Investície do nehnuteľností v r. 2021

Date
26.10.2021
Read time

3 min.

Author

Redakcia Invest in Slovakia

Je všeobecne známe, že Slováci sú milovníkmi nehnuteľností a veľmi radi v nich vidia výbornú investičnú príležitosť s dlhodobým ziskom.

Hlavným dôvodom popularity nehnuteľností na Slovensku je historicky dobrá skúsenosť Slovákov s týmto typom investície z dlhodobého hľadiska. Väčšina ľudí sa dostala k svojmu bývaniu resp. k nehnuteľnosti privatizáciou alebo dedičským konaním a zrazu sa stali majiteľmi za bagateľ a nepotrebovali k tomu vynaložiť sebemenšie úsilie. Suma, za ktorú bolo možné odkúpiť byty do osobného vlastníctva, je v porovnaní s dnešnými cenami smiešna.

Napriek tomu, ako výnosná a ideálna sa zdá investícia do nehnuteľností, je dôležité, aby ste sa predtým než podniknete svoj krok k investovaniu dozvedeli zopár zaujímavostí. Aby ste nakoniec nekúpili mačku vo vreci, ale generátor dlhodobého pasívneho príjmu.

Jeden z faktorov, ktorý určuje váš úspech v investovaní do nehnuteľností, je výber nehnuteľnosti, do ktorej investujete.

Prečo investícia do majetku?

Mnoho investorov považuje investovanie do nehnuteľností za jednu z najlepších investičných možností. Nie je to prekvapujúce, pretože nehnuteľnosť má niekoľko prospešných vlastností. Napríklad správne zvýšenie hodnoty investície do nehnuteľností môže pri poskytnutí nájomníkom vytvárať príjem z prenájmu a kvalifikovať to ako hodnotný majetok.

Faktory výberu vhodnej nehnuteľnosti

Nie do každej nehnuteľnosti je dobré investovať len preto, že je to nehnuteľnosť. Musíte hľadať konkrétne požiadavky, vďaka ktorým bude vaša investícia úspešná a udržateľná.

  1. POLOHA je veľmi dôležitou požiadavkou v rámci trhu s nehnuteľnosťami. Pre pritiahnutie správnych nájomcov a budúcich kupujúcich bude toto primárny faktor. Poloha sa však môže v priebehu času meniť a zvyšovať hodnotu nehnuteľnosti alebo spôsobiť opačný efekt. Toto sú veľmi ťažko predvídateľné situácie, ktoré súvisia s rizikom investovania do nehnuteľností. Nikdy neviete, čo bude o niekoľko rokov.
  2. OKOLIE je zásadným faktorom ovplyvňujúcim hodnotu nehnuteľnosti. Napríklad prenájom nehnuteľnosti v blízkosti vysokej školy pritiahne mnoho študentských nájomníkov. To tiež znamená, že nastanú časy, keď prenajatý majetok zostane prázdny, keď škola nebude pracovať. Vynikajúce zariadenia, firmy v okolí môžu zvýšiť hodnotu, podobne aj tie zlé znižujú hodnotu atď.
  3. BEZPEČNOSŤ je faktor, ktorý by nájomca alebo kupujúci mal zvážiť pri kúpe nehnuteľnosti. Miera kriminality významne ovplyvní hodnotu investície.
  4. STAV NEHNUTEĽNOSTI je zásadným faktorom investície do dobrej nehnuteľnosti. Určite skontrolujte, či je nehnuteľnosť v dobrom stave alebo či vyžaduje minimálne opravy. Nechajte kompetentného pracovníka skontrolovať celú budovu a neváhajte nájsť ďalšie možnosti, keď zistíte, že nehnuteľnosť nie je v takom stave, ako by ste chceli. Nebudete snáď kupovať mačku vo vreci a následne zistíte, že ste urobili najhorší obchod v živote.
O autorovi
Redakcia Invest in Slovakia
Crowdfundingová platforma Invest in Slovakia sprostredkúva investície do slovenských realitných projektov investorom z celej Európy. Zameriava sa na inovatívne riešenia s prínosom pre okolie. Dlhodobou snahou tímu špecialistov je rozvoj finančnej gramotnosti. Klientom umožňuje prístup k dôkladne prevereným aktívam s rozličnými stratégiami zhodnotenia.

Najnovšie články

Výhodné investovanie do realít netradičným spôsobom

Registrovať sa
Ochrana osobných údajov   |   Podmienky používania portálu   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in Slovakia prevádzkuje spoločnosť Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slovensko.
Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, od ktorého subjektu Invest in Slovakia dostávate služby, alebo ak máte ďalšie otázky, obráťte sa na nás prostredníctvom chatu v aplikácii Invest in Slovakia, alebo emailom na [email protected]. Platforma investinslovakia.eu neposkytuje investičné poradenstvo a individuálni investori by sa mali rozhodovať sami alebo hľadať nezávislé odborné poradenstvo, ak si nie sú istí vhodnosťou akejkoľvek investície pre ich individuálne potreby. Hodnota investícií môže stúpať, ale aj klesať v závislosti od vývoja trhu a nepredvídaných okolností. Majte na pamäti, že pri investovaní do pôžičiek podlieha Váš kapitál rizikám a nevzťahuje sa na neho žiaden ochranný mechanizmus. Viac informácií sa dozviete v sekcii FAQ (najčastejšie otázky o ich odpovede).
NBS. Na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/1503 zo dňa 7.10.2020 o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie a o zmene nariadenia (EÚ) 2017/1129 a smernice (EÚ) 2019/1937 (ďalej len „Nariadenie o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie“) sa crowdfunding stane legislatívne regulovanou činnosťou. Z povahy predmetného nariadenia sa predpokladá, že orgánom povoľujúcim činnosť poskytovateľov služieb hromadného financovania a vykonávania dohľadu nad nimi bude v rámci Slovenskej republiky Ministerstvo financií Slovenskej republiky alebo Národná banka Slovenska. Ako poskytovateľ služieb hromadného financovania vítame túto snahu Európskeho parlamentu a sme pripravení aktívne sa podieľať na implementácii Nariadenia s cieľom sprehľadniť a nastaviť jednotné pravidlá crowdfundingu v rámci Slovenska ako aj celej Európskej únie.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
crossmenu