FinTech Media Choice - turistika, regulácie a technológie

Datum
19.05.2023
Zeit lesen

3 min.

Autor

Editorial Investieren in der Slowakei

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Koniec lacnej gaučovej turistiky? Brusel chce nekompromisne zdaňovať drobných prenajímateľov

Európska komisia zavádza nové daňové regulácie, ktoré budú mať významný dopad na malých prenajímateľov a poskytovateľov ubytovacích služieb využívajúcich digitálne platformy. Od roku 2023 je na Slovensku v platnosti novela zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, implementujúca smernicu DAC7. Táto smernica ukladá digitálnym platformám nové oznamovacie povinnosti, podľa ktorých musia tieto platformy oznamovať finančným inštitúciám údaje za rok 2023 do januára 2024.

Brusel však plánuje ešte prísnejšie regulácie. Prenajímatelia, ktorí poskytujú ubytovacie služby v EÚ cez digitálne platformy, budú musieť zdieľať údaje o krátkodobom prenájme s mestami a obcami. Taktiež sa pripravuje smernica "DPH v digitálnom veku", ktorá zavedie povinnú platbu DPH aj zo služieb ubytovania a prepravy realizovaných cez digitálne platformy, bez ohľadu na dosiahnutý obrat.

Tieto zmeny by mohli výrazne ovplyvniť modely podnikania malých poskytovateľov ubytovacích služieb. Nové regulácie by mohli komplikovať ich situáciu a mohlo by dôjsť k zvýšeniu nákladov na prenájom. Očakáva sa, že tieto zmeny nadobudnú platnosť od 1. januára 2024.

Tether kupuje bitcoin na podporu USDT stablecoin

Kryptomenový gigant Tether oznámil, že plánuje investovať 15 % zo svojho čistého zisku do bitcoinu ako súčasť diverzifikácie rezerv, ktoré zabezpečujú jeho USDT token. Tento token má za cieľ zachovávať svoju hodnotu 1-1 voči americkému doláru. Podľa poslednej správy spoločnosť vygenerovala čistý zisk 1,48 miliardy dolárov, nákup by teda mal byť v hodnote približne 222 miliónov dolárov.

USDT je najväčší stabilný token na trhu s obežným množstvom viac ako 82,8 miliardy dolárov. Používajú ho obchodníci na presun prostriedkov medzi rôznymi kryptomenami bez potreby meniť peniaze späť na fiat. Rozhodnutie investovať do bitcoinu je podložené jeho silou a potenciálom ako investičným aktívom.

Tento krok by z Tetheru urobil ešte väčšieho držiteľa bitcoinu, pričom firma už v súčasnosti drží na svojej bilancii bitcoiny v hodnote cez 1,5 miliardy dolárov. Tento krok nasleduje po rozhodnutiach významných investorov, ako sú Paul Tudor Jones a šéf MicroStrategy Michael Saylor, akumulovať obrovské zásoby s vierou, že token je imúnny voči vplyvom devalvácie meny a inflácie.

Metódy Tetheru na udržanie hodnoty 1 dolár za jeho token sa v minulosti stretli s kontroverziami kvôli obavám z kvality jeho rezervných aktív. Spoločnosť sa snaží utíšiť obavy investorov aj tým, že prechádza na dlhopisy vydané americkou vládou. Bez ohľadu na tieto snahy sa USDT a jeho vydavateľ naďalej stretávajú s odporom na krypto trhu a americký Department of Justice údajne vyšetruje výkonných pracovníkov pre možný bankový podvod.

Za nehnuteľnosťami do Albánska. Češi objavujú nové krajiny, záujem o tradičné miesta klesol

Nákup nehnuteľností v zahraničí, zvlášť tých pri mori, bol fenoménom covidovej pandémie. S koncom protipandemických obmedzení, vypuknutím vojny na Ukrajine a vysokou infláciou však záujem Čechov o nákup zahraničných nehnuteľností výrazne klesol. Nejpopulárnejšie destinácie zostávajú Španielsko, Chorvátsko, Taliansko a Rakúsko, avšak podľa majiteľky realitnej kancelárie Mediterranea sa z trhu vytratili kupujúci financujúci nákup nehnuteľností hypotékou a zvýšil sa záujem o drahšie nehnuteľnosti, nad 500 tisíc eur.

Češi, ktorí stále hľadajú vlastný príbytok pri mori, ale nemajú dostatok úspor na tradičné destinácie, hľadajú nové lokality. Rastie napríklad dopyt v Albánsku. Apartmán od spoločnosti MyAlbania, najväčšej českej firmy ponúkajúcej nehnuteľnosti v Albánsku, kúpilo pred dvoma rokmi 150 Čechov, minulý rok to bolo už 187 a firma očakáva ďalší rast. Hlavným miestom je letovisko Drač, kde firma predá 95 % všetkých nehnuteľností.

Ďalšou atraktívnou destináciou je Gruzínsko, kde záujem o informácie o cenách apartmánov v tomto roku vzrástol o 60 % a počet klientov, ktorí zanechali svoje údaje, takmer o 130 %. Podľa databázy Numbeo, do ktorej prispievajú cestovatelia a expati z celého sveta, sa náklady na kúpu nehnuteľnosti vrátia približne za desať rokov, len z prípadného prenájmu bez ohľadu na rast cien nehnuteľností.

Aj napriek poklesu záujmu o kúpu, nákup prímorských nehnuteľností sa stále oplatí aj v tradičnejších oblastiach. Napríklad, ceny apartmánov vo Španielsku vzrástli počas minulého roka o 5 % na priemerných 390 tisíc eur za nehnuteľnosť, v Chorvátsku dokonca o 13 % na viac než 300 tisíc eur. Kúpa nehnuteľností v zahraničí pre Čechov stále predstavuje spôsob, ako uložiť peniaze a nechať ich zhodnotiť.

Technológie, ktoré formujú budúcnosť FinTech

FinTech sektor ovplyvňuje 5 kľúčových technológií: Umelá inteligencia (AI), Cloud Computing, Blockchain, Internet vecí (IoT) a Open Banking.

  1. Umelú inteligenciu už využíva 90 % FinTech firiem, hlavne na efektívnejšie a rýchlejšie riešenie úloh, ako napríklad odpovedanie na otázky zákazníkov, detekciu podvodov alebo urýchlenie schválenia pôžičiek.
  2. Cloud Computing zvyšuje bezpečnosť, rýchlosť a flexibilitu FinTech služieb. Ponúka aj vylepšené možnosti zdieľania dát a vytvára prostredie, ktoré sa ľahko prispôsobuje trhovým zmenám.
  3. Blockchain má potenciál nahradiť zastarané finančné systémy tým, že ponúka rýchlejšie a efektívnejšie riešenia pre ukladanie a zdieľanie dát. Znižuje tiež závislosť od centralizovaných systémov a prispieva k zníženiu prevádzkových nákladov.
  4. Internet vecí umožňuje efektívnejšie zbieranie dát zákazníkov, detekciu podvodov a poskytuje pevnú ochranu dát. Poisťovne ho využívajú na určovanie rizika a optimalizáciu interakcie so zákazníkom.
  5. Open Bankingu podporuje rast. Bankám umožňuje sprístupňovať údaje používateľov pre tretie strany na požiadanie samotných používateľov a tak ľahko integrovať FinTech aplikácie do bežného bankového systému.

Postupné zapájanie týchto technológií do FinTech ekosystému bude naďalej revolučne meniť sektor a prinášať početné výhody. Budúcnosť FinTechu bude závisieť na schopnostiach firiem adaptovať sa na tieto inovácie.

Über den Autor
Editorial Investieren in der Slowakei
Die Crowdfunding-Plattform Invest in Slovakia vermittelt Investitionen in slowakische Immobilienprojekte an Investoren aus ganz Europa. Sie konzentriert sich auf innovative Lösungen, die für die Umgebung von Nutzen sind. Das langfristige Ziel des Expertenteams ist die Entwicklung von Finanzkompetenz. Sie bietet den Kunden Zugang zu gründlich geprüften Anlagen mit unterschiedlichen Wertsteigerungsstrategien.

Letzte Artikel

Profitable Immobilieninvestitionen auf unkonventionelle Weise

Jetzt anmelden
Datenschutzbestimmungen   |   Bedingungen für die Nutzung des Portals   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in der Slowakei wird von Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slowakei, betrieben.
Wenn Sie mehr darüber erfahren möchten, von welcher Invest in Slovakia-Einrichtung Sie Dienstleistungen erhalten, oder wenn Sie andere Fragen haben, kontaktieren Sie uns bitte über den Chat in der Invest in Slovakia-App oder per E-Mail an [email protected]. Plattform investinslovakia.eu bietet keine Anlageberatung an, und einzelne Anleger sollten ihre eigenen Entscheidungen treffen oder unabhängigen professionellen Rat einholen, wenn sie unsicher sind, ob eine Anlage für ihre individuellen Bedürfnisse geeignet ist. Der Wert von Anlagen kann je nach Marktentwicklung und unvorhergesehenen Umständen steigen oder fallen. Denken Sie daran, dass Ihr Kapital bei der Anlage in Darlehen Risiken ausgesetzt ist und keinem Schutzmechanismus unterliegt. Weitere Informationen finden Sie unter FAQ (die häufigsten Fragen zu ihren Antworten).
NBS. Auf der Grundlage der Verordnung (EU) 2020/1503 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 7. Oktober 2020 über europäische Crowdfunding-Dienstleister für Unternehmen und zur Änderung der Verordnung (EU) 2017/1129 und der Richtlinie (EU) 2019/1937 (die "Verordnung über europäische Crowdfunding-Dienstleister für Unternehmen") wird Crowdfunding zu einer gesetzlich regulierten Tätigkeit. Aus der Art der fraglichen Verordnung geht hervor, dass die Behörde, die die Tätigkeiten von Crowdfunding-Anbietern in der Slowakischen Republik genehmigt und überwacht, das Finanzministerium der Slowakischen Republik oder die Slowakische Nationalbank sein wird. Als Anbieter von Crowdfunding-Dienstleistungen begrüßen wir diese Bemühungen des Europäischen Parlaments und sind bereit, aktiv an der Umsetzung der Verordnung mitzuwirken, um die Regeln für Crowdfunding sowohl in der Slowakei als auch in der gesamten Europäischen Union zu klären und zu vereinheitlichen.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
KreuzMenü