jedným z dôvodov zvýšených výberov mohla byť inflácia, ktorá uberá z kúpyschopnosti domácností a tie tak musia siahať aj na úspory. Okrem vyššej spotreby sa podpísala pod odlev peňazí z účtov aj obava Slovákov z vojny na Ukrajine. Predpoklad, že za zvýšenými výbermi je snaha investovať a uchrániť tak úspory pred infláciou, sa zatiaľ nepotvrdil. Čísla SASS ukazujú, že v minulom roku do podielových fondov na Slovensku natieklo o dve tretiny menej peňazí ako pred rokom.

Investovane cez mobil je čoraz rozšírenejšie, hoci vedci takéto správanie sa označujú za rizikové

Ľudia čoraz častejšie obchodujú na finančných a kapitálových trhoch cez mobilné zariadenia, aj keď vedecké štúdie indikujú, že investovanie cez mobil je rizikovejšie. Ľudia sú vraj náchylnejší kupovať aktíva, u ktorých nastávajú vyššie výkyvy v ich hodnote.

Podľa zistení spoločnosti Zetano takzvané ranné vtáčatá, teda ľudia aktívni v skorých ranných hodinách, výrazne uprednostňujú desktopy, zatiaľ čo v priebehu dňa narastá podiel ľudí, ktorí na investovanie na finančných trhoch používajú mobilné zariadenia.

Investori tiež majú cez inteligentné zariadenia tendenciu menej diverzifikovať svoje portfóliá. Vedci to vysvetľujú tým, že smartfóny investorom umožňujú oveľa častejšie sledovať informácie z trhu, čo ich vedie k impulzívnemu správaniu.

Centrálni bankári sa na ceste k dvojpercentnej inflácii poriadne nadrú. Úroky budú vysoké dlho

Centrálne banky zvyšovaním sadzieb ovplyvňujú trh práce aj finančné trhy. Rastúca cena peňazí totiž spomaľuje ekonomiku a zvyšuje nezamestnanosť, čo núti domácnosti šetriť a brzdí rast cien tovarov a služieb. Súčasné uvoľňovanie finančných podmienok na trhoch oslabuje účinnosť ich politiky udržiavania inflácie na úrovni dvojpercentného inflačného cieľa.

Prácu im v súčasnosti komplikujú viaceré okolnosti. Trhy práce v USA, Európe a Českej republike sú stále napäté, pretože - jednoducho povedané - je nedostatok ľudí. Tento fakt umocňuje aj samotný demografický vývoj - trh práce opustili silné povojnové ročníky. Výsledkom je nedostatok pracovných síl na celej planéte. Populácia starne a starší ľudia budú viac závislí od štátnej zdravotnej starostlivosti a dôchodkov. Štáty si budú musieť viac požičiavať, čo opäť zvýši úrokové sadzby.

K sporeniu ľudí netlačí ani mierny pokles hodnoty aktív, ako sú akcie alebo nehnuteľnosti, v mnohých krajinách, opäť vrátane USA a Českej republiky. Všetky tieto faktory sú ešte umocnené rastúcou geopolitickou neistotou spôsobenou ruskou agresiou na Ukrajine, ako aj súperením USA a Číny. Infláciu samozrejme nezníži ani začínajúca obchodná vojna medzi USA a EÚ v súvislosti s americkými dotáciami pre domáce výrobky.

JPMorgan zakázala zamestnancom používať ChatGPT

Spoločnosť zaviedla obmedzenia na používanie chatbota ChatGPT s umelou inteligenciou ako súčasť širších kontrol používania softvéru tretích strán v prísne regulovanom odvetví. Tento krok nemá byť reakciou na žiadny konkrétny incident, ale skôr opatrným prístupom k používaniu nových technológií v odvetví finančných služieb. JPMorgan spolu s niekoľkými ďalšími bankami bola nedávno pokutovaná za používanie aplikácie WhatsApp zamestnancami na komunikáciu s klientmi. Aj napriek mnohým možnostiam využitia služby ChatGPT naprieč odvetviami, pri rozhodnutí prevážili obavy o zaujatosť a presnosť v odvetví poskytujúcom finančné služby k opatrnému postupu.

L'autore
Editoriale Investire in Slovacchia
La piattaforma di crowdfunding Invest in Slovakia facilita gli investimenti in progetti immobiliari slovacchi agli investitori di tutta Europa. Si concentra su soluzioni innovative con benefici per l'area circostante. Lo sforzo a lungo termine del team di specialisti è lo sviluppo dell'alfabetizzazione finanziaria. Fornisce ai clienti l'accesso ad asset accuratamente controllati con diverse strategie di apprezzamento.

Gli ultimi articoli

Investimento immobiliare redditizio in un modo non convenzionale

Registrati ora
Politica sulla privacy   |   Condizioni d'uso del portale   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in Slovacchia è gestito da Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slovacchia.
Se vuoi saperne di più su quale entità di Invest in Slovakia ricevi i servizi, o se hai altre domande, contattaci via chat nell'app Invest in Slovakia, o via email a [email protected]. Piattaforma investinslovakia.eu non fornisce consigli di investimento e gli investitori individuali dovrebbero prendere le proprie decisioni o cercare una consulenza professionale indipendente se non sono sicuri dell'idoneità di qualsiasi investimento per le loro esigenze individuali. Il valore degli investimenti può aumentare o diminuire a seconda degli sviluppi del mercato e di circostanze impreviste. Tenete presente che quando investite in prestiti il vostro capitale è soggetto a rischi e non è soggetto ad alcun meccanismo di protezione. Per ulteriori informazioni, vedere FAQ (le domande più comuni sulle loro risposte).
NBS. Sulla base del regolamento (UE) 2020/1503 del Parlamento europeo e del Consiglio del 7 ottobre 2020 sui fornitori europei di servizi di crowdfunding per le imprese e che modifica il regolamento (UE) 2017/1129 e la direttiva (UE) 2019/1937 (il "regolamento sui fornitori europei di servizi di crowdfunding per le imprese"), il crowdfunding diventerà un'attività legalmente regolata. Dalla natura del regolamento in questione, ci si aspetta che l'autorità che autorizza e supervisiona le attività dei fornitori di servizi di crowdfunding all'interno della Repubblica Slovacca sarà il Ministero delle Finanze della Repubblica Slovacca o la Banca Nazionale della Slovacchia. Come fornitore di servizi di crowdfunding, accogliamo con favore questo sforzo del Parlamento europeo e siamo pronti a partecipare attivamente all'attuazione del regolamento al fine di chiarire e stabilire regole uniformi per il crowdfunding in Slovacchia e in tutta l'Unione europea.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
crocemenu