FinTech Media Choice - zmeny v druhom pilieri

Datum
17.02.2023
Zeit lesen

3 min.

Autor

Editorial Investieren in der Slowakei

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Investovanie do umelej inteligencie

Téma umelej inteligencie (AI) opäť rezonuje po celom svete. Dôvodom je bot ChatGPT, ktorý vytvorila spoločnosť OpenAI. Dokáže zvládnuť celý rad úloh od programovania cez tvorbu videí až po písanie článkov. Užívateľ ho ovláda písaním inštrukcií v podobe bežného textu. Aj keď OpenAI zatiaľ neponúka verejne obchodovateľné akcie, potenciál v oblasti umelej inteligencie je obrovský. To si uvedomujú aj technologické giganty ako Alphabet, Apple, či Microsoft. Práve ten plánuje v spolupráci s OpenAI investovať miliardy do ďalšieho zlepšovania a inovácií v tomto segmente.

Pohľad na dlhopisové trhy: Prečo ponúkajú investičnú príležitosť desaťročia?

Posledná dekáda dlhopisom nepriala, ešte do nedávna niesli záporné výnosy a investori tak museli platiť eminentom za možnosť požičať im peniaze. Keď centrálne banky pristúpili k ráznemu zvýšeniu sadzieb, situácia sa obrátila. Kým pred zhruba dvomi rokmi dosahovali výnosy amerických 10-ročných vládnych dlhopisov výnos 0,6 %, dnes je to 3,5. V prípade nemeckých 10-ročných vládnych bondov stúpol výnos z -0,4 % na súčasných 2,3.

„Pri dlhopisoch vznikla príležitosť. Dôvodom je výrazný pokles ceny v minulom roku. Dnes sa investori pozerajú viac do budúcnosti a vidia, že v druhej polovici tohto roka budú úrokové sadzby centrálnych bánk kulminovať,“ predpovedá Dominik Hapl. Priemerný výnos diverzifikovaného dlhopisového portfólia by sa podľa neho mohol pohybovať okolo 5 % ročne, „čo nie je málo“.

Reforma druhého piliera sa rozbieha. DSS posielajú sporiteľom listy o zmenách

Medzi zmeny patrí zavedenie individuálnych garancií. Kým predtým sa garancie týkali celkového majetku v garantovaných fondoch, po novom sa budú porovnávať vklady konkrétneho sporiteľa s hodnotou v čase jeho odchodu do dôchodku. Ďalšou zmenou v platnosti je zrušenie akceptačných listov. Sporiteľ už nemusí žiadať Sociálnu poisťovňu o vydanie akceptačného listu pri zmene DSS. Zmena je možná raz za 6 mesiacov. Od januára sa zmenila aj štruktúra poplatkov, ktoré si účtujú DSS. Po novom zostal len poplatok za správu majetku, a to vo výške 0,45 % v tomto roku, 0,425 % v budúcom roku a od roku 2025 len 0,4 %.

Od 1. mája vstupuje do platnosti tzv. predvolená stratégia. Sporiteľom do 54 rokov sa budú automaticky alokovať ich nové príspevky a aj ich doterajší majetok z dlhopisových do indexových fondov. Presun sa začne 1. júla. Ak budú mať takýto sporitelia viac ako 54 rokov, zmení sa len smerovanie ich nových príspevkov, nie majetku. S týmto nastavením možno nesúhlasiť. Sporitelia, ktorí na svojom dôchodkovom účte urobili v minulosti nejakú zmenu, teda zmenili si fond alebo DSS, alebo vstúpili do druhého piliera po roku 2013, sú braní ako "aktívni" - s ich úsporami sa teda automaticky nič diať nebude.

Ďalšou zásadnou zmenou, ktorá vstúpi od mája do praxe, je automatický vstup do druhého piliera pre sporiteľov do veku 40 rokov. Každý človek vstupujúci do systému bude mať 180 dní, aby si vybral DSS a uzatvoril s ňou zmluvu. Ak tak neurobí, Sociálna poisťovňa mu ju automaticky pridelí rotáciou podľa abecedného poradia. Sporiteľ bude môcť zo systému do 2 rokov vystúpiť a následne ešte jedenkrát vstúpiť - maximálne do 40 rokov.

Ďalšia novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení navrhuje:

  • Opätovné zavedenie daňovej úľavy na dobrovoľné príspevky sporiteľa a to 2 % z čiastkového základu dane. Pri priemernej mzde a maximálne uznateľnej výške príspevku sa tak ročná daň zníži o 39 eur.
  • Možnosť predčasného výberu takýchto dobrovoľných príspevkov. Sporitelia vkladajúci ich od roku 2013 budú mať možnosť si ich kedykoľvek vybrať. Ak tak urobia vo veku viac ako 55 rokov, budú mať nárok aj na daňové zvýhodnenie.
  • Zmenu formulácie - má explicitne uviesť, že výber a výplata z druhého piliera sa nezdaňujú. Doteraz bol výber zaťažený nulovou sadzbou dane.
Über den Autor
Editorial Investieren in der Slowakei
Die Crowdfunding-Plattform Invest in Slovakia vermittelt Investitionen in slowakische Immobilienprojekte an Investoren aus ganz Europa. Sie konzentriert sich auf innovative Lösungen, die für die Umgebung von Nutzen sind. Das langfristige Ziel des Expertenteams ist die Entwicklung von Finanzkompetenz. Sie bietet den Kunden Zugang zu gründlich geprüften Anlagen mit unterschiedlichen Wertsteigerungsstrategien.

Letzte Artikel

Profitable Immobilieninvestitionen auf unkonventionelle Weise

Jetzt anmelden
Datenschutzbestimmungen   |   Bedingungen für die Nutzung des Portals   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in der Slowakei wird von Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slowakei, betrieben.
Wenn Sie mehr darüber erfahren möchten, von welcher Invest in Slovakia-Einrichtung Sie Dienstleistungen erhalten, oder wenn Sie andere Fragen haben, kontaktieren Sie uns bitte über den Chat in der Invest in Slovakia-App oder per E-Mail an [email protected]. Plattform investinslovakia.eu bietet keine Anlageberatung an, und einzelne Anleger sollten ihre eigenen Entscheidungen treffen oder unabhängigen professionellen Rat einholen, wenn sie unsicher sind, ob eine Anlage für ihre individuellen Bedürfnisse geeignet ist. Der Wert von Anlagen kann je nach Marktentwicklung und unvorhergesehenen Umständen steigen oder fallen. Denken Sie daran, dass Ihr Kapital bei der Anlage in Darlehen Risiken ausgesetzt ist und keinem Schutzmechanismus unterliegt. Weitere Informationen finden Sie unter FAQ (die häufigsten Fragen zu ihren Antworten).
NBS. Auf der Grundlage der Verordnung (EU) 2020/1503 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 7. Oktober 2020 über europäische Crowdfunding-Dienstleister für Unternehmen und zur Änderung der Verordnung (EU) 2017/1129 und der Richtlinie (EU) 2019/1937 (die "Verordnung über europäische Crowdfunding-Dienstleister für Unternehmen") wird Crowdfunding zu einer gesetzlich regulierten Tätigkeit. Aus der Art der fraglichen Verordnung geht hervor, dass die Behörde, die die Tätigkeiten von Crowdfunding-Anbietern in der Slowakischen Republik genehmigt und überwacht, das Finanzministerium der Slowakischen Republik oder die Slowakische Nationalbank sein wird. Als Anbieter von Crowdfunding-Dienstleistungen begrüßen wir diese Bemühungen des Europäischen Parlaments und sind bereit, aktiv an der Umsetzung der Verordnung mitzuwirken, um die Regeln für Crowdfunding sowohl in der Slowakei als auch in der gesamten Europäischen Union zu klären und zu vereinheitlichen.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
KreuzMenü