3 najhoršie rady o peniazoch

Date
14.10.2020
Read time

2 minutes

Author

Redakcia Invest in Slovakia

Poznáte to. Internet je plný “múdrych” rád o peniazoch, no a potom sú tu aj všetky dobre mienené rady od rodičov, priateľov a rodiny. Aj keď sa vám ich dostáva v živote mnoho, neznamená to, že všetky sú aj užitočné. Zozbierali sme pre vás niekoľko najhorších finančných rád, ktoré ešte dodnes mnoho ľudí považuje za správne.

1. “Len si pekne drž peniaze v banke!”

Niektorí z vás si možno v tejto chvíli povedali “ale čoby v banke, mne radila babka držať peniaze v ponožke, či pod matracom”. Tak či onak, peniaze, ktoré stoja dlho na jednom mieste, a to buď v banke alebo v hotovosti doma, strácajú svoju hodnotu rok čo rok vplyvom inflácie.

Aj keď bola táto rada kedysi veľmi obozretná, v súčasnosti je už prežitkom. Je to však práve to, čo nám rodičia vštepujú už od malička, napríklad motiváciou šetriť si peniaze do prasiatka. Áno, je to nástroj, ktorý učí deti nemíňať všetky peniaze, ktoré dostanú, a to je úctyhodné. Avšak pri tomto prístupe chýba druhá strana mince, zhodnocovanie peňazí. A tak deti dospejú, a pekne si odkladajú časť výplaty na sporiaci účet, alebo ešte horšie, na bežný bankový účet, namiesto toho, aby peniaze zhodnocovali, investovali.

Dnes je pritom nespočetné množstvo investičných príležitostí, od tých konzervatívnejších, akými sú napríklad termínované vklady, dlhopisy a realitný crowdfunding, až po tie agresívnejšie, s vysokým negarantovaným výnosom, v podobe obchodovania s komoditami a akciami spoločností.

2. “Zbav sa všetkých dlhov!”

Mnoho ľudí vníma ešte dodnes dlhy za niečo negatívne. Tí neznalejší z nás sa fixujú na rýchle splácanie všetkých bankových úverov, vrátane hypoték. No a práve tie, za aktuálnych podmienok ročných úrokových sadzieb, ktoré sa nachádzajú pod jedným percentom, sa naozaj neoplatí splácať rýchlejšie, než je potrebné.

Dnes sa už aj pri tých najkonzervatívnejších investíciách dokáže investor pohybovať v zisku vyššom než je inflácia, a dostať tak seba i celú rodinu do lepšej finančnej situácie. Jednoducho povedané, výnosy z investícií dokážu vysoko prevyšovať výplaty úrokov úverov.

3. “Ver svojmu bankárovi.”

Nemáte ešte svojho bankára? Choďte zajtra do vašej banky a opýtajte sa pani pri priehradke, či nemáte nárok na jedného. Využívať bezplatné služby bankára je určite múdre, no netreba jeho rady slepo nasledovať. Nikdy sa nezabudnite vzdelávať v oblasti osobných financií aj sami.

Je takmer nespočetné množstvo variant pre zhodnotenie vašich voľných finančných prostriedkov. Bankár má však iba obmedzené množstvo z nich k dispozícií na ponúknutie klientovi. Preto by ste sa mali minimálne informovať aj o iných možnostiach investícií, a v prípade, že vás niečo zaujme, preskúmať danú oblasť viac.

Aké dobré rady ste za svoj život dostali vy? Dajte nám vedieť a my sa na vás budeme tešiť pri ďalšom článku zo sveta investícií a financií.

O autorovi
Redakcia Invest in Slovakia
Crowdfundingová platforma Invest in Slovakia sprostredkúva investície do slovenských realitných projektov investorom z celej Európy. Zameriava sa na inovatívne riešenia s prínosom pre okolie. Dlhodobou snahou tímu špecialistov je rozvoj finančnej gramotnosti. Klientom umožňuje prístup k dôkladne prevereným aktívam s rozličnými stratégiami zhodnotenia.

Najnovšie články

Výhodné investovanie do realít netradičným spôsobom

Registrovať sa
Ochrana osobných údajov   |   Podmienky používania portálu   |   +421 910 548 844   |  [email protected]  | Invest in Slovakia prevádzkuje spoločnosť Ci investment, s.r.o, Levočská 10, 058 01 Poprad, Slovensko.
Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, od ktorého subjektu Invest in Slovakia dostávate služby, alebo ak máte ďalšie otázky, obráťte sa na nás prostredníctvom chatu v aplikácii Invest in Slovakia, alebo emailom na [email protected]. Platforma investinslovakia.eu neposkytuje investičné poradenstvo a individuálni investori by sa mali rozhodovať sami alebo hľadať nezávislé odborné poradenstvo, ak si nie sú istí vhodnosťou akejkoľvek investície pre ich individuálne potreby. Hodnota investícií môže stúpať, ale aj klesať v závislosti od vývoja trhu a nepredvídaných okolností. Majte na pamäti, že pri investovaní do pôžičiek podlieha Váš kapitál rizikám a nevzťahuje sa na neho žiaden ochranný mechanizmus. Viac informácií sa dozviete v sekcii FAQ (najčastejšie otázky o ich odpovede).
NBS. Na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/1503 zo dňa 7.10.2020 o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie a o zmene nariadenia (EÚ) 2017/1129 a smernice (EÚ) 2019/1937 (ďalej len „Nariadenie o európskych poskytovateľoch služieb hromadného financovania pre podnikanie“) sa crowdfunding stane legislatívne regulovanou činnosťou. Z povahy predmetného nariadenia sa predpokladá, že orgánom povoľujúcim činnosť poskytovateľov služieb hromadného financovania a vykonávania dohľadu nad nimi bude v rámci Slovenskej republiky Ministerstvo financií Slovenskej republiky alebo Národná banka Slovenska. Ako poskytovateľ služieb hromadného financovania vítame túto snahu Európskeho parlamentu a sme pripravení aktívne sa podieľať na implementácii Nariadenia s cieľom sprehľadniť a nastaviť jednotné pravidlá crowdfundingu v rámci Slovenska ako aj celej Európskej únie.
Copyright © 2024, Ci investment, s.r.o.
crossmenu