Ako požiadať o zvýšenie platu?

Data
15.02.2023
Leggi il tempo

3 min.

Autore

Editoriale Investire in Slovacchia

Rozhovory o peniazoch sú pre mnohých ľudí nepríjemné, čo je dôvod, prečo sa nikdy neodhodlajú k tomu, aby od nadriadeného žiadali zvýšenie platu. Pravdou však je, že stretnutie a jednanie o výške vášho príjmu nemusí byť zážitkom, na ktorý budete chcieť okamžite zabudnúť. Stačí len vedieť, ako na to.

Správne načasovanie je základ

Čas, kedy sa rozhodnete jednať o zvýšení platu, je kľúčový. Najideálnejšie obdobie je po nejakom pracovnom úspechu, na ktorom môžete svoju žiadosť zakladať. Okrem toho myslite aj na ekonomickú situáciu firmy alebo spoločnosti. Ak za nadriadeným prídete so žiadosťou o navýšenie príjmu v čase, keď sa u vás prepúšťa napríklad z dôvodu šetrenia, s veľkou pravdepodobnosťou nepochodíte dobre.

Hovorte vždy na rovinu

Keď sa so svojím šéfom stretnete, hneď na začiatku mu povedzte, o čom sa chcete rozprávať. Môžete mu to oznámiť aj vtedy, keď si s ním budete stretnutie len dohadovať. Uistíte sa tým, že nebude prekvapený, celú vec si nechá preležať v hlave a príde s návrhmi, ktoré budú vyhovovať obom stranám.

Spomeňte svoje úspechy

Žiadosť o vyšší plat podporte svojimi úspechmi a prínosmi pre firmu. Ukážte šéfovi, že firmu posúvate skutočne ďalej, prinášate jej nových klientov alebo jej pomáhate dosahovať potrebné ciele. Najlepšie urobíte, keď tieto úspechy podložíte aj nejakými štatistikami alebo výsledkami, vďaka ktorým si bude môcť nadriadený overiť to, čo hovoríte.

V prípade, že by bola vaša práca ťažko merateľná, odprezentujte pred šéfom spätnú väzbu od klientov alebo ďalších členov tímu. Využite všetko, čo hrá vo váš prospech.

Pamätajte však na to, že vaše úspechy a prínosy by mali byť viditeľné počas celého roka, nie iba v období tesne pred vyjednávaním o plate.

jednanie o zvyseni platu
Fonte: Unsplash.com

City vynechajte

Pri argumentovaní o tom, prečo by vám mal zamestnávateľ zvýšiť plat, môže dôjsť k situácii, kedy mu budete chcieť „zahrať na city”. Tomuto sa v konverzácii o plate oblúkom vyhnite. To isté platí o vyhrážaní sa, využívaní expresívnych slov a kričaní. Nie je to profesionálne a namiesto zvýšenia platu sa môže stať, že prídete o prácu.

So šéfom sa rozprávajte vždy v pokoji. Vopred si premyslite, čo mu chcete povedať a ako budete reagovať na otázky, ktoré by sa vás mohol opýtať.

Nadriadenému predostrite svoj návrh

Ak chcete, aby jednanie o zvýšení platu dopadlo podľa vašich predstáv, musíte mať jasnú predstavu o tom, čo od zamestnávateľa požadujete. Odpoveď „zvýšenie platu” nestačí. O koľko by ste chceli plat zvýšiť? Sú peniaze jedinou alternatívou? Nebudú pre vás bonusy alebo nejaké benefity rovnako výhodné?

Ideálne je, keď si pripravíte aspoň dve sumy. Prvá bude maximálna, ktorú by ste od zamestnávateľa za svoju prácu mohli požadovať. Na stanovenie tejto sumy si môžete prezrieť dostupné štatistiky a informácie o rovnakej alebo podobnej pozícii, ktorú vykonávate. Druhá suma bude kompromisná, čiže nižšia, a mala by vyhovovať obom stranám. Šéfovi ju však predostrite až vtedy, keď odmietne prvú.

Fatto interessante

Reálne zvýšenie mzdy, ktoré zamestnávateľ často odsúhlasí, sa pohybuje od 5 do 10 % z hrubej mzdy.

Nebojte sa vyjednávať

Buďte pripravení na to, že šéf bude chcieť vyjednávať. Majte preto pripravené dobré námietky a argumenty. Základom je mať v mysli alebo na papieri fakty o vašich úspechoch, ktoré môžete použiť.

Vyjednávanie so šéfom sa môže zdať ako prekročenie určitých hraníc, no v otázke vášho platu je kľúčové. Nebojte sa nadriadenému oponovať. Nepovedzte áno hneď na prvú ponuku, ktorú vám poskytne. Je možné, že ak s ním budete komunikovať ďalej, konečná suma bude oveľa vyššia.

Pri jednaní však buďte otvorení a skúste sa vcítiť aj do pozície zamestnávateľa. Ak vám nemôže pridať z dôvodu zlej ekonomickej situácie, porozmýšľajte nad alternatívami. Šéf vám môže poskytnúť napríklad častejší home office, príspevky na dopravu alebo kurzy, vďaka ktorým sa môžete zlepšiť alebo si doplniť vzdelanie.

Najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť

Keď chcete byť vo vyjednávaní úspešní, mali by ste si dávať pozor na niekoľko najčastejších chýb, ktoré mnohí zamestnanci robia. Sú to:

  • Porovnávanie sa s kolegami – ak poznáte platy svojich kolegov, nikdy ich nevyužívajte ako argument pri jednaní o zvyšovaní vašej mzdy. Nemusí to dopadnúť dobre pre vás ani pre nich.
  • Argumentovanie životnými výdavkami – každý človek má nejaké výdavky, preto argumenty ako „potrebujem vyšší plat, pretože musím splácať hypotéku” nefungujú.
  • Vyhrážanie – vety typu „ak mi nezvýšite plat, odchádzam” nikdy nefungovali a vždy spôsobili viac problémov ako úžitku.

Porozprávajte sa o plate so zamestnávateľom aj vy

Rozhovory o zvýšení platu nepatria medzi tie najobľúbenejšie, no netreba sa im vyhýbať. Platí to najmä vtedy, keď viete, že si za svoju prácu zaslúžite dostať viac. Využite naše tipy, naplánujte si stretnutie so šéfom a porozprávajte sa o vašich mzdových možnostiach. Uvidíte, pôjde to ľahšie, ako ste si mysleli.

L'autore
Editoriale Investire in Slovacchia
La piattaforma di crowdfunding Invest in Slovakia facilita gli investimenti in progetti immobiliari slovacchi agli investitori di tutta Europa. Si concentra su soluzioni innovative con benefici per l'area circostante. Lo sforzo a lungo termine del team di specialisti è lo sviluppo dell'alfabetizzazione finanziaria. Fornisce ai clienti l'accesso ad asset accuratamente controllati con diverse strategie di apprezzamento.

Gli ultimi articoli

Investimento immobiliare redditizio in un modo non convenzionale

Registrati ora
Politica sulla privacy   |   Condizioni d'uso del portale   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in Slovacchia è gestito da Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slovacchia.
Se vuoi saperne di più su quale entità di Invest in Slovakia ricevi i servizi, o se hai altre domande, contattaci via chat nell'app Invest in Slovakia, o via email a [email protected]. Piattaforma investinslovakia.eu non fornisce consigli di investimento e gli investitori individuali dovrebbero prendere le proprie decisioni o cercare una consulenza professionale indipendente se non sono sicuri dell'idoneità di qualsiasi investimento per le loro esigenze individuali. Il valore degli investimenti può aumentare o diminuire a seconda degli sviluppi del mercato e di circostanze impreviste. Tenete presente che quando investite in prestiti il vostro capitale è soggetto a rischi e non è soggetto ad alcun meccanismo di protezione. Per ulteriori informazioni, vedere FAQ (le domande più comuni sulle loro risposte).
NBS. Sulla base del regolamento (UE) 2020/1503 del Parlamento europeo e del Consiglio del 7 ottobre 2020 sui fornitori europei di servizi di crowdfunding per le imprese e che modifica il regolamento (UE) 2017/1129 e la direttiva (UE) 2019/1937 (il "regolamento sui fornitori europei di servizi di crowdfunding per le imprese"), il crowdfunding diventerà un'attività legalmente regolata. Dalla natura del regolamento in questione, ci si aspetta che l'autorità che autorizza e supervisiona le attività dei fornitori di servizi di crowdfunding all'interno della Repubblica Slovacca sarà il Ministero delle Finanze della Repubblica Slovacca o la Banca Nazionale della Slovacchia. Come fornitore di servizi di crowdfunding, accogliamo con favore questo sforzo del Parlamento europeo e siamo pronti a partecipare attivamente all'attuazione del regolamento al fine di chiarire e stabilire regole uniformi per il crowdfunding in Slovacchia e in tutta l'Unione europea.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
crocemenu