FinTech Media Choice - Slovenský realitný trh

Datum
12.05.2023
Zeit lesen

3 min.

Autor

Editorial Investieren in der Slowakei

Načerpajte informácie z výberu článkov iných médií. Naše zhrnutie každého z nich Vám ušetrí čas. Nájdete tu novinky zo sveta financií, technológií, aj nehnuteľností. Príjemné čítanie!

Ako to vyzerá na realitnom trhu?

„Hypotéky s jednopercentným úrokom sú už len spomienkový optimizmus," hovorí realitný odborník.

Slovenský realitný trh vstupuje do fázy konkurenčného boja o klienta, v dôsledku poklesu dopytu po kúpe rezidenčných a investičných nehnuteľností, spôsobeného zhoršenou dostupnosťou hypoték. Podľa Jána Palenčára, prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, sa realitné kancelárie musia prispôsobiť novej situácii a zmeniť svoj prístup k zákazníkom. Makléri by mali využívať všetky nástroje pre profesionálnu prezentáciu nehnuteľností a poskytovať doplnkové služby kupujúcim.

S poklesom dopytu a kúpyschopnosti klientov klesli ceny starších bytov približne o 15 % od mája 2022. Palenčár predpokladá, že pri väčšine starších bytov je priestor na korekciu cien na úrovni 8 až 10 %, čo by malo mať pozitívny vplyv na trh. Developeri budú pravdepodobne ponúkať viac benefitov, ako by pristupovali ku korekcii cien.

Zároveň Palenčár poznamenal, že na Slovensku existuje príliš mnoho maklérov, nielen v kontexte domáceho trhu, ale aj v rámci Európskej únie. Hoci profesia makléra na Slovensku je viazaná živnosť s požiadavkami na úroveň vzdelania, Palenčár to nepovažuje za ideálne a navrhuje, aby začínajúci makléri museli najskôr pracovať pod realitnou kanceláriou.

Napriek poklesu dopytu sa ponuka bytov na realitných portáloch zvýšila zhruba o 25 až 30 %. Zvýšený dopyt po prenájme, spôsobený nedostupnosťou hypoték, v niektorých lokalitách zase zvýšil ceny prenájmu zhruba o 10 %. Pokiaľ nedôjde k zásadným zmenám v dostupnosti hypoték, Palenčár predpokladá, že sa dopyt nijak zásadne nezmení.

Je najmenej vhodná doba na zobratie hypotéky

Slovenský hypotekárny trh prechádza významnými zmenami, ktoré signalizujú koniec éry dlhodobých fixácií úrokových sadzieb. Nižšie úrokové sadzby sú dnes ponúkané výmenou za dlhšie zafixovanie úroku, čo je zmena oproti tradičným metódam. Trend klesajúcich sadzieb je viditeľný už dva mesiace v oficiálnych štatistikách Národnej banky Slovenska a zrkadlí sa v celom finančnom trhu eurozóny.

Od vypuknutia finančnej krízy v roku 2008 sa slovenský hypotekárny trh výrazne menil. Počiatočné vysoké úrokové sadzby postupne klesli na historické minimum v roku 2022, avšak následne stúpli v dôsledku nástupu vysokého inflačného obdobia. Tento nárast zdôraznil výhody dlhodobého fixovania úrokových sadzieb, ktoré mnohí klienti ignorovali kvôli zanedbateľným rozdielom medzi jednotlivými dĺžkami fixácie.

V súčasnosti sa predpokladá tretia veľká zmena na hypotekárnom trhu, kedy sa očakáva návrat k výhodnosti krátkodobých fixácií. To znamená, že ľudia, ktorí si teraz zoberú hypotéku s dlhodobým fixom, si možno zbytočne „zaistia“ vysoké splátky úverov na dlhé obdobie. Naopak, úvery s kratšou dobou fixácie, aj keď v súčasnosti majú vysoké úroky, majú vyššiu flexibilitu a skôr zachytia prichádzajúce zlacňovanie pôžičiek. Preto sa z dlhodobého hľadiska môže javiť ako najvýhodnejšie fixovanie sadzieb na jeden, maximálne tri roky.

Takmer 90 percent firiem chce pracovať v energeticky úsporných budovách

V dôsledku aktuálnej environmentálnej a ekologickej krízy sa zmenil prístup jednotlivcov a firiem k komerčným nehnuteľnostiam. Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti CBRE si takmer 90 % firiem želá pracovať v energeticky úsporných budovách. Vyvíja sa tlak na developery, majiteľov budov a nájomcov, aby sa viac sústredili na environmentálnu, ekonomickú a sociálnu efektivitu svojich portfólií budov.

Napriek zvyšujúcemu sa záujmu o "zelené" budovy sa výsledky prieskumu ukazujú, že ciele a časové rámce pre plnenie environmentálnych, sociálnych a správcovských (ESG) cieľov sa medzi nájomcami a majiteľmi budov nemusia vždy zhodovať. Je pravdepodobné, že do konca tejto dekády bude na trhu nedostatok budov, ktoré spĺňajú tieto požiadavky, čo by mohlo viesť k zvýšeniu nájomného pre tieto budovy.

Prieskum tiež odhalil silný záujem o stratégie znižovania spotreby energie, pričom 86 % nájomcov uviedlo, že by odstúpili od zmluvy, ak by bola táto stratégia ignorovaná. Viac ako 60 % investorov, vlastníkov a nájomcov by bolo ochotných zaplatiť viac za budovy, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie alebo smart technológie na znižovanie uhlíkových emisií.

Okrem environmentálnych cieľov sa firmy tiež sústredia na sociálne aspekty, ako je zlepšovanie duševného a fyzického zdravia zamestnancov, sociálnej mobility a rovnosti. Prieskum ukázal, že 76 % firiem považuje za dôležité zlepšenie sociálnej spravodlivosti, diverzity a rovnosti zamestnancov, pričom 74 % tiež významne prihliada na tzv. well-being svojich zamestnancov.

Über den Autor
Editorial Investieren in der Slowakei
Die Crowdfunding-Plattform Invest in Slovakia vermittelt Investitionen in slowakische Immobilienprojekte an Investoren aus ganz Europa. Sie konzentriert sich auf innovative Lösungen, die für die Umgebung von Nutzen sind. Das langfristige Ziel des Expertenteams ist die Entwicklung von Finanzkompetenz. Sie bietet den Kunden Zugang zu gründlich geprüften Anlagen mit unterschiedlichen Wertsteigerungsstrategien.

Letzte Artikel

Profitable Immobilieninvestitionen auf unkonventionelle Weise

Jetzt anmelden
Datenschutzbestimmungen   |   Bedingungen für die Nutzung des Portals   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in der Slowakei wird von Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slowakei, betrieben.
Wenn Sie mehr darüber erfahren möchten, von welcher Invest in Slovakia-Einrichtung Sie Dienstleistungen erhalten, oder wenn Sie andere Fragen haben, kontaktieren Sie uns bitte über den Chat in der Invest in Slovakia-App oder per E-Mail an [email protected]. Plattform investinslovakia.eu bietet keine Anlageberatung an, und einzelne Anleger sollten ihre eigenen Entscheidungen treffen oder unabhängigen professionellen Rat einholen, wenn sie unsicher sind, ob eine Anlage für ihre individuellen Bedürfnisse geeignet ist. Der Wert von Anlagen kann je nach Marktentwicklung und unvorhergesehenen Umständen steigen oder fallen. Denken Sie daran, dass Ihr Kapital bei der Anlage in Darlehen Risiken ausgesetzt ist und keinem Schutzmechanismus unterliegt. Weitere Informationen finden Sie unter FAQ (die häufigsten Fragen zu ihren Antworten).
NBS. Auf der Grundlage der Verordnung (EU) 2020/1503 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 7. Oktober 2020 über europäische Crowdfunding-Dienstleister für Unternehmen und zur Änderung der Verordnung (EU) 2017/1129 und der Richtlinie (EU) 2019/1937 (die "Verordnung über europäische Crowdfunding-Dienstleister für Unternehmen") wird Crowdfunding zu einer gesetzlich regulierten Tätigkeit. Aus der Art der fraglichen Verordnung geht hervor, dass die Behörde, die die Tätigkeiten von Crowdfunding-Anbietern in der Slowakischen Republik genehmigt und überwacht, das Finanzministerium der Slowakischen Republik oder die Slowakische Nationalbank sein wird. Als Anbieter von Crowdfunding-Dienstleistungen begrüßen wir diese Bemühungen des Europäischen Parlaments und sind bereit, aktiv an der Umsetzung der Verordnung mitzuwirken, um die Regeln für Crowdfunding sowohl in der Slowakei als auch in der gesamten Europäischen Union zu klären und zu vereinheitlichen.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
KreuzMenü